Dacă te gândești deja la vremea în care o să te retragi de pe piața muncii și o să aștepți bucuros roadele muncii tale de o viață, felicitări. Asta înseamnă că ai muncit din greu, că ai economisit și ești gata să te bucuri de libertatea financiară.
Însă, pentru a ajunge acolo, cel mai probabil ai început din timp să iei deciziile financiare potrivite. Dacă încă nu ai ajuns acolo, dar te îngrijorează acea perioada când nu vei mai putea dedică timp pentru a produce venituri active, avem pentru tine 5 sfaturi.
Iată 5 decizii financiare pe care ar trebui să le ia orice om înainte de a se pensiona!
Dacă vrei să rămâi cu suficienți bani în geanta de vacanță, pentru ca pensia ta să fie o reală călătorie spre un tărâm de vis, unde să trăiești liber și să te bucuri de roadele muncii tale, ar trebui să urmezi cele 5 direcții de mai jos.
Cu cât reușești mai repede să începi, cu atât mai bine va fi pentru tine pe termen lung. Iată 5 decizii financiare la care ar trebui să te gândești chiar începând de acum, dacă nu ești deja în controlul banilor tăi și dacă nu ți-ai planificat deja etapa de pensionare.
1. Începe să ții un buget
În principal, când discutăm despre bani, nu va fi niciodată vorba despre cât câștigi, ci despre cât reușești să salvezi de la o luna la alta. Așadar, dacă tocmai ai primit acel bonus sau acea mărire salarială mult visată, ar trebui să te gândești să trăiești la același nivel ca până acum, iar acei bani să-i pui la treabă pentru ține, pentru a-ți aduce și alți bani.
Până la a face acest pas, ai nevoie însă de un buget. Ai nevoie să știi care sunt veniturile tale și cât cheltui lunar, pentru a vedea unde mai poți ajusta și care sunt obiceiurile care îți mănâncă cele mai multe venituri.
2. Plătește-ți datoriile
E timpul să te gândești serios la achitarea tuturor creditelor. În timp ce ajungi la pensie, creditele vor fi o reală bătaie de cap. Niciun om nu ar trebui să depășească vârsta de pensionare având un credit activ.
Fără creșteri consistente de venit de la un an la altul, va fi greu să suporți ratele, care în cele mai multe cazuri, vor fluctua și ele te pot face să te trezești cu o creștere a dobânzii destul de greu de suportat.
Caută să achiți toate datoriile atunci când câștigi destul de bine, așa încât să poți plăți totul anticipat.
3. Dacă investești deja, bravo, dacă nu ar fi cazul să începi!
Dacă deja investești, singurul sfat este să te uiți atent pe alocarea activelor și să reechilibrezi portofoliul în funcție de vârsta ta. Dacă te apropii de vârsta de pensionare, încearcă să renunți la activele cu risc ridicat și să mizezi pe siguranță.
Dacă încă nu ai făcut pasul pentru a începe să investești, află că cel mai potrivit timp pentru a face asta a fost ieri. Deci ar fi cazul să te pui deja pe treabă.
4. Decide când vei începe să retragi, în funcţie de planul tău pentru pensie
Desigur, vârsta minimă de pensionare este aceeași pentru majoritatea oamenilor. Însă unii dintre noi pot alege să se pensioneze mai rapid, în funcție de investițiile făcute și de deciziile luate de-a lungul vieții.
Dacă sursele de capital din fondul tău de pensii îți permit, te poți retrage fără griji și mai devreme de 50 sau chiar 40 de ani. Gândește-te la acest lucru și calculează-ți planul de pensie așa încât să îți ofere confortul dorit atunci când ajungi la vârstă la care doreșți să te retragi.
5. Întotdeauna să ai un plan de back-up
S-ar putea ca uneori să nu meargă totul conform planului, chiar și atunci când ești în control. Ei bine, întotdeauna să ai un plan B. Chiar și dacă investești, chiar și dacă ți-ai păstrat și fondul de urgență și cel de siguranță, întotdeauna e bine să ai un plan de rezervă.
Acest plan ar putea fi axat pe diversificarea portofoliului de investiții. Trebuie să investești în cât mai multe active, așa încât dacă o clasă de active se va prăbuși, tu să poți echilibra pierderea prin profitul altei clase.
Iar pe lângă investiții, poate ar fi bine să ai și un fond de cash, pentru a fi 100% sigur pe viitorul tău.
Dacă vei aplica aceste decizii în timp util, pensia ta va fi asigurată, iar perioada de pensionare va fi una de vis, indiferent când vei alege să te bucuri de aceasta.
Sursa: https://docs.google.com/document/d/13P-bP4IdogLdEpWi_JfhcH18wEuxF1_cf0uI4B0ljaw/edit?usp=sharing