Gardurile reprezintă construcții auxiliare care au menirea de a delimita și de a-ți proteja proprietatea. Pentru că fiecare dintre noi avem gusturi și nevoi diferite, diversitatea vine sub forma unui avantaj major, pentru că avem cu siguranță de unde alege. Dacă ai îi plan construirea unui gard, iată materialele de care vei avea nevoie, în funcție de preferințele tale.
Structura sau scheletul gardului—stâlpii de gard
Gardurile au nevoie de o structură pe care să sprijine, indiferent de tipul materialului ales pentru realizarea lor. De aceea, vei avea nevoie de stâlpi de susținere și de grinzi pe care să le dispui între stâlpi. Poți opta pentru stalpi de gard de la Mathaus, fiindcă aceștia au o largă aplicabilitate. Astfel, ei pot fi folosiți atât în sisteme de garduri de lemn cât și în susținerea celor metalice sau din fier forjat.
Stâlpii de gard trebuie să fie realizați din materiale durabile, de calitate. Oțelul este cea mai bună opțiune pentru că este un material care se comportă foarte bine indiferent de solicitările mecanice la care este expus. În același timp, oțelul este și un material care rezistă foarte bine la intemperii și la variații de temperatură, la foc și dăunători, drept pentru care alegerea sa este cu siguranță cea mai bună.
Fixarea grinzilor de rigidizare
Unele tipuri de garduri, așa cum sunt cele din lemn sau din tablă, prezintă elemente longitudinale menite să le asigure rigiditatea. În acest fel, ele nu vor flamba sub acțiunea vântului și nu se vor deforma. Prinderea poate fi realizată cu ajutorul punctelor de sudură.
Montarea gardurilor–elemente de gard
Gardurile pot fi realizate din mai multe materiale, cu particularități diferite de montaj. Iată câteva tipuri de garduri și etapele necesare de montare a acestora.
Gardul din panou bordurat
Acest tip de gard permite o vizibilitate foarte bună, asigurând, în același timp, rezistența și durabilitatea structurii. Panourile din plasă bordurată se calculează în funcție de dimensiunile gardului, raportat și la dimensiunile efective ale plasei.
Gardul din fier forjat
Este confecționat, de cele mai multe ori, la comandă, pe dimensiuni personalizate. Montajul se realizează pe o structură de stâlpi existentă, dar trebuie să ai în vedere și accesoriile necesare pentru completarea ansamblului: capace de plastic pentru stâlpi, clanțe, balamale etc.
Gardul din lemn
Fiecare scândură trebuie să fie montată în conformitate cu spațiul disponibil, având, însă, în vedere faptul că lemnul suferă variații de volum. De aceea, de cele mai multe ori, este necesar un spațiu liber între scânduri, astfel încât acestea să aibă locul necesar pentru a se adapta la condițiile de mediu.
Gardul din plasă împletită
Acest tip de gard este foarte rezistent, însă, nu oferă un aspect deosebit. Din acest motiv, destul de multe persoane optează pentru acoperirea acestor tipuri de garduri cu plante cățărătoare, cum ar fi iedera sau vița-de-vie.
Soclul sau fundația gardurilor–beton sau piatră pentru stabilizare
Unele tipuri de garduri sunt construite pe socluri din beton, în care sunt încastrate elemente de susținere. În cazuri speciale, însă, atunci când vorbim despre împrejmuiri sau delimitări, stâlpii pot fi încastrați în beton pe o secțiune destul de redusă, ce urmează a fi acoperită cu beton. Acest mod de fundare punctuală ajută doar la susținerea stâlpilor, fiind o situație specifică, în general, gardurilor din plasă bordurată sau sârmă împletită.
Gardurile ar trebui să fie construite astfel încât să ofere rezistență și durabilitate, dar și frumusețe, în ceea ce privește amenajarea conform identității și personalității casei și grădinii tale. Alege, așadar, elementele de gard potrivite dorințelor tale și amenajează eficient zona grădinii tale pentru a te bucura de întreg confortul dorit.