duminică, 12 iulie, 2020
19.9 C
București

400 de persoane, între care numeroși jurnaliști, arestate la Moscova

Circa 1.000 de persoane au manifestat miercuri la Moscova în sprijinul jurnalistului de investigații Ivan Golunov, arestat sub acuzația de trafic de droguri, dovedită ulterior a fi fost un «montaj» pus la cale pentru a-l bloca în demersurile sale critice la adresa Kremlinului, și pus în libertate.

Manifestația uriașă ce a avut loc în centrul Moscovei – fără a fi fost autorizată – după eliberarea lui Golunov, la apelul lansat de organizațiile societății civile, relatează corespondentul ziarului «Le Figaro», a avut drept țintă abuzurile forțelor de poliție care l-au arestat nejustificat pe Golunov. De remarcat faptul că printre manifestanți s-au aflat zeci de jurnaliști – ruși și corespondenți de presă străini, inclusiv cel al ziarului «Le Figaro». În lipsa autorizației autorităților moscovite, poliția a operat cel puțin 400 de arestări, printre care s-a aflat însuși corespondentul ziarului menționat, eliberat însă în cursul după-amiezii. Potrivit ONG-ului denumit OVD Info, 400 de persoane au fost interpelate în mai multe puncte ale Moscovei, între ele aflându-se, în afara corespondentului ziarului «Le Figaro», și cel al agenției Reuters, un colaborator al săptămânalului german «Der Spiegel», un ziarist de la cotidianul rus «Kommersant» și doi reporteri de la situl Meduza (cu baza la Riga, în Letonia), la care colaborează și Ivan Golunov. «Puterea se teme teribil de demonstrațiile de solidaritate ample în afacerea Golunov și este important pentru ea să distrugă solidaritatea generală, să intimideze și să arunce în închisoare», a declarat cunoscutul disident Alexei Navalnîi, într-un mesaj difuzat pe Twitter. Și Navalnîi s-a aflat printre arestați. Luate prin surprindere de ampla mobilizare a unui atât de mare număr de persoane venite din presă, personalități din lumea culturală, autoritățile moscovite au anunțat miercuri seară că abandonează inculparea pentru trafic de droguri a reporterului Golunov. Acuzația a putut fi demontată piesă cu piesă de către jurnalistul Golunov. Doi responsabili din rândul poliției locale, suspectați de fabricarea motivului arestării lui Golunov, au fost suspendați din funcție. Cu toate acestea, mobilizarea a fost continuată și, chiar dacă primăria Moscovei nu a dat autorizație, circa 1.000 de persoane s-au adunat rapid nu departe de sediul FSB, din Piața Lubianka.

O operațiune represivă derulată cu rapiditate fulgerătoare

«Astăzi, noi trăim momentul cel mai liber posibil pentru jurnaliști, are loc o acțiune imposibil de imaginat în trecut», a declarat Vasili Polonski, corespondent al lanţului independent «Dojd». Prezent la Moscova împreună cu trei confrați ai săi după aflarea arestării colegului Golunov, Polonski și-a exprimat speranța că de acum încolo vor înceta arestările «montate» pentru reprimarea profesiei de jurnalist. Numai că, la doar câteva minute de la aceste declarații, și Polonski a fost îmbarcat într-un furgon al poliției. Martori oculari au relatat că arestările de miercuri au mers până la simpli cetățeni veniți să vadă ce se întâmplă în centrul capitalei, inclusiv persoane care mâncau înghețată procurată în apropierea locului unde avea loc manifestația. Evgheni Berg, jurnalist de la situl Meduza, coleg cu Ivan Golunov, a relatat că operațiunea poliției împotriva unei astfel de manifestații masive a fost gestionată de forțele de ordine într-un timp fulgerător de rapid. Străzile către Piața Lubinka au fost blocate cu furgoane ale poliției, iar din rândul manifestanţilor erau vizați rapid cei ce purtau însemne, tricouri în sprijinul ziaristului Ivan Golunov. O nouă acțiune de protest este prevăzută pentru 16 iunie, autorizată de primăria Moscovei.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Renumita operă arhitecturală “Sfânta Sofia”, pe cale să redevină moschee

Consiliul de Stat din Turcia, cel mai mare tribunal administrativ din această țară, a revocat vinerea trecută...

Donald Trump “își salvează” unul dintre prieteni de la închisoare

Președintele american a comutat pedeapsa aplicată lui Roger Stone, unul dintre apropiații săi, condamnat la 40 luni...

ANUNȚ DE PUBLICITATE PRIVIND CUMPĂRAREA UNUI IMOBIL CU DESTINAȚIA DE SEDIU PENTRU AUTORITATEA NAȚIONALĂ PENTRU ADMINISTRARE ȘI REGLEMENTARE ÎN COMUNICAȚII

AUTORITATEA NAȚIONALĂ PENTRU ADMINISTRARE ȘI REGLEMENTARE ÎN COMUNICAȚII, cu sediul în București, str. Delea Nouă, nr. 2,...

Parlamentul European dorește o Uniune Europeană a Sănătăţii

Pandemia COVID-19 a reliefat necesitatea de a conferi Uniunii Europene un rol mai important în domeniul sănătăţii,...