Felul în care îți amenajezi locuința are implicații atât asupra stării tale de confort, cât și asupra funcționalității acesteia. Din acest motiv este nevoie ca fiecare decizie pe care o iei, în vederea amenajării, să fie una foarte bine cântărită, care depășește barierele unor concepții eronate. Dacă vrei să știi care sunt acest concepții greșite și cum le poți evita, te invităm să parcurgi materialul următor.
Folosirea materialelor slabe calitativ pentru acoperiș
Pentru multe persoane este important ca bugetul alocat unei locuințe să fie cât mai mic. De aceea, la un moment dat pare că se confundă necesitatea de a te bucura de calitate cu nevoia de a investi cât mai puțin. Din acest lucru rezultă de cele mai multe ori concepția că pe măsură ce înaintezi cu amenajarea unei case, unele zone nu mai au nevoie de materiale de calitate. Acesta este cazul acoperișului, deoarece destul de multe persoane adoptă varianta folosirii unor materiale slabe calitativ, așa cum este tabla, în detrimentul unor amenajări de calitate cu țiglă metalică sau țiglă ceramică.
Bineînțeles că rezultatul va fi sub așteptări. Tabla este un material care nu oferă rezistență prea mare sau durabilitate, se încinge foarte tare de la soare și menține căldura la nivelul mansardei. În plus, este un material care în ciuda unui preț mic, nu ar trebui să fie folosit pentru că are tendința să ruginească.
Renunțarea la bugetul pentru izolații
În prezent izolațiile sunt cele mai importante lucrări de amenajare care pot fi făcute la nivelul unei locuințe. Izolațiile termice, fonice și hidroizolațiile sunt puncte de plecare pentru creșterea eficienței energetice a unei clădiri, așa că ar trebui să nu te încrezi în concepții greșite ci să investești în materiale de calitate, specifice izolării: vată bazaltică și polistiren pentru izolații termice și acustice și bitum sau izolații polimerice pentru hidroizolare.
Renunțarea la un audit energetic prin prisma costurilor
Obținerea certificatului energetic este o obligație pentru că doar așa vei ști în ce clasă de calitate se încadrează locuința ta. În funcție de clasa de calitate, vei vedea dacă aceasta are nevoie de reparații, dar și unde trebuie să fie realizate aceste reparații.
Auditul energetic este realizat de specialiști cu ajutorul termografiei cu infraroșu, o tehnică ce are rolul de a evidenția zonele în care pierderile de căldură sunt majore. Aceste zone se numesc punți termice și necesită izolare temeinică.
Lipsa investițiilor în sisteme de protejare ale casei
Trotuarele perimetrale, jgheaburile și burlanele reprezintă aspecte importante care au la bază protejarea construcției de apa pluvială, apă care se poate infiltra cu ușurință la nivelul fundațiilor, dacă nu aplicate măsurile potrivite de izolare. Fiecare dintre aceste elemente are rolul de a capta apa care se scurge în urma ploilor, pentru a o deversa mai apoi spre zona de conducte care ar trebui să gestioneze aceste cantități de apă.
Acceptarea oricăror elemente de decor indiferent de stilul casei tale
Dacă locuința ta are deja un stil definit, atunci îți va fi ușor să alegi elementele de amenajare care să se potrivească în acest context. De exemplu pentru o cameră în stil modern vei putea folosi mobilier modular, rezistent și durabil în timp.
Indiferent de concepțiile greșite care îți pot fi prezentate, este indicat să ai în vedere o amenajare a locuinței care să respecte pe cât posibil cerințele tale și care să reflecte nevoia ta de confort. Ia în calcul să lucrezi alături de o echipă de profesioniști în amenajarea locuinței, pentru a fi sigur că te vei bucura de o casă frumoasă și funcțională.