Raportul privind viitorul locurilor de muncă 2025, publicat miercuri de Forumul Economic Mondial, dezvăluie că întreruperea locurilor de muncă va echivala cu 22% din locurile de muncă până în 2030, cu 170 de milioane de noi roluri urmând să fie create și 92 de milioane strămutate, rezultând o creștere netă de 78 de milioane de locuri de muncă. Progresele tehnologice, schimbările demografice, tensiunile geoeconomice și presiunile economice sunt motorii-cheie ai acestor schimbări, remodelând industriile și profesiile la nivel mondial.
Bazându-se pe date de la peste 1.000 de companii, raportul constată că deficitul de competențe continuă să fie cea mai importantă barieră în calea transformării afacerii în prezent, aproape 40% din competențele necesare la locul de muncă se schimbă și 63% dintre angajatori îl citează deja ca fiind bariera cheie cu care se confruntă. Se așteaptă ca abilitățile tehnologice în IA, big data și securitatea cibernetică să înregistreze o creștere rapidă a cererii, dar abilitățile umane, cum ar fi gândirea creativă, reziliența, flexibilitatea și agilitatea, vor rămâne critice. O combinație a ambelor tipuri de abilități va fi din ce în ce mai crucială pe o piață a muncii în schimbare rapidă.
Rolurile de primă linie și sectoarele esențiale, cum ar fi îngrijirea și educația, sunt stabilite pentru cea mai mare creștere a locurilor de muncă până în 2030, în timp ce progresele în inteligența artificială și energia regenerabilă remodelează piața – conducând la o creștere a cererii pentru multe tehnologii sau roluri de specialitate, în timp ce conduc la un declin pentru alții, cum ar fi ca designeri grafici.
„Tendințe precum inteligența artificială generativă și schimbările tehnologice rapide răsturnează industriile și piețele muncii, creând atât oportunități fără precedent, cât și riscuri profunde”, a declarat Till Leopold, șeful departamentului Muncă, salarii și crearea de locuri de muncă la Forumul Economic Mondial. „Acum este timpul ca întreprinderile și guvernele să lucreze împreună, să investească în competențe și să construiască o forță de muncă globală echitabilă și rezistentă”.
Piața muncii în 2030
Rolurile din prima linie, inclusiv muncitorii agricoli, șoferii de livrare și lucrătorii în construcții, sunt gata să înregistreze cea mai mare creștere a locurilor de muncă în termeni absoluti până în 2030. Sunt proiectate creșteri semnificative, de asemenea, pentru locurile de muncă de îngrijire, cum ar fi profesioniștii din domeniul asistenței medicale, și pentru rolurile din educație, cum ar fi profesorii de liceu, cu tendințele demografice care conduc la creșterea cererii în sectoarele esențiale. Între timp, progresele în IA, robotică și sisteme energetice – în special în energia regenerabilă și ingineria mediului – sunt de așteptat să crească cererea de roluri de specialitate în aceste domenii. Între timp, roluri precum casierii și asistenții administrativi rămân printre cele cu cea mai rapidă scădere, dar acum li se alătură roluri, inclusiv designeri grafici, deoarece IA generativă remodelează rapid piața muncii.
Decalajul de aptitudini
Decalajul de competențe continuă să fie cel mai important obstacol în calea transformării afacerii ca răspuns la macrotendințele globale, citat de 63% dintre angajatori ca principală barieră în calea operatiunilor lor de viitor. Dacă forța de muncă globală ar fi reprezentată de un grup de 100 de persoane, se estimează că 59 vor avea nevoie de recalificare sau perfecționare până în 2030 – dintre care 11 este puțin probabil să o primească; aceasta se traduce prin faptul că peste 120 de milioane de lucrători sunt expuși unui risc pe termen mediu de concediere.
În timp ce abilitățile tehnologice în AI, big data și rețelele și securitatea cibernetică sunt de așteptat să înregistreze cea mai rapidă creștere a cererii, abilitățile umane precum gândirea analitică, abilitățile cognitive, reziliența, conducerea și colaborarea vor rămâne abilități de bază esențiale. O combinație a ambelor seturi de competențe va fi din ce în ce mai necesară pentru multe locuri de muncă în creștere.
AI și perfecționare
Inteligența artificială remodelează modelele de afaceri, jumătate dintre angajatori la nivel global plănuind să-și reorienteze afacerea pentru a viza noi oportunități rezultate din tehnologie. Cel mai frecvent răspuns al forței de muncă la aceste schimbări este de așteptat să fie îmbunătățirea calificărilor lucrătorilor, 77% dintre angajatori plănuind să facă acest lucru. Cu toate acestea, 41% plănuiesc să își reducă forța de muncă, deoarece AI automatizează anumite sarcini. Aproape jumătate dintre angajatori se așteaptă să facă tranziția personalului de la rolurile expuse la perturbarea inteligenței artificiale în alte părți ale afacerii lor, o oportunitate de a atenua deficitul de competențe, reducând în același timp costul uman al transformării tehnologice.
Având în vedere creșterea rapidă a tehnologiilor emergente, liderii de afaceri, factorii de decizie și lucrătorii vor trebui să lucreze împreună pentru a se asigura că forța de muncă este pregătită, reducând în același timp riscurile de șomaj.