Măsurarea tensiunii arteriale este o metodă bună de a observa presiunea pusă pe pereții vaselor de sânge și riscul asociat cu această problemă.
Verificarea valorilor tensiunii arteriale este esențială pentru persoanele care suferă de hipertensiune arterială, deoarece se poate monitoriza eficiența tratamentului și se poate ține sub observație afecțiunea în sine.
Ce trebuie menționat este că valorile obținute în casă pot fi de multe ori greșite, deoarece există numeroși factori care pot modifica temporar tensiune arterială. Citește în continuare acest articol, pentru a afla cum sa verifici dacă ai sau nu valori normale ale tensiunii arteriale.
7 lucruri care pot modifica temporar tensiunea arterială
Dacă vrei să obții valorile corecte ale tensiunii arteriale, atunci trebuie să iei în considerare următorii factori care pot afecta temporar presiunea sângelui asupra pereților vaselor sangvine.
Nivelul de stres și anxietatea
Dacă ai un nivel ridicat de stres înainte sau în timpul verificării tensiunii arteriale, atunci valorile acesteia vor fi mai mari. Motivul acestei schimbări este nivelul ridicat de cortizol care este eliberat din cauza stresului, fapt care accelerează la rândul lui ritmul cardiac și crește tensiunea arterială.
Chiar dacă anxietatea și stresul nu reprezintă factori asociați cu hipertensiunea cronică, acestea pot influența temporar valorile tensiunii arteriale.
Vezică urinară plină
Dacă ai vezica urinară plină, presiunea pusă pe rinichi poate fi exercitată și pe pereții vaselor de sânge, fapt care poate adaugă 10 sau chiar 15 puncte la valoarea inițială a tensiunii arteriale.
Pentru a obține valori cât mai corecte, folosește toaleta înainte de a intra în cabinetul doctorului sau înainte de a-ți verifica tensiunea arterială în propria casă.
Folosirea incorectă a manșetei
Manșeta are un rol foarte important când vine vorba de verificarea tensiunii arteriale. Dacă aceasta este prea scurtă sau dacă este pusă peste haine, atunci tensiunea arterială măsurată poate arăta valori crescute în mod eronat cu 10 sau chiar 50 de puncte mai mult.
Asigură-te că folosești tensiometrul conform instrucțiunilor și că manșeta este corespunzătoare circumferinței brațului tău.
Perioada zilei
De obicei, valorile tensiunii arteriale sunt cele mai ridicate în timpul dimineții (între orele 5 și 6).
Întrucât aceasta poate varia pe parcursul zilei, stabilește o oră exactă la care să îți verifici tensiunea arterială în fiecare zi, pentru a evita potențiale schimbări.
Verificarea tensiunii arteriale imediat după masă
Dacă îți verifici tensiunea arterială imediat după ce ai mâncat, atunci valorile pot fi mai mici, deoarece digestia alimentelor scade temporar presiunea pusă de sânge pe pereții vaselor sangvine.
În cazul în care îți verifici singur tensiunea arterială acasă, așteaptă 30 de minute după ce ai mâncat, pentru a obține valorile corecte.
Alimentele consumate și dieta au un rol foarte important când vine vorba de valorile tensiunii arteriale. Dacă suferi deja de hipertensiune arterială, discută cu medicul de familie despre planul tău alimentar, pentru a obține recomandări mai sănătoase, dacă este cazul.
Alcoolul, cofeina și tutunul
Atât alcoolul, cât și cofeina și tutunul pot duce la o creștere imediată a tensiuni arteriale.
Pentru a asigura obținerea valorilor reale, asigură-te că măsori presiunea sângelui la cel puțin 30 de minute după consumul acestora.
Temperatura scăzută și activitățile fizice
Deoarece vasele sangvine se contractă la temperaturi scăzute, iar sângele are nevoie de o presiune mai mare pentru a trece prin arterele îngustate, această modificare temporară poate duce la o creștere a valorilor tensiunii arteriale.
Activitățile fizice pot modifica și ele valorile reale, motiv pentru care este recomandată măsurarea după 3-5 minute de pauză și relaxare.
Având în vedere importanța măsurării corecte a valorilor tensiunii arteriale, este bine de știut factorii care le pot modifica temporar, pentru a preveni diagnosticarea eronată de hipertensiune arterială sau administrarea greșită a unor medicamente.
Discută cu medicul de familie despre metodele corecte de verificare a tensiunii arteriale și apelează la serviciile acestuia, dacă ești de părere că valorile obținute de tine sunt incorecte.