Potrivit Reporters sans frontières (RSF), anul acesta, în primele 9 luni, 56 de jurnaliști din diverse țări ale lumii și-au pierdut viața îndeplinindu-și misiunea profesională. Numărul victimelor din rândul acestei importante bresle a crescut față de 2017, când în întregul an au fost uciși 55 de jurnaliști.
«Numărul alarmant al jurnaliștilor uciși, spune într-un comunicat Reporters sans frontières, ne reamintește cât de urgent necesară este protejarea mai serioasă a presei și a celor ce o profesează». RSF cere chiar numirea unui reprezentant special al secretarului general al ONU în competența căruia să se afle această misiune. Țara în care au murit cei mai mulți jurnaliști în acest an este Afganistanul (13), urmată de Yemen (5). În Pakistan, Palestina și Siria au murit câte doi jurnaliști. În total, spune RSF, 29 de jurnaliști (52%) au murit anul acesta în zone de război sau de conflict armat.
Hărțuirea cibernetică – modalitate de a lovi în libertatea presei
Într-un alt raport recent al Reporters sans frontières (RSF) se atrage atenția asupra pericolului pe care-l reprezintă inclusiv hărțuiala jurnaliștilor prin internet, metodă considerată de acum a fi «unul dintre cele mai grave pericole pentru libertatea presei». RSF subliniază în context că cele mai expuse hărţuielilor prin rețelele de socializare sunt jurnalistele, iar fenomenul «se propagă în prezent la nivel mondial»… În vizorul acestui gen de atacuri, declara recent Christophe Deloire, secretarul general al RSF, sunt mai ales jurnaliștii și jurnalistele ce abordează probleme sensibile politice, sociale și economice, scopul urmărit fiind blocarea, până la lichidarea fizică, a celor care cercetează onest faptele, evenimentele de cea mai mare gravitate și actualitate.
ZIARE 5/14 MARIA 5/14; ZIARE 5 IISUS 5, Ilie 5; Ziar 4/8 ILIE 4/8; Z.IAR. Z-Zugrăveala, IAR-Rai. Zugrăveala din Rai; ZIARIST 7 HRISTOS 7; Z.IAR.IST. Z-Zugrăveala, IAR-Rai, IST-Tișbitul. Zugrăveala din Raiul Lui Hristos și Tișbitul. Zugrăveala din Casa Raiului în care stau sau Creaționismul.