Dacă până acum câțiva ani ghimbirul era ceva exotic și mulți dintre noi nu știam de el, acum îl întâlnim peste tot: în raionul de fructe și legume, în limonadele cu ghimbir de la cafenele/restaurante și chiar până și în băuturi noi apărute în trend: kombucha cu ghimbir de la Zenvita.
Gustul picant al ghimbirului te trezește instant din amorțeală iar beneficiile pentru sănătate îl fac extrem de popular. Azi vorbim despre beneficiile sale și cum să-l integrezi mai ușor în viața de zi cu zi.
7 beneficii pentru sănătate ale ghimbirului:
1. Te ajută dacă ai rău de mișcare
Ceaiul de ghimbir este un leac băbesc și era folosit în trecut pentru calmarea simptomelor răului de mișcare, cum ar fi amețeli, vărsături și transpirații reci.
În anul 1988 s-a făcut un studiu pe 80 de persoane neobișnuite cu navigatul pe mări agitate. Studiul a concluzionat că cei care au primit 1 gram de ghimbir pudră în fiecare zi au raportat mai puține vărsături și transpirații reci.
Deși încă nu e clară modalitatea de acțiune a ghimbirului și mai este încă nevoie de studii în acest sens, dacă ai stări de greață, poate fi util să bei un ceai de ghimbir sau o kombucha cu ghimbir de la Zenvita.
2. Te ajută când ai stări de greață
Gingerolul din ghimbir poate ajuta la ameliorarea senzației de greață cauzate de sarcină, chimioterapie sau intervenții chirurgicale.
Un studiu efectuat pe 92 de femei a constatat că ghimbirul a fost mai eficient decât un medicament standard în prevenirea senzației de greață și vărsăturilor postoperatorii cauzate de anestezia generală.
3. Te ajută la gestionarea tensiunii arteriale și susține sănătatea inimii
Cercetările sugerează că consumul de ghimbir în doze zilnice de 2-6 grame te poate proteja împotriva bolilor de inimă. Cum?
- scade tensiunea arterială
- ajută la prevenirea cheagurilor de sânge
- ameliorează arsurile la stomac
- scade colesterolul
- îmbunătățește circulația sanguină
4. Te ajută la pierderea în greutate și la gestionarea nivelului de zahăr din sânge
Asta este o veste bună mai ales pentru fetele preocupate de siluetă.
Multe cercetări arată că ghimbirul are efecte benefice asupra greutății și gestionării zahărului din sânge.
Cum te ajută ghimbirul să pierzi în greutate?
- crește producția de căldură în corpul tău – care te ajută la arderea grăsimilor (picanteria ajută la arderi)
- crește descompunerea grăsimilor pentru energie
- inhibă depozitarea grăsimilor
- inhibă absorbția grăsimilor
- ajută la controlul apetitului
În plus, ghimbirul poate ajuta la îmbunătățirea controlului zahărului din sânge la persoanele cu diabet zaharat de tip 2 și obezitate prin reducerea nivelului de insulină.
5. Te ajută la ameliorarea durerii și a inflamației
Oamenii au folosit ghimbirul pentru a trata inflamația de secole, iar acum cercetătorii au și confirmat acest lucru. Am învățat că anumiți compuși din ghimbir (gingerol și shogaol) ajută la reducerea producției de markeri proinflamatori.
Ceaiul de ghimbir poate ajuta și la ameliorarea crampelor menstruale atunci când este consumat la începutul menstruației.
6. Te poate ajuta la prevenirea cancerului
Studiile au arătat chiar că ghimbirul poate ajuta la prevenirea cancerului, mai ales datorită conținutului său de gingerol și shogaol. Mai exact, acești compuși pot ajuta la moartea celulelor și previn multiplicarea și creșterea celulelor canceroase.
Alte studii au arătat că ghimbirul poate afecta mai multe tipuri de cancer, inclusiv cancerul pancreatic, de colon, colorectal, ovarian, de prostată și pulmonar.
7. Te poate ajuta să-ți protejezi creierul
Oamenii de știință au studiat efectele ghimbirului împotriva stresului oxidativ și al inflamației – doi factori care joacă un rol decisiv în dezvoltarea bolilor degenerative ale creierului, cum ar fi boala Alzheimer.
Studiile pe animale arată că gingerolul și shogaolul pot oferi protecție împotriva declinului funcțiilor creierului asociat cu vârsta, datorită proprietăților lor antioxidante.
Cum să consumi ghimbir mai des?
Dacă vrei să adaugi ghimbir în dieta ta, iată câteva idei:
- ceai de ghimbir – taie 2-3 felii subțiri de ghimbir și pune-le într-o cană cu apă fierbinte (250 ml)
- limonadă cu ghimbir – pune 4-6 felii de ghimbir și sucul de la jumătate de lămâie în blender. Mixează bine apoi adaugă miere după gust.
- kombucha cu ghimbir de la Zenvita – pe lângă ghimbir, kombucha vine la pachet cu probiotice, antioxidanți, acizi organici, vitamine și enzime care te ajută să-ți îmbunătățești digestia și să ai mai multă energie.
Indiferent cum îl consumi, încearcă să o faci regulat ca să te bucuri de beneficiile ghimbirului.