Sondaj CNIPMMR
Consiliul Național al IMM-urilor din România a realizat în perioada 24-25.07.2023 un sondaj pentru a identifica opinia antreprenorilor cu privire la creșterea salariului minim brut garantat în plată. Astfel, în urma sondajului realizat, la care au răspuns 887 antreprenori, au rezultat concluziile de mai jos.
În ceea ce privește forma de organizare, respondenții au fost 54,30% microîntreprinderi, 31,5% întreprinderi mici, 13,1% întreprinderi mijlocii și restul de 1.10% întreprinderi mari.
În ceea ce privește domeniul de activitate al respondenților, 64,7% sunt din servicii, 18% aparțin comerțului și restul de 17,3% sunt firme din producție.
Întrebați dacă au posibilitatea creșterii salariului minim al angajaților în perioada următoare, antreprenorii au răspuns: 86,9% NU.
Astfel, motivele pentru care nu vor putea crește salariul minim au fost menționate de către antreprenori ca (răspunsuri multiple):
Costurile ridicate cu resursa umană – 61%
Vânzări limitate care nu permit creșteri – 55.80%
Contracte în curs cu preț impus – 30%
Lipsa unor fonduri europene care să asigure creșterea competitivității – 22.70%
Lipsa investițiilor publice care limitează existența contractelor pentru IMM-uri – 16.20%
Altele ( creșterea TVA, instabilitatea politică, lipsa predictibilității etc) – 7.50%
Întrebați cu cât au posibilitatea creșterii salariului minim, 80,8% au răspuns că nu au posibilitatea, 10,3% că au posibilitatea