Probabil că nu există utilaj greu cu un nume mai sugesti ca cel al elevatoarelor auto. Așa cum probabil ți-ai dat seama și din denumirea lor, ele sunt un tip de mașinării făcute special pentru a ridica automobilele de la sol. Dar cu excepția lucrurilor evidente, în legătură cu elevatoarele auto există și o serie de amănunte cărora chiar dacă nu le-ai dat importanță până acum, ar fi bine să le cunoști înainte de a investi într-un astfel de utilaj.
#1 Există mai multe tipuri de elevatoare auto
Primele elevatoare auto aveau niște sisteme de elevare de tipul unor șuruburi care ridicau mașinile învârtindu-le de jur împrejur, la 360 de grade. Dar cele mai populare elevatoare auto din ziua de azi nu sunt acelea, ci elevatoarele auto de tip foarfecă, de tip platformă, cu două coloane sau cu patru coloane. În România, toate aceste modele de elevatoare, precum și multe alte echipamente auto se pot cumpăra din magazinul online eqp.ro.
#2 Este bine să verifici compatibilitatea podelei cu elevatorul în care vrei să investești
Nu investi niciodată într-un elevator auto înainte să verifici dacă îl poți fixa sau nu în podeaua atelierului tău. Fiecare tip de elevator are anumite cerințe cu privire la instalare pe care le poți descoperi citind manualul realizat de producător și distribuit împreună cu aparatul. Este foarte important ca toate aceste cerințe să fie îndeplinite fără excepție deoarece, în caz contrar, riști să-ți expui echipa la accidente de muncă.
#3 Nu toate elevatoarele auto au aceeași putere de ridicare
Niciun elevator auto nu poate ridica o mașină cu o masă mai mare decât sarcina sa maximă de ridicare. Astfel, unele elevatoare sunt limitate la aproximativ 4 tone, în timp ce altele pot ridica până la 6 tone, fiind potrivite chiar și pentru SUV-uri sau microbuze.
#4 Ai nevoie de o autorizație de operare pentru a folosi un elevator auto
Dacă podeaua atelierului tău îndeplinește toate cerințele producătorului elevatorului în care ai investit și ai un staff specializat în manevrarea elevatoarelor auto, înseamnă că poți cere organelor competente de evaluare o autorizație de funcționare. Procedurile de obținere a acestei autorizații nu sunt simple, dar cu toate acestea sunt absolut necesare pentru ca un atelier să funcționeze în legalitate și să nu riște amenzi contravenționale sau chiar suspendarea activității.
#5 Nu ai voie să ridici nimic altceva cu excepția automobilelor cu ajutorul unui elevator
Chiar dacă ai nevoie de un elevator și pentru alte obiecte cu excepția automobilelor, nu ai voie să ridici altceva cu el în afară de lucrurile pentru care a fost creat. De asemenea, nici în cazul automobilelor nu poți folosi elevatoarele auto dacă înăuntrul mașinii pe care vrei s-o ridici încă există pasageri.
#6 Prețul unui elevator auto nu determină eficiența sa
Ne-am obișnuit să credem că un produs este cu atât mai bun cu cât este mai scump. Dar această regulă nu se aplică și în cazul elevatoarelor auto. Dacă ai nevoie de un astfel de utilaj doar ca să ridici de la sol automobile mici, de familie, atunci un elevator de vulcanizare îți este mai mult decât suficient pentru proiectele tale. Prețul unui elevator de vulcanizare este de doar câteva mii de lei și folosit cu scopul menționat mai devreme este la fel de eficient ca un elevator foarte scump și cu funcții speciale.
#7 Poți folosi elevatoare auto pentru a profita mai mult de locurile de parcare
Probabil că le-ai văzut de multe ori, dar nu le-ai remarcat până acum, însă, elevatoarele auto sunt mai nou folosite și în parcările subterane moderne unde proprietarii doresc să folosească un spațiu de parcare nu doar pentru una, ci două mașini. Cu acest scop, se utilizează în principale elevatoare auto fixe, cu sisteme de blocare eficiente, care țin mașinile elevate într-o poziție sigură, astfel încât să poată fi parcate sub ele și alte automobile.
#8 Există elevatoare auto care se pot îngropa în podeaua atelierului
Dacă îți place să ai mult spațiu la dispoziție în interiorul propriului atelier, cea mai bună investiție este un elevator auto care se poate îngropa. Un astfel de utilaj are o structură de tip foarfecă și atunci când nu este folosit creează cu podeaua o suprafață plană, pe care se poate călca în siguranță.