Anda Simion (gds.ro)
Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC) avertizează autoritățile despre creșterea alarmantă a alergiilor provocate de ambrozie, o plantă extrem de agresivă. Conform estimărilor, 40% din populația Europei va fi alergică la polenul de ambrozie în următoarele decenii, o problemă care cere măsuri cât mai rapide.
Ambrozia – o problemă de sănătate publică
Ambrozia este una dintre cele mai invazive și agresive plante alergene, iar polenul poate declanșa simptome grave.
„Polenul ambroziei poate fi purtat de vânt la sute de kilometri distanță. Chiar dacă nu avem sursa de polen în apropiere, riscul de a dezvolta alergii este foarte ridicat. Simptomele pot evolua de la simple strănuturi, mâncărimi ale ochilor, nasului, gâtului și congestie nazală până la complicații severe, precum astmul. Aceste reacții alterează calitatea vieții și sunt pacienți care ajung să plece într-o altă țară unde aerul este mai curat și pot respire mai ușor. Din acest motiv, ambrozia reprezintă o adevărată problemă de sănătate publică”, spune prof. dr. Carmen Bunu-Panaitescu, medic alergolog și președinta SRAIC.
Alergia la polenul de ambrozie poate să nu dea simptome vizibile în primii ani, însă expunerea repetată crește riscul de sensibilizare. Astfel, aproape oricine poate dezvolta alergie prin expunere repetată.
„Unele persoane se nasc cu un teren atopic, adică o predispoziție genetică pentru alergii. De aceea, în unele familii alergiile sunt mai frecvente. Dacă ambii părinți sunt alergici, riscul ca un copil să fie alergic este între 50% și 80%. În plus, expunerea repetată la cantități mari de polen, cum este cazul ambroziei, sensibilizează persoana fără simptome vizibile. După câteva sezoane de expunere, organismul începe să producă anticorpi IgE specifici, care declanșează reacția alergică.”, explică medicul.
Timișoara, model de bune practici pentru toată țara
La Timișoara a fost implementat un sistem modern de monitorizare a polenului ce folosește senzori de ultimă generație și inteligență artificială. Acesta oferă informații în timp real despre nivelurile de polen și astfel le permite pacienților și medicilor să gestioneze mai eficient expunerea la alergeni. În plus, sistemul poate monitoriza și alte particule din aer, inclusiv microparticulele de plastic asociate cu poluarea.
„Am observat concentrații de polen de ambrozie care au crescut de peste 20 de ori în perioada de vârf. Aceste valori depășesc cu mult pragurile considerate sigure și reprezintă un adevărat taifun de polen, cu un impact major asupra sănătății publice, în special în zonele de câmpie”, subliniază prof. dr. Carmen Bunu-Panaitescu.
„Avem nevoie să acționăm acum pentru a preveni o viitoare criză”
De aceea, „este esențial să avem sisteme de monitorizare în toată țara pentru a ști cu exactitate care sunt cei mai periculoși alergeni în fiecare regiune. Împreună cu autoritățile, poate cu Ministerul Mediului, ar trebui să ne unim forțele, să se facă un astfel de monitorizare de-a lungul întregii țări pentru a ști pentur fiecare regiune care este alergenul cel mai periculos. De asemenea, este important ca legea împotriva ambroziei să fie aplicată cu strictețe, pentru a reduce cât mai mult impactul acestei plante asupra sănătății populației. Mesajul meu către autorități este că avem nevoie să acționăm acum pentru a preveni o viitoare criză. Alergiile afectează deja milioane de oameni, iar fără măsuri adecvate, lucrurile se vor agrava. Vedem că soluții sunt, iar rezultatele de la Timișoara ne oferă speranță că putem extinde acest model la nivel național.”, adaugă medicul.
Mesajele de mai sus au fost transmise în cadrul unui eveniment online organizat de SRAIC și transmis pe platforma Pacientul 2.0.