Deseori, deși avem impresia că mâncăm sănătos, este posibil ca organismul nostru să nu primească tot ceea ce are nevoie. De aceea, trebuie să aducem un plus de substanțe nutritive, însă fără să exagerăm. Iată care sunt suplimentele alimentare care îți vor îmbunătăți starea de sănătate.
1. Omega-3
Acizii grași Omega-3 sunt grăsimi sănătoase care au numeroase proprietăți pentru organism. Acizii grași polinesaturați Omega-3 sunt reprezentați de acidul alfa linoleic, care nu poate fi sintetizat în organism, acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA).
Aceste grăsimi scad nivelul colesterolului rău, responsabil de formarea plăcilor de aterom și agregarea plachetară (formarea cheagurilor). De asemenea, scad inflamația și stabilizează plăcile de aterom la pacienții cu ateroscleroză. Studiile au arătat că suplimentarea cu Omega-3 scade riscul de infarct miocardic acut. Specialiștii recomandă un aport de 1 g EPA/DHA zilnic la pacienții cu boală coronariană (cardiopatie ischemică).
Acizii grași Omega-3 sunt importanți și pentru imunitate, pentru sănătatea creierului și memoriei. Acești acizi îmbunătățesc performanța intelectuală. Studiile au arătat că suplimentarea cu Omega-3 scade riscul de Alzheimer. Mai mult decât atât, acești acizi grași au un rol important în sănătatea pielii, părului și unghiilor, dar și în ameliorarea problemelor de somn, în combaterea depresiei și libidoului scăzut.
2. Uleiul de pește
Uleiul de pește este o variantă de supliment alimentar bogat în mod natural în acizi grași Omega-3. Acesta este extras din peștii grași, cum ar fi heringul, tonul, somonul, macroul, ficatul de cod. Pe lângă acizii grași Omega-3 pe care îi conține, uleiul din ficat de cod este o sursă bună de vitamina D și de vitamina A.
Uleiul de pește se găsește atât sub formă de capsule, cât și sub formă lichidă. Suplimentarea cu ulei de pește sau cu Omega-3 este recomandată în condițiile în care nu ai un aport corespunzător de pește gras (cel puțin 2 porții pe săptămână).
3. Probiotice
Probioticele sunt bacteriile bune care colonizează intestinul. Rolul acestora este de a susține funcția imunitară. Peste 80% din sistemul imunitar este format la nivelul florei microbiene intestinale. Colonizarea intestinului cu bacterii bune duce la eliminarea bacteriilor rele. Așadar, riscul de infecții este mai scăzut, în cazul unui aport ridicat de probiotice.
De asemenea, probioticele asigură o bună funcționare a sistemului digestiv. Persoanele care suferă de sindrom de intestin iritabil ar trebui să ia în considerare suplimentarea cu probiotice, pentru o creștere a calității vieții.
4. Spirulina
Spirulina este o algă marină cu un conținut ridicat de antioxidanți, datorită clorofilei, dar și de proteine de înaltă calitate. Spirulina conține toți aminoacizii esențiali, pe care corpul nu îi poate sintetiza singur. De asemenea, spirulina conține acizi grași Omega-3, Omega-6 și Omega-9, dar și minerale, în special fier. Spirulina este recomandată în special persoanelor care țin o dietă vegană și celor care nu au un aport corespunzător de proteine și fier.
Spirulina se găsește atât sub formă de pulbere, cât și sub formă de capsule. Găsești spirulină pe Planteea.ro sau în alte magazine care vând suplimente alimentare. Poți adăuga spirulină pulbere în smoothie-uri și alte preparate.
5. Capsule cu turmeric (curcuma)
Turmericul sau curcuma este o plantă utilizată sub formă de condiment în bucătărie. Aceasta se găsește însă și ca supliment, sub formă de capsule. Turmericul are proprietăți asupra sănătății dovedite științific. Acesta ameliorează anxietatea și durerile musculare la sportivi, îmbunătățind performanța sportivă. De asemenea, curcuma are proprietăți antiinflamatoare și antioxidante, ameliorează sindromul metabolic, sensibilitatea la insulină și artrita. Turmericul este recomandat și persoanelor cu ateroscleroză sau cu profil lipidic anormal.
6. Polen crud
Polenul crud reprezintă polenul floral adunat de albine din cele mai bune surse. Se recomandă consumul de polen crud, nu uscat, deoarece acesta își păstrează mai bine substanțele active.
Polenul crud are în compoziție cantități mari de vitamine și minerale, antioxidanți, dar și toți aminoacizii esențiali, de care organismul are nevoie. Produsul se păstrează la congelator, se poate adauga în smoothie, iaurt, sucuri și alte preparate de la micul dejun.
7. Antioxidanți
Antioxidanții naturali se găsesc în fructe și legume proaspete, intens colorate. Antioxidanții sunt substanțe care protejează organismul de radicalii liberi responsabili de apariția cancerelor și de procesul de îmbătrânire. Radicalii liberi se formează în corp deseori în urma acțiunii radiațiilor, inclusiv a razelor UV. Un aport corespunzător de antioxidanți scade riscul de apariție a unor boli.
Așadar, unele suplimente alimentare aduc numeroase beneficii pentru sănătate, îmbunătățesc calitatea vieții, performanța sportivă și intelectuală.