Orice părinte de copil mic știe cât de dificil poate fi să găsească în permanență ideile potrivite pentru o joacă distractivă. În special atunci când vrea să combine activități care ajută la dezvoltarea abilităților motrice, de comunicare sau rezolvare a problemelor, situația devine și mai complicată.
Dacă ești un astfel de părinte, cu siguranță, ideile pe care le vei găsi în acest articol te vor uimi prin simplitatea lor, dar și prin avantajul pe care îl oferă în ceea ce privește conectarea reciprocă.
Copiii învață prin imitație
Școala sau grădinița nu sunt singurele locuri unde cei mici pot învăța lucruri. Și atunci când sunt acasă, copiii pot profita din plin de orice activitate pe care o desfășurați împreună. Lucrurile sunt cu atât mai amuzante, deoarece întreaga experiența nu are legătură cu ceea ce se întâmplă în clasă, iar puștii vor fi încântați să descopere atâtea lucruri interesante.
Te poți baza atât pe noile jucării educative pentru copii, dar și pe materialele și obiectele pe care le ai disponibile în casă și care se pot transforma în multe lucruri interesante.
5 idei de activități educative pentru tine și copilul tău
- Matematica în bucătărie
Nimic nu poate face matematica mai amuzantă decât o rețetă preferată care se prepară foarte ușor. Cântărirea ingredientelor, numărarea lingurilor sau așezarea bomboanelor sunt activități amuzante care nu au aproape nicio legătură cu învățarea formală. Bucățile de prăjitură, farfuriile de pe masă, boabele de fasole ori bețele de chibrit sunt doar câteva dintre obiectele pe care le aveți la îndemână pentru a le număra, sorta și așeza în ordine.
- Organizați o grădină de interior
Creșterea plantelor este o activitate care dezvoltă motricitatea fină, dar care îi și învață pe copii cum să-și cultive răbdarea. Nu este nevoie să aveți la dispoziție o grădină în exterior, așa că nu te lăsa descurajat dacă stai la bloc. Vei avea nevoie de câteva ghivece de dimensiuni diferite, de pământ pentru grădină și câteva semințe sau lăstari de flori. Această activitate se întinde pe o perioadă îndelungată de timp, deoarece veți putea în permanență să urmăriți cum dau frunzele, cum apar bobocii de floare și chiar cum se coc fructele în cazul anumitor plante. Niște stoloni de căpșuni sunt cea mai potrivită alegere, astfel încât să vă puteți bucura și de o recoltă dulce la final.
- Montați o piesă de teatru de păpuși
Ce poate fi mai amuzant decât să pregătești o piesă de teatru cu jucăriile favorite? Copiii dau dovadă de o imaginație debordantă așa că personajele pe care le vor interpreta cu ajutorul plușurilor vor trece prin aventuri uimitoare, amuzante și extrem de interesante. Povestea poate fi una reală, adaptată după experiențele pe care le-au trăit, sau complet imaginară în funcție de creativitatea de care dau dovadă.
- Organizați un muzeu care poate fi vizitat
Oricine vine în vizită la voi va putea vizita muzeul pe care îl veți organiza și, dacă sunteți destul de întreprinzători, veți putea chiar vinde bilete. Temele la care vă puteți opri sunt nenumărate; puteți organiza un muzeu al păpușilor, al scoicilor și al pietrelor culese din concedii sau chiar al desenelor personale.
- Jucați-vă de-a magazinul
Cu siguranță, este jocul de care și noi, părinții, ne aducem aminte cu drag, din propria copilărie. Aveți nevoie de o zonă unde să amenajați magazinul, de produse pe care să le puteți vinde și bineînțeles de bani. Puteți confecționa propriile bancnote, decupându-le din hârtie și scriind pe ele diverse valori. Un cântar va fi cea mai distractivă parte; este nevoie de o balanță formată dintr-o scândură de dimensiuni potrivite, așezată pe un cilindru, cum ar fi un tub de lipici solid. Tubul respectiv se pune la mijlocul scândurii, astfel încât capetele acesteia să se balanseze în funcție de obiectele așezate pe ele.
Folosește-te de activitățile de mai sus pentru a petrece momente inedite alături de copilul tău. Împreună, puteți inventa alte și alte activități, care de care mai distractive, astfel încât să nu vă plictisiți niciodată atunci când stați împreună.