Este important sa prețuim sănătatea nu doar atunci când suntem bolnavi, astfel că un rol important îl putem acorda prevenției. Testele și analizele medicale nu necesită efort din partea noastră. Este foarte simplu să ajungi într-o clinică medicală sau laborator de analize pentru a ți se recolta sânge. Odată cu înaintarea în vârstă, cu atât mai mult se recomandă efectuarea analizelor de rutină.
În acest articol ne-am propus să acordăm atenție câtorva analize pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuală. Tinerii activi sexuali, în special cei care au mai mulți parteneri, este indicat să efectueze astfel de analize. De multe ori, infecțiile cu transmitere sexuală nu au simptome. Este însă important ca ele să fie depistate și tratate la timp. Mai jos îți prezentăm 4 analize pe care să le ai în atenție.
4 analize care ajută la identificarea bolilor cu transmitere sexuală
1. Testare pentru HIV – O persoană infectată cu HIV poate arăta perfect sănătoasă și este suficient un singur contact sexual fără prezervativ pentru a te infecta. Virusul imunodeficienței umane (HIV) pătrunde în organism prin contact direct cu sângele unei persoane infectate sau alte fluide ale corpului, precum spermă și secreții vaginale. Acest virus distruge sistemul imunitar al organismului, care are rolul să ne apere împotriva infecțiilor și a bolilor. Infecția cu HIV conduce la boala numită SIDA. Pentru depistare se face testul de screening HIV 1+2. Se realizează prin prelevarea unei mostre de sânge a pacientului.
2. Analiză pentru depistarea infecției cu gonoree – Gonoreea este o infecție cu transmitere sexuală. Se transmite prin sex genital, anal și oral fără utilizarea prezervativului, folosirea de vibratoare sau alte jucării sexuale, care nu au fost spălate sau acoperite cu un prezervativ nou, de fiecare dată când au fost utilizate. Depistată sau tratată prea târziu poate cauza infertilitate. Analiza de depistare a gonoreei se realizează prin recoltarea secrețiilor la nivel uretreal (în cazul bărbaților) și vaginal (la femei).
3. Analiză pentru depistarea infecției cu chlamydia – Chlamydia se transmite prin sex fără prezervativ și se întâlnește de regulă la tinerii activi sexual. Simptomele pot să nu existe, iar în cazul în care apar, acestea pot fi: durere la urinare, scurgeri anormale din vagin, penis, rect, la femei – dureri abdominale, sângerări după sex ori între menstruații, la bărbați – durere și umflare a testiculelor. În cazul în care se bănuiește infecția cu chlamydia se recoltează la femei secreție endocervicală, iar la bărbați secreția uretrală + probă de urină (primul jet din prima urină de dimineață).
4. Test pentru diagnosticul infecției cu HPV – Papilomavirusul uman (HPV) este numele unui grup foarte comun de viruși. Unele tipuri pot provoca negi genitali sau cancer. HPV nu provoacă de regulă niciun simptom. Uneori poate cauza excrescențe nedureroase în jurul vaginului, penisului sau anusului (negi genitali). Se transmite prin sex vaginal, anal sau oral neprotejat. Transmiterea este posibilă și prin contactul direct piele pe piele a zonei genitale sau de la schimbul de jucării sexuale. La fel ca și testul Babeș-Papanicolau, testarea HPV se face prin analiza unei probe de secreții prelevate de la nivelul cervixului. În cazul bărbaților nu există un examen de diagnostic uzual pentru identificarea infecției cu HPV, așa cum este testul Babeș-Papanicolau, dar pentru diagnosticul negilor se poate efectua un examen vizual al ariei genitale. Dacă se consideră necesar, se poate preleva secreție uretrală pentru a identifica prezența virusului HPV.
Pentru a evita infecțiile cu transmitere sexuala este important să cunoști regulile care previn infectarea. Prezervativul trebuie văzut nu doar ca un mijloc eficient de a împiedica o sarcină nedorită. El oferă și protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Fii informat și discută orice nelămurire cu medicul!