Danezii sunt recunoscuți ca fiind cel mai fericit popor, explicația constând în faptul că statul a dezvoltat un sistem de asistență socială extrem de eficient, coroborat cu un nivel ridicat de trai. Astfel stând lucrurile, Danemarca este și țara în care a luat naștere o adevărată artă a fericirii, denumită „hygge”.
Această artă este pusă în valoare și în domeniul amenajărilor și decorațiunilor interioare, vorbindu-se tot mai des în ultima vreme despre locuințe amenajate în stil hygge. Principalele caracteristici ale acestui stil sunt simplitatea, confortul, detaliile și culorile liniștitoare, toate îmbinate armonios pentru a conferi căminului o atmosferă caldă și primitoare, care să te facă să te simți într-adevăr „acasă”.
Dacă am reușit să îți captăm atenția, îți oferim și câteva sfaturi care să te ajute să-ți amenajezi locuința în stil hygge.
1. Primul pas: curățenia și renovarea
O casă cu tencuiala căzută, varul crăpat și alte imperfecțiuni nu îți asigură maximul de confort și, prin urmare, nu poate fi o locuință hygge. De aceea, primul pas va consta în renovarea și efectuarea reparațiilor necesare. Pereții crăpați se repară folosind ipsos, se reface zugrăveala, se face curățenie și se eliberează camerele de lucrurile inutile.
Abia după ce casa va căpăta din nou un aer de prospețime, poți trece la următoarele etape de amenajare pentru a obține atmosfera hygge.
2. Amenajarea dormitorului
Dormitorul este spațiul tău intim în care trebuie să te simți întotdeauna confortabil și relaxat, de aceea trebuie să te concentrezi în mod special asupra sa. Nu îți propune să copiezi modele din reviste sau de pe internet, ci încearcă să îți pui amprenta asupra stilului în care îl decorezi. Atmosfera din dormitor trebuie să fie cea care te face să te simți cel mai bine, așa că nu ezita să lași frâu liber imaginației.
Poți folosi culorile preferate, fotografii, obiecte de artă, ilustrații și orice altceva este pe gustul tău. Dacă îți place să citești în dormitor, amplasează o veioză pe o noptieră la capul patului sau amenajează un spațiu pentru orice altă activitate care te relaxează.
3. Apelează la elemente naturale
Florile și alte elemente culese direct din natură se potrivesc de minune într-o locuință hygge. Acest stil este caracterizat de simplitate și naturalețe, de aceea florile culese direct de pe câmp, conurile de brad, mușchiul de pe copaci, pietrele, crenguțele de brad sunt decorațiuni ce nu trebuie să lipsească din casă. De asemenea, mobila și tâmplăria din lemn completează armonios acest decor.
4. Alte elemente specifice conceptului hygge
Stilul hygge se axează și pe elemente senzoriale, cum ar fi aromele discrete și obiectele plăcute la atingere. De aceea, pentru ca starea de bine să fie una deplină, poți folosi lumânări sau bețișoare parfumate cu arome naturale, cum ar fi cea de brad sau de scorțișoară.
Păturile pufoase din materiale naturale, blănurile, draperiile din catifea, tricotajele sunt alte accesorii care completează decorul unei locuințe hygge.
5. Cromatica
Culorile specifice acestui stil sunt cele deschise, întrucât acestea au cel mai pronunțat efect relaxant. Culorile stridente sunt mai degrabă obositoare, generând o stare de agitație, iar rolul atmosferei hygge este acela de a induce calm și relaxare.
Pentru pereți, cea mai potrivită culoare este albul, iar canapelele și fotoliile pot fi gri deschis sau cărămizii. Cu aceste nuanțe se potrivește perfect o mobilă în culoarea lemnului de fag.
Ca sfat de final, cuvântul de ordine trebuie să fie simplitatea, îmbinată cu bunul gust. În locul obiectelor care nu-ți sunt de strictă trebuință, încearcă să te înconjori de lucruri care îți fac plăcere. Un raft cu cărți, un tablou sau un alt obiect de artă, câteva fotografii înrămate și obiecte de care te leagă amintiri plăcute vor avea întotdeauna un efect hygge asupra ta.