În fiecare zi suntem inundați de vești negative care ne copleșesc și pun toată lumea asta sub semnul întrebării. Război, sărăcie, poluare, abuzuri … multe probleme din întreaga lume ajung în fața ochilor noștri și la urechile noastre și sunt suficient de serioase și de mare anvergură încât să ducă la disperare chiar și cea mai pozitivă și senină persoană.
Nimeni nu are soluție pentru toate problemele lumii și nimeni nu le poate rezolva pe toate. Însă o vorbă înțeleaptă spune că, pentru a înclina balanța în favoarea binelui, poți face chiar tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. În viața ta și în mica ta comunitate, poți face schimbări pozitive, fiind astfel un exemplu pozitiv pentru alții și încurajându-i să facă la fel. Așa funcționează efectul de bulgăre de zăpadă ce poate atinge întreaga planetă sau cel puțin orașul în care locuiești.
Iată câteva exemple simple pe care chiar tu le poți pune în practică pentru a aduce schimbări pozitive în această lume:
Împarte pozitivitate
Pentru fiecare știre negativă de la TV sau din internet, există o știre frumoasă și la fel de interesantă care să schimbe balanța. Ferește-te să cazi în groapa cu noroi și urâțenie sufletească a știrilor de la TV și caută chiar tu povești care reflectă frumusețea, compasiunea și minunile acestei lumi.
Există site-uri și canale de știri care difuzează zilnic povești pozitive ce îți reamintesc zilnic că există foarte mult bine pe lumea asta. Odată ce ieși din starea negativă indusă de știrile generale, împărtășește această pozitivitate cu lumea din jurul tău pentru a o inspira și a-i reaminti că omul poate fi extrem de bun și de iubitor în adâncul său.
Meditează
Nu trebuie să fii adeptul unei anumite religii sau filosofii pentru a medita. Iar meditația nu înseamnă a sta cu picioarele încrucișate pe podea în timp ce spui cuvinte într-o limbă pe care nu o înțelegi. Oricine poate medita, căci aceasta este o practică ce implică liniștirea gândurilor și a emoțiilor astfel încât să fii cât mai atent la momentul prezent. Această practică te ajută să gestionezi stresul și anxietatea și îți va crea o stare de pace și liniște în adâncul tău. Această pace din interiorul tău se va reflecta în toate aspectele vieții: ai mai multă răbdare cu alții, sau mai multă stimă de sine sau observi mai bine frânturile de frumusețe și bunătate ce vin spre tine în fiecare zi, în loc să fii copleșit(ă) de toată negativitatea din lume. Călătoria ta spre meditație poate începe cu o carte pe această temă.
Fă curățenie
Probabil că ești deja foarte atent(ă) cu privire la felul în care arunci gunoiul produs de tine și familia ta, însă cu siguranță ai văzut cu ochii tăi că alți oameni nu sunt la fel de conștiincioși. Nu te sfii să atragi atenția celor care aruncă gunoi pe jos chiar sub ochii tăi, sau care pleacă de la picnic și lasă acolo tot gunoiul făcut de ei. Totuși, tot noi strângem după noi, așa că poți prelua inițiativa și strânge și gunoiul altora când în strângi pe al tău. Vei fi un exemplu pentru adulții din anturajul tău, dar și pentru copiii și tinerii adulți care au înțeles mai bine decât alții că natura și orașul nu este coșul nostru de gunoi. Asigură-te că ai la îndemână, în mașină sau în geantă, o pereche de mănuși de cauciuc și saci de gunoi – e important să te protejezi – și nu uita că fiecare efort contează atunci când vine vorba de a menține curățenia în jurul nostru, indiferent dacă suntem acasă sau la picnic.
Și pentru ca puterea exemplului să ai aibă un impact și mai mare, alătură-te celor ce fac voluntariat pentru curățarea râurilor, lacurilor, pădurilor, plajelor și poienițelor. Apoi laudă-te cu faptele tale bune și convinge-ți prietenii și colegii să-și care singuri gunoiul în locurile amenajate, chiar dacă este vorba și de un singur ambalaj de plastic sau sticlă.
Fii mai blând(ă)
Cu toții ne supărăm și suntem frustrați, însă energia pe care o exprimăm prin cuvinte și acțiuni are un efect de domino: persoana la care ai țipat în trafic își va vărsa frustrarea pe un coleg de serviciu care, la rândul lui, se va duce acasă și va țipa la copii pentru că a avut o zi grea la muncă, iar copiii se vor certa între ei pentru că nu știu să gestioneze această negativitate care a fost turnată în capul lor fără niciun motiv clar. Și tot așa, pânza nervilor vărsați în exterior se va lărgi și va cuprinde mai multă lume decât îți imaginezi – toate astea numai din cauză că foarte puțini dintre noi am învățat, la momentul potrivit, să ne gestionăm intern emoțiile negative, fără să le transferăm altora.
Acum ai ocazia, mai facilă ca niciodată, să înveți cum să înțelegi și să acționezi în situațiile iritante sau frustrante – alege dintre cele peste 500 de cărți disponibile pe librăria online EuSunt, cărți care te pot ghida pe drumul autocunoașterii și cultivării armoniei cu tine.
Când te regăsești într-o situație tensionată, amintește-ți să faci un pas în spate (mental) și să privești rațional ceea ce se întâmplă. Este aceasta o ocazie să fii mai răbdător/ răbdătoare? Ce poți învăța din această situație? Dacă schimbi tonul vocii și ești mai înțelegător/ -oare, poți obține un rezultat mai pozitiv al confruntării?
Toate aceste acțiuni nu necesită prea mult efort din partea ta, doar o schimbare de atitudine și perspectivă plus dorința de a învăța din cărți, pe îndelete, cum să renunți la a reacționa în momente de frustrare și cum să acționezi dintr-o perspectivă mai pozitivă și constructivă. Cărțile, dar și ceea ce înveți din ele, le poți da mai departe, astfel încât tot mai multă lume să facă schimbări reale ce vor duce la înclinarea balanței în favoarea binelui pe această planetă minunată.