Ca psiholog te întâlnești foarte des cu incertitudini și confuzie, atunci când lucrezi cu pacienții. Cei mai mulți dintre ei știu că au nevoie de ajutor, tocmai de aceea apelează la psiholog, însă nu știu neapărat cu ce să înceapă.
Este un sentiment de confuzie care este destul de apăsător. Atunci când oamenii cred că trebuie să consulte un medic din motive de sănătate, de obicei știu pe cine să sune și cum să facă o programare. Însă, la psiholog este diferit. Deoarece aici discutăm despre sănătatea mentală, despre emoții și gânduri, iar foarte mulți oameni nu sunt capabili să identifice problema pe care o au și nu pot să o gestioneze.
În plus, când vine vorba de îngrijirea sănătății mintale, există atât de multe tipuri diferite de servicii și specialiști, încât oamenii devin confuzi cu privire la cine ar trebui să îi vadă.
Prin acest articol dorim să-ți oferim mai multă claritate cu privire la acest subiect.
Ce ar trebui să știi înainte de a apela la un psiholog?
1. Clarifică scopul terapiei și problema pe care vrei să o rezolvi
Înainte de prima ședință cu un psiholog, este recomandat să îți setați obiectivele, răspunzând la întrebarea: Ce îmi doresc de fapt, în urma întâlnirii cu psihologul?
Apoi, dacă este posibil, trebuie să-ți definești problema: Cu ce problemă mă confrunt? Ce problemă vreau să rezolv/ să abordez?
Dacă ai reușit să îți oferi răspunsul la aceste întrebări, cu siguranță întâlnirea cu un specialist va fi mult mai productivă.
2. Descoperă mai întâi diferențele între tipul de specialist de care ai nevoie
Există diferite tipuri de specialiști care se ocupă cu prevenirea și tratarea problemelor emoționale, a traumelor sau a afecțiunilor mentale. De cele mai multe ori, oamenii nu pot face diferența între specialiști și activitatea lor. De pildă, diferența între un psiholog și un psihiatru.
Un psiholog este cineva care a absolvit o școală și a obținut o diplomă de doctorat, fiind instruit în diagnosticarea și tratamentul bolilor mintale, inclusiv oferirea de terapie. Însă, în majoritatea locurilor, psihologii nu pot prescrie medicamente.
Un psihiatru este o persoană care a urmat o facultate de medicină, a obținut o diplomă de medicină și a absolvit un rezidențiat specializat în psihiatrie. Un psihiatru a fost instruit în diagnosticarea și tratamentul bolilor mintale, inclusiv oferirea de terapie și prescrierea de medicamente.
Asistenții sociali clinici, asistentele medicale psihiatrice, consilierii de familie și căsătorii autorizați și alții sunt, de asemenea, profesioniști în sănătate mintală care pot oferi terapie.
3. Pregătește-te să răspunzi la multe întrebări din partea specialistului
Fii pregătit pentru o serie de întrebări legate de trecut, prezent și viitor, de evenimentele care ți-au marcat viața, de nevoile tale emoționale și de ceea ce ai simțit în momentele mai puțin plăcute ale vieții.
Doar punând astfel de întrebări și analizând răspunsurile, psihologul va putea să te ajute, să te descopere și să afle împreună cu tine soluția potrivită la problema ta.
4. Nu te aștepta la rezultate pe termen scurt în terapie
O problemă generală întâlnită destul de des în terapie este faptul că pacienții se așteaptă să obțină rezultate imediat. Cât durează mai exact să îți rezolvi astfel de probleme prin intermediul terapiei?
Ei bine, schimbările importante cer timp. Nu putem estima durata exactă a unei colaborări cu psihoterapeutul, însă, în domeniu, un standard de practică modern arată că 12 ședințe ar putea reprezenta o perioadă în care se pot produce schimbări semnificative. Însă, dacă se dorește un efect durabil, este recomandată o perioadă de menținere de minim 6 luni.
5. Dacă dorești rezultate palpabile, implică-te în proces!
Psihoterapia este o șansă unică de a-ți rezolva problemele și de a învăța să depășești dificultăți și blocaje din viața ta, prin propriile puteri. Însă, nimeni nu va putea să o facă pentru tine.
Cât de prioritar este pentru tine redescoperirea noilor forțe prin care să depășești problemele pe care le ai? Asta va determina motivația ta și gradul de implicare.
Ai decis că vei beneficia de ajutor, ai făcut research pentru a găsi cea mai bună opțiune pentru tine, iar acum ești pregătit să începi. Acum trebuie să te prezinți la ședințe și să lucrezi ceea ce specialistul îți va cere. Este posibil să primești teme pe care să le realizezi singur, care au rolul de a te face să conștientizezi emoțiile, gândurile și comportamentele dezadaptative. Va trebui să te ocupi de ele.
Acest lucru poate părea evident, dar poate fi cea mai grea parte pentru unii oameni. În plus, trebuie să știi că e posibil să te simți și nervos și/sau stânjenit la primele întâlniri. Însă trebuie să treci peste și să te implici în proces. Doar așa vei putea soluționa problemele pentru care ai ajuns să apelezi la psiholog.
Acum îți va fi și mai ușor să obții ajutor specializat de la psihologi calificați. Iată de ce!
Domeniul este în continuă dezvoltare și specialiștii fac tot posibilul pentru a-ți ușura și mai mult munca, pentru a face și mai accesibil pentru tine accesul la suport și sprijin de calitate.
Tocmai de aceea, pe 1 octombrie se lansează o nouă platformă de psihoterapie online – psiholog.ro. Aceasta îți va pune la dispoziție o gamă diversă de servicii de terapie individuală, de cuplu, terapie experiențială, cognitiv comportamentală etc.
Iar prin intermediul acestei platforme poți realiza ședințele de terapie online, la un standard de calitate ridicat, prin intermediul video-conferințelor. Totul va fi 100% confidențial și sigur, platforma fiind securizată.
Echipa din spatele platformei se va asigura că ai la dispoziție specialiști bine pregătiți și calificați, conform standardelor din domeniu, pentru a te putea ajuta.
Vei putea încerca o primă ședință pentru a vedea dacă te ajută, după care vei putea continua să reprogramezi ședințe cu psihologul tău favorit, în funcție de nevoile tale și în funcție de disponibilitatea specialistului.
Totul se va desfășura online, pentru a fi mai confortabil pentru tine. Tot ce trebuie să faci este să intri pe platformă și să filtrezi specialiștii în funcție de ce îți dorești, iar mai apoi să te programezi pentru a începe. Pentru mai multe detalii și pentru programări, poți intra pe site-ul Psiholog.ro