Cum răspunde Wilo, pionier în tehnologie, la cele mai mari provocări ale momentului
Megatrendurile sunt procese globale care schimbă treptat lumea în care trăim, afectând toate nivelurile societății și influențând luarea deciziilor politice și economice, precum și viața fiecăruia dintre noi. Wilo, producător de top în domeniul pompelor şi sistemelor de pompare înalt tehnologizate, a identificat cinci megatrenduri în cadrul planificării sale strategice pe termen lung.
”În calitate de grup multinațional cu locații în întreaga lume, pionier în tehnologie, Wilo este mereu cu un pas înainte, pentru a răspunde activ la cele mai mari provocări ale lumii de astăzi și a veni cu soluții sustenabile pentru lumea de mâine”, a spus Mariana Corlaci, Marketing Manager Wilo România.
Iată principalele megatrenduri care conturează viitorul:
1. Urbanizarea
Știm că urbanizarea este o migrare a populației din mediul rural în cel urban, însă termenul cuprinde și modurile în care societatea se adaptează la schimbările produse de extinderea orașelor. În următorii ani, urbanizarea va duce la dezvoltarea fizică a zonelor urbane și la apariția unui număr tot mai mare de megaorașe cu peste zece milioane de locuitori. Mai sus, mai repede, mai departe – în acest mod se rezumă tendința actuală în ceea ce privește dezvoltarea urbană.
Pe măsură ce cresc orașele, crește și cererea de resurse în aceste zone în plină expansiune. La capitolul apă, este peconizat ca urbanizarea să ducă la creșterea cererii globale cu 104 miliarde m³ începând cu anul 2025.
Astfel, sunt necesare soluții durabile pentru a satisface nevoile populației globale, conservând în același timp resursele naturale pentru viitor. Având în portofoliu produse de o eficiență maximă și asumându-și rolul de furnizor de servicii complete și personalizate în managementul apei, Wilo s-a adaptat la acest megatrend în așa fel încât va putea asigura și în viitor alimentarea cu apă în orașele moderne și în zonele urbane inteligente în viitor.
2. Deficitul de apă
Potrivit Raportului Mondial al Apei realizat de Organizația Națiunilor Unite, aproximativ 5 miliarde de oameni vor fi expuși riscului de lipsă de apă până în 2050. Deficitul de apă se referă aici la lipsa alimentării cu apă, fiind calculat ca raport dintre consumul de apă potabilă și alimentarea cu apa disponibilă.
Potrivit tendințelor actuale, consumul și cererea de apă sunt în creștere la nivel mondial. Cu toate acestea, mai mult de 97% din toată apa de pe Pământ este sărată, resursele de apă dulce fiind extrem de limitate sau greu accesibile. În plus, perioadele lungi fără ploi, secetele și valurile agresive de căldură agravează și mai mult situația aprovizionării în unele locuri.
Prin urmare, utilizarea responsabilă a apei este la fel de esențială pentru supraviețuire ca accesul universal la apă curată. Fiind o parte integrantă a strategiei sale de sustenabilitate, Wilo conștientizează această responsabilitate de zeci de ani. În acest sens, obiectivul companiei este ca apa să se miște eficient și în siguranță. De aceea, Wilo dezvoltă permanent soluții inovatoare și durabile pentru a obține, stoca și furniza această resursă atât de valoroasă.
3. Globalizarea 2.0
Prin definiție, globalizarea tradițională este un proces prin care piețele, societățile și culturile naționale și regionale cresc împreună într-o rețea universală de comerț, comunicații, migrație și transport. Ca urmare a acestui megatrend, economia mondială este în continuă schimbare și devine tot mai interconectată, mai complexă și mai competitivă. Pe de altă parte, piețele sunt din ce în ce mai volatile, echilibrul de putere se schimbă, încep să devină evidente anumite procese de destabilizare, iar amenințarea deconectării planează asupra lumii ca un nor întunecat: cooperarea internațională este în declin, alianțele se destramă, punțile economice dintre națiuni sunt dărâmate.
