Cea mai mare despăgubire acordată anul trecut de asigurătorii Membri UNSAR în baza unei polițe de asigurare facultativă pentru locuințe a fost de circa 400.000 euro (1.9 milioane lei), cu 145% mai mare față de cea mai mare despăgubire achitată în 2019. Aceasta a fost achitată în vederea acoperirii daunelor cauzate de un incendiu. De altfel, incendiul este cauza generatoare a celor mai mari 5 daune achitate în 2020 în baza polițelor destinate locuințelor. Anul trecut, valoarea acestui top 5 a fost de aproximativ 4.6 milioane lei, în creștere cu 66% față de valoarea înregistrată în 2019.
„Aceste realități confirmă importanța protejării unuia dintre cele mai importante bunuri pe care le avem – locuința. Conform statisticilor, peste 95% dintre români sunt proprietarii casei în care locuiesc. Cu toate acestea, la nivel național, sub 20% din totalul locuințelor sunt asigurate printr-o poliță de asigurare facultativă”, a declarat Adrian MARIN, președintele UNSAR.
În timp ce asigurarea obligatorie a locuinței PAD acoperă riscurile catastrofale de cutremur, inundații și alunecări de teren, până la limita de 20.000 euro / 10.000 euro (în funcție de tipul construcției), o asigurare facultativă acoperă, în plus, riscuri precum ar fi incendiul, explozia, furtuna, vijelia, furtul sau vandalismul – la sume asigurate care corespund valorii reale a locuinței.
Mai mult, polițelor facultative li se pot atașa și clauze speciale, precum asigurarea instalațiilor interioare ale clădirii, asigurarea aparatelor electrice/electronice, bunurilor casabile, dar și răspunderea civilă față de terțe persoane (cum ar fi pagubele provocate vecinilor). Spre exemplu, avariile accidentale ale instalațiilor interioare au generat 23% din numărul dosarelor de daune achitate în ultimii 2 ani de către asigurătorii membri UNSAR.
„Asigurările oferă protecție financiară inclusiv pentru riscuri cu o frecvență foarte ridicată de producere, dar un impact relativ moderat, însă care creează neplăceri și generează costuri suplimentare multor familii. Prin urmare, accesarea unei soluții de asigurare poate fi un sprijin important în cazul unor situații neprevăzute”, a precizat Alexandru CIUNCAN, director general al UNSAR.