Bebelușii sunt o sursă de bucurie pentru părinți. Totuși, îngrijirea lor poate fi o provocare în primele luni de viață, în special pentru părinții care sunt la început. Să-l faci pe bebelușul tău fericit devine un nou scop pentru tine odată ce ai născut. Dar dacă ceea ce faci nu este de ajuns? Există foarte multe cazuri în care bebelușul tău nu se simte bine, dar nu-ți poți da seama pentru că micuțul nu poate să vorbească. Poate fi înfricoșător, însă acest lucru li se poate întâmpla chiar și celor mai grijulii mame.
Iată 5 lucruri de care trebuie să ții cont ca să-ți cunoști mai bine bebelușul și, care să te ajute să-ți dai seama când are nevoie de mai multă atenție din partea ta!
- Folosești mai puține scutece
Schimbatul scutecelor este o grijă importantă când vine vorba de bebeluși. Un lucru nu atât de evident este faptul că numărul de scutece schimbate zilnic îți poate spune dacă bebelușul tău este bine hrănit și hidratat. Atunci când numărul de scutece scade, înseamnă că bebelușul nu este hrănit suficient, deci ar trebui să-i dai să mănânce mai des.
- Refuză să mănânce
Cum dieta bebelușilor este bazată pe lichide, asta înseamnă că hrana se digeră mai rapid. De aceea, bebelușilor le este foame foarte des. Atunci când bebelușul tău nu mai cere mâncare, poți presupune că este sătul. Însă, acest lucru poate fi un semn că ceva nu este în regulă. Verifică dacă are gaze sau alte probleme la stomac.
- Are probleme cu somnul
Una dintre problemele cu care se confruntă părinții atunci când au un nou-născut este lipsa somnului. Bebelușii au o rutină a somnului destul de haotică. Dacă se trezește des noaptea, ar trebui să schimbi ceva în programul lui, de exemplu să ai grijă să nu doarmă prea mult în timpul odata cu venirea serii. Atenție, însă! Acest lucru este valabil pentru micuții de câteva luni, pentru că nou-născuții vor petrece cea mai mare parte a timpului dormind, iar acest lucru este normal. Un alt motiv pentru care poate avea dificultăți în ceea ce privește somnul este faptul că nu se simte confortabil. Alege un pătuț pentru bebelușul tău potrivit pentru nevoile lui, ca să aibă un somn odihnitor. De asemenea, și salteaua este foarte importantă, deci nu face compromisuri la acest capitol!
- Nu mai este curios
Cei mici sunt în general foarte curioși, doresc să absoarbă orice informație nouă. De aceea, bebelușii nefericiți își pierd această curiozitate. Totuși, trebuie să fii atent la personalitatea micuțului tău. Unii bebeluși sunt mai timizi și ies mai greu din zona lor de confort. Dar, dacă observi o schimbare bruscă dintr-un copilaș curios într-unul care refuză să încerce lucruri noi, înseamnă că ceva s-a modificat în starea lui.
- Se îmbolnăvește des
Nimeni nu vrea să își știe copilul bolnav. Toți membrii familiei vor ca bebelușii să fie sănătoși și fericiți. Însă, la un moment dat, ei se îmbolnăvesc, oricât ar încerca să le protejeze sistemul imunitar. Este bine să știi este că sistemul imunitar merge mână în mână cu starea de spirit. De aceea, un bebeluș fericit este un bebeluș sănătos. Pentru orice schimbare în comportamentul copilului tău, care nu are, cel puțin aparent, o cauză vizibilă, contactează medicul pediatru. Găsești aici un ghid despre sănătatea bebelușului tău, care te poate ajuta să depistezi din timp anumite afecțiuni.
Poate părea ciudat să crezi că un bebeluș este trist, deoarece sunt atât de mici și inocenți încât parcă totul îi înveselește. Însă, trebuie să înțelegi că bebelușii sunt versinile mai mici ale unor adulți. Cu cât ești mai atentă la el, cu atât îți poți da seama mai repede când este ceva în neregulă, ca să poți să ai un micuț fericit!