Somnul este foarte important pentru organism. Este perioada în care corpul nostru se recuperează și își reface rezervele pentru viață. Uneori însă, poate fi foarte greu să ai un somn odihnitor. Cu siguranță ai fost cel puțin o dată în viață foarte obosit, dar nu ai putut să adormi. Te-ai întors de pe o parte pe cealaltă și ai încercat toate trucurile pentru a adormi, dar nu ai reușit. Mulți oameni se confruntă cu insomnii ocazionale sau chiar cronice. Iată ce poți face pentru a adormi mai ușor.
Creează-ți o rutină de odihnă
Metabolismul uman nu iubește haosul. O viață dezorganizată și puțin predictibilă va duce, cel mai adesea, și la probleme cu somnul. Dacă vrei să poți adormi ușor încearcă să îi creezi o rutină de seară pe care să o respecți zi de zi. Corpul tău va învăța astfel că este momentul pentru somn și va acționa în consecință, fiind mult mai pregătit să adoarmă la o anumită ora. Evită sportul după o anumită oră, golește-ți mintea de lucrurile care te stresează. Aprinde doar lumini difuze în casă și oprește dispozitivele electronice. Fă un duș cald, întinde-te în pat și răsfoiește o revistă sau o carte. Repetă aceste acțiuni în fiecare seară și vei vedea că încet, încet, vei adormi mult mai ușor.
Eliberează-ți dormitorul de elemente perturbatoare
Televizor în camera în care dormi? Nu e o idee bună. Lumina albastră a televizorului te distrage și te împiedică să te odihnești. Fă curat în dormitor, pentru că un spațiu curat și aerisit este mai relaxant și te îmbie la somn. Schimbă-ți frecvent lenjeria de pat, cu una spălată cu un detergent hipoalergenic și plăcut mirositor. Aerisește înainte de culcare și folosește un umidificator dacă aerul din dormitor este prea uscat.
Încearcă diverse tehnici de relaxare
Respirația este foarte importantă atunci când vrei sa adormi. Dacă ești stresat și ai multe gânduri, respirația se accelerează și corpul tău rămâne în alertă. Pe măsură ce îți reglezi respirația, creierul înțelege că se instalează starea de relaxare și acest lucru se întâmplă. Fă exerciții de respirație atunci când te afli în pat, întins,cu lumina stinsă sau doar o lumină difuză. Ascultă muzică de relaxare sau fă meditații ghidate. Poți găsi nenumărate aplicații sau clipuri pe internet care te ajută să te relaxezi și să respiri ușor înainte de culcare.
Îmbunătățește confortul dormitorului
Un somn odihnitor se datorează mai ales unui spațiu confortabil. Este important ca dormitorul tău să fie acel loc primitor în care să îți fie drag să te întorci. Îmbunătățește confortul dormitorului, pornind de la alegerea unei saltele de calitate, pe care să dormi relaxat. La fel de importantă este și alegerea pernei și a materialului din care este făcută lenjeria de pat. Pot părea amănunte fără importanță, dar vei observa imediat diferența.
Alege draperii care filtrează lumina
Somnul este reglat de producția de melatonină din corp, care este direct influențată ce cantitatea de lumină din jur. Dacă obișnuiești să dormi până mai târziu, iar razele soarelui te trezesc, alege draperii care filtrează lumina, lăsând numai o cantitate limitată de raze să intre în dormitor.
Apelează la remedii naturiste
Dintotdeauna, plantele au fost folosite pentru ameliorarea stării de anxietate, pentru relaxare și inducerea somnului. Valeriana, lavanda, mușețelul sunt recunoscute pentru proprietățile lor relaxante, care combat cu succes insomniile. Folosește lampa de atomoterapie și un ulei esențial de lavandă pentru a crea o atmosferă relaxată în camera de somn. Bea un ceai de mușețel sau ia suplimente pe bază de valeriană, pentru a stimula producția de melatonină și a adormi mai ușor.
Nu uita că pentru a te odihni cu adevărat, corpul tău are nevoie de cel puțin șapte-opt ore de somn. Mergi la culcare între orele 22.00 și 23.30 pentru a obține cel mai odihnitor somn posibil.