Scaunele auto pentru copii sunt esențiale pentru a-i păstra pe micuți în siguranță în timpul călătoriilor cu mașina. Cu toate acestea, a ști care este scaunul cel mai potrivit pentru copilul dvs. sau cum ar trebui să îl utilizați în mod corespunzător poate fi dificil și există o mulțime de mituri care fac ca acest aspect să fie și mai confuz. Pentru a vă ajuta, am adunat câteva mituri comune despre scaunele auto și le-am pus la încercare.
Mitul 1: Scaunele auto nu sunt obligatorii
Fals! Conform legii, fiecare copil trebuie să călătorească pe un scaun auto până la vârsta de 12 ani sau 135 cm înălțime. După aceasta, trebuie să poarte centura de siguranță, ori de câte ori călătoresc.
Este important ca copilul dvs. să folosească un scaun auto copii pe toată durata calatoriei cu masina, deoarece acestea sunt special concepute pentru a îi menține în siguranță, iar centurile de siguranță nu oferă același nivel de protecție.
Mitul 2: Copiii pot folosi în siguranță centura de siguranță în locul unui scaun auto
Fals! Centurile de siguranță sunt concepute pentru a proteja adulții, dar copiii sunt proporțional mult mai mici. Acest lucru înseamnă că centura de siguranță nu îi va oferi același nivel de protecție unui copil, ca și pentru un adult. În plus, nu puteți regla centura de siguranță într-o poziție mai sigură pentru un copil, ceea ce înseamnă că aceasta va fi plasată prea sus pe corpul lor. De aceea este vital ca copilul dvs. să călătorească pe un scaun auto – le-ar putea salva viața!
Mitul 3: Scaunele auto pot fi utilizate pe scaunul pasagerului din față
Acesta este, de fapt, adevărat. Conform legii, dacă airbag-ul frontal a fost dezactivat, copilul dumneavoastră poate călători pe scaunul din față al unei mașini. Și este important să ne amintim acest lucru, deoarece airbagurile le pot provoca răni grave copiilor.
De aceea, în general, vă sfătuim să instalați întotdeauna un scaun auto pe bancheta din spate a unei mașini. Acest lucru nu numai că împiedică necesitatea de a vă dezactiva airbag-urile, dar cercetările arată că este cel mai sigur loc pentru un copil, deoarece le oferă o zonă mai mare.
Mitul 4: Copiii nu trebuie să poarte haine groase
Acesta este un alt mit care este adevărat. Îmbrăcămintea groasă împiedică un ham să se așeze bine pe corp, iar această poziționare incorectă a centurii ar putea duce la alunecarea hamului de pe umăr. De aceea, copilul dumneavoastră ar trebui să poarte haine de zi cu zi, în loc de haine groase de iarnă sau jachete.
Mitul 5: Scaunele auto nu trebuie înlocuite după un accident
Fals! Deși nu există nicio lege care să spună că trebuie să înlocuiți un scaun auto după un accident, vă veți chinui să găsiți un brand de scaune auto care nu vă recomandă să faceți acest lucru.
Chiar dacă un scaun auto nu are daune clare sau evidente, asta nu înseamnă că este sigur de utilizat. Un scaun poate avea mici fisuri în plastic, care nu sunt vizibile, iar acestea ar putea prezenta un risc semnificativ de siguranță în caz de accident. Deci, înlocuiți întotdeauna un scaun auto după un accident.
Mitul 6: Toate înălțătoarele pentru scaun auto oferă același nivel de protecție
Cercetările indică faptul că acest lucru este, de asemenea, fals. În comparație cu accesoriile standard de înălțare pentru scaun auto, cele cu spate înalt oferă o protecție sporită, reducând considerabil riscul de rănire.
Acest lucru se datorează faptului că înălțătoarele cu spate înalt oferă protecție împotriva impactului lateral – ceva de care scaunele de înălțare standard nu beneficiază. Pe lângă acestea, înălțătoarele cu spate înalt includ, de asemenea, direcționarea centurii de umăr, care poate fi ajustată la înălțimea unui copil, sporind și mai mult siguranța acestora.
Legea scaunelor de înălțare diferă, de asemenea, și puteți folosi un înălțător standard numai atunci când micuțul dvs. cântărește 22 kg, în timp ce înălțătoarele cu spate înalt pot fi utilizate atunci când aceștia cântăresc 15 kg.