Deconectarea este una dintre cele mai mari provocări de business din timpurile noastre, afectând economia și societatea deopotrivă și necesitând acțiuni antreprenoriale ferme. Wilo abordează aceste schimbări extinzându-și prezența globală, construind punți, sporindu-și flexibilitatea și impulsionând în mod durabil creșterea companiei. Abordarea de tip regiune cu regiune permite derularea de acțiuni locale pe piețe bine delimitate, sediile din Germania, SUA și China permit ca răspunsurile la nevoile fiecărei regiuni să fie prompte, iar unitățile de producție din întreaga lume permit adaptarea produselor la cerințele specifice ale oamenilor care le folosesc la nivel local.
4. Schimbarea climei
Schimbările climatice, care au fost evidente în modelele meteorologice globale și regionale de la mijlocul până la sfârșitul secolului al XX-lea, sunt atribuite în principal nivelurilor crescute de dioxid de carbon din atmosferă, din cauza utilizării combustibililor fosili. Emisiile globale de CO₂ continuă să crească, atrăgând după ele și creșterea temperaturilor globale. Diferitele modele de calcul dezvoltate de către cercetătorii în climatologie descriu o imagine înfricoșătoare.
Un lucru este clar: trebuie să acționăm acum dacă dorim să ne păstrăm planeta locuibilă pentru generațiile viitoare. Cu produsele inovatoare Wilo, eficiente din punct de vedere energetic, compania dorește să contribuie la reducerea emisiilor poluante și, prin urmare, să oprească sau cel puțin să reducă semnificativ impactul acestui megatrend. În calitate de câștigător al Premiului German pentru Sustenabilitate și unul dintre cei cincizeci de lideri globali în domeniul sustenabilității, compania este deschizătoare de drumuri în ceea ce privește standardele pentru antreprenoriatul responsabil.
5. Criza energetică
Creșterea cererii de energie pe de o parte, și rata limitată de producție de combustibil pe de altă parte, au creat o penurie globală de energie, acest lucru cauzând o blocare în procesul de ofertare și, inevitabil, o creștere a prețurilor la energie.
Rezervele de combustibili fosili sunt limitate, ceea ce înseamnă că mixul energetic trebuie să evolueze în favoarea unor forme fluctuante de energie, cum ar fi vântul, apa și soarele. Evoluțiile globale actuale au demonstrat în mod clar cât este de important să facem acest pas. Wilo se concentrează pe dezvoltarea de produse eficiente din punct de vedere energetic, rețele inteligente și energii regenerabile în abordarea deficitului energetic. Acest obiectiv include și dezvoltarea de noi soluții tehnologice, cum ar fi hidrogenul verde.
Provocări transformate în oportunități, iar oportunitățile în soluții
”În întreaga lume au loc schimbări fundamentale. Economiile emergente vor depăși în curând puterile industriale tradiționale. Acest lucru merge mână în mână cu dezvoltarea masivă a clasei de mijloc la nivel mondial și a puterii acesteia de cumpărare, cu intensificarea concurenței pentru materii prime și resurse. Gospodăriile private, industria și agricultura necesită din ce în ce mai multă apă dulce. Toate aceste evoluții creează un potențial enorm pentru Wilo, o companie care vede procesele de schimbare globală ca pe o oportunitate de a transforma lumea în bine și de a face viața oamenilor mai ușoară”, a mai spus Mariana Corlaci.
Una dintre cele mai recente soluții Wilo pentru o lume responsabilă și optimistă cu privire la viitor este Wilo-Yonos GIGA2.0-I, o pompă cu etanșare mecanică, controlată electronic, adecvată pentru pomparea unor cantități mari de apă la înălțimi de pompare mari. Datorită tehnologiei motorului EC IE5 și a sistemului hidraulic consacrat al pompei (MEI ≥0,4), aceasta oferă atât o eficiență energetică ridicată, cât și o fiabilitate maximă.
Cu ajutorul tehnologiei cunoscute a ”butonului verde”, al unul sistem de navigație explicit, al unui display color clar, aceasta este foarte ușor de utilizat. În plus, pompa este pregătită pentru interconectarea cu sistemul automatizat al clădirii prin intermediul interfețelor analogice și digitale și al modulelor CIF.