Bolile infecțioase sunt frecvente în perioada copilăriei, fiindcă sistemul imunitar nu este bine dezvoltat la vârste fragede. În plus, colectivitățile (cum ar fi grădinița) favorizează răspândirea agenților patogeni. Pe de altă parte, tocmai prin contractarea agenților patogeni, copilul capătă imunitate. La apariția primelor simptome de boală, orice părinte intră în panică. Există multe boli ale copilăriei care se manifestă asemănător. De aceea, este important să fii informat corect despre acestea, însă, nu încerca să îți diagnostichezi de unul singur copilul. Mergi cu pruncul la medic încă de la primele semne și simptome, pentru a primi un diagnostic corect și un tratament eficient. Acestea fiind spuse, află care sunt cele mai frecvente boli ale copilăriei și cum le recunoști.
- Varicela
Varicela/vărsatul de vânt este o afecțiune contagioasă cauzată de virusul varicelo-zosterian. Transmiterea se face foarte ușor de la o persoană la alta, pe calea aerului, prin vorbire, râs, strănut sau tuse, dar și prin atingerea obiectelor contaminate fără a igieniza mâinile după aceea. Varicela este destul de ușor de recunoscut prin:
- astenie fizică în primele 2-3 zile de la contractarea virusului;
- febră;
- lipsa poftei de mâncare;
- erupție cutanată generalizată, sub forma unor bubițe mici, roșii și numeroase; acestea devin, mai târziu, vezicule pline cu lichid.
- mâncărimi.
- Rujeola
Rujeola/pojarul este o afecțiune infecțioasă contagioasă care se transmite la fel ca varicela. Aceasta se manifestă inițial prin febră ridicată, rinoree, tuse și înroșirea ochilor. Apoi, primele semne de rujeolă apărute sunt petele Koplik, leziuni apărute în cavitatea bucală, de culoare albicioasă, înconjurate de o zonă roșie. Urmează apariția erupției cutanate, caracterizată de pete roșii mari și numeroase, care confluează. Erupțiile apar inițial în zona din spatele urechii și la linia părului, apoi se răspândesc pe gât și pe restul corpului.
- Rubeola
Rubeola/pojărelul este o infecție cauzată de alt virus decât în cazul rujeolei, iar simptomatologia acesteia este mai ușoară. Inițial, boala se manifestă timp de câteva zile prin dureri de cap, rinoree, tuse, febră ușoară, stare de disconfort, mărirea în volum a ganglionilor și înroșirea ușoară a ochilor. Ulterior, apare o erupție cutanată asemănătoare rujeolei – prima dată pe față, apoi, pe corp.
- Boala gură-mână-picior
Boala gură-mână-picior este o infecție virală provocată de enterovirusuri și este mai frecventă la copiii sub 5 ani. Infecția provoacă inițial febră, stare generală alterată, inapetență și durere în gât. După 1-2 zile de la instalarea acestor simptome, apare o erupție în cavitatea bucală, mai exact niște pete mici și roșii. Acestea se transformă în vezicule pline cu lichid, foarte dureroase care, devin, la rândul lor, răni. Erupții asemănătoare apar pe palme și tălpi, dar, și în alte zone ale corpului.
- Otita medie
Otita medie este o infecție a urechii comună, mai ales, la copiii de peste 3 ani. Infecția urechii apare din cauza acumulării bacteriilor în spatele timpanului. De vină pentru acumularea bacteriilor sunt infecțiile respiratorii și sinuzita, fiindcă nasul comunică prin Trompa lui Eustachio cu urechea. Și, pentru că la copii, urechea nu este matură iar Trompa lui Eustachio este mai scurtă, bacteriile migrează mai ușor la acest nivel.
Otita medie se manifestă prin:
- durere în ureche;
- ureche înfundată;
- diminuarea auzului;
- febră;
- stare generală alterată.
- Scarlatina
Scarlatina reprezintă o infecție bacteriană streptococică la nivelul faringelui, foarte contagioasă. Inițial, apare febra, apoi, senzația de vomă și durerea în gât. După câteva zile, se instalează erupția cutanată, mai întâi, la nivelul toracelui, apoi, pe restul corpului. Erupția are forma unor leziuni roșii, întinse, care, după o săptămână, se descuameaza. De asemenea, pe suprafața limbii apare o leziune de culoare alb-cenușiu, care, ulterior, se descuamează și capătă o culoare roșie.
- Oreion
Oreionul este o infecție virală contagioasă manifestată prin:
- umflarea obrajilor;
- febră;
- dureri de cap;
- stare de oboseală;
- dureri musculare;
- umflarea zonei dintre ureche și mandibulă, acolo unde sunt situate glandele parotide.
Din fericire, multe dintre aceste afecțiuni pot fi prevenite cu ajutorul vaccinurilor. Dacă recunoști simptomele prezentate, nu ezita să mergi la medic cu juniorul, fiindcă un tratament corect este esențial pentru prevenirea complicațiilor.