Atunci când adopți un stil de viață sănătos, care include și o alimentație echilibrată, te gândești automat că organismul tău va beneficia pe de-a întregul de nutrienții din mâncare – lucru parțial adevărat, la o privire de ansamblu. O alimentație bogată în carbohidrați complecși, proteine și grăsimi de calitate, dar și vitamine și minerale îmbunătățește într-adevăr starea generală de sănătate, cu mici excepții. În această categorie intră anumite alimente care pot afecta sănătatea orală și aspectul dinților. Descoperă în cele de urmează care sunt acestea și ce metode de prevenție ai la dispoziție.
Fructele citrice
Știm cu toții că lămâile, portocalele sau mandarinele sunt fructe bogate în vitamina C, care ajută la întărirea imunității, îmbunătățirea sănătății pielii și la combaterea stresului oxidativ. Totuși, dacă le consumi frecvent și în cantități mari, conținutul lor bogat în acid citric poate afecta smalțul dentar, făcându-l mai vulnerabil la eroziune și sensibilitate dentară.
Pentru a reduce efectele lor negative asupra dinților, e recomandat să aștepți cel puțin 30 de minute înainte de a-ți peria dinții după consumul de citrice, deoarece smalțul are nevoie de timp să se remineralizeze. În plus, clătirea gurii cu apă după consum poate ajuta la reducerea acidității din cavitatea bucală. O altă variantă, care îți permite să consumi citrice fără grija efectelor negative, este aplicarea de fatete dentare, care oferă protecție împotriva acizilor și petelor.
Fructele de pădure
Sunt surse excelente de antioxidanți și vitamine, însă nu sunt cele mai bune prietene ale danturii tale. Dacă sunt consumate zilnic și în exces, afinele, murele sau căpșunile pot duce la colorarea dinților, din cauza pigmenților puternici pe care acestea îi conțin.
Pentru a preveni acest efect negativ asupra aspectului dinților, clătește-ți gura cu apă după ce le consumi și evită să îți periezi dinții imediat după. O altă soluție este să consumi aceste fructe alături de alimente care stimulează saliva, cum ar fi brânza, care ajută la neutralizarea acidului și la spălarea pigmenților.
Fructele uscate
Obișnuiești să consumi la gustare fructe uscate precum caise, prune, smochine sau curmale? Chiar dacă sunt bogate în nutrienți, fructele uscate conțin foarte multe zaharuri naturale. De asemenea, textura lor lipicioasă favorizează acumularea de bacterii în spațiile interdentare. Cu alte cuvinte, ești mai predispus la apariția cariilor. Din acest motiv, aceste tipuri de alimente ar trebui limitate pe cât posibil.
Totuși, când alegi să le consumi, este bine să le combini cu un pahar de apă și apoi să clătești gura, pentru a elimina resturile rămase pe dinți. De asemenea, folosește ața dentară pentru a îndepărta bucățile lipite între dinți, prevenind astfel acumularea de bacterii. O altă opțiune sunt fructele proaspete la gustare, deoarece au un conținut mai scăzut de zaharuri concentrate și sunt mai puțin lipicioase, reducând astfel riscul de carii.
Dacă deteriorarea smalțului a avansat sau dacă te confrunți deja cu pierderi dentare din cauza cariilor și eroziunii acide, o soluție pe termen lung ar fi un tratament cu coroane și implanturi dentare premium de la DENT ESTET. Acestea oferă o structură rezistentă, estetică și te protejează de aciditate și de coloranții din alimente.
Cafeaua și ceaiul negru
Obișnuiești să consumi zilnic cafea sau ceai negru, atât pentru gustul lor distinct, cât și pentru efectele lor benefice asupra sănătății? Aceste băuturi sunt surse excelente de antioxidanți, îmbunătățesc sănătatea inimii și reduc riscul de boli neurodegenerative. Cu toate acestea, pigmentul lor puternic poate adera la smalțul dentar și poate duce la pătarea dinților, oferindu-le o nuanță gălbuie sau maronie. Acest efect este amplificat mai ales atunci când cafeaua sau ceaiul sunt consumate în cantități mari și zilnic.
Pentru a preveni colorarea dinților, poți încerca să bei cafeaua și ceaiul printr-un pai, limitând astfel contactul direct cu suprafața dentară. De asemenea, clătește gura cu apă după consum pentru a îndepărta pigmentul, înainte ca acesta să se depună pe smalț.
Oțetul
Oțetul este cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii și antibacteriene. Deși este un aliment acid, atunci când ajunge în organism, el devine alcalin și poate ajuta la reglarea pH-ului corpului, sprijinind astfel digestia și echilibrul acido-bazic. Totuși, atunci când este consumat în cantități mari sau în formă concentrată, oțetul poate avea un impact negativ asupra sănătății dentare, erodând smalțul dinților din cauza acidității sale. Pentru a preveni acest efect, este recomandat să diluezi oțetul cu apă și să eviți contactul prelungit cu dinții.
Prin urmare, orice medic stomatolog ți-ar recomanda că, indiferent de alimentația sănătoasă pe care o adopți, cheia este întotdeauna echilibrul. Nu face excese și pune preț pe prevenție – în acest fel, te vei bucura de o dantură sănătoasă timp îndelungat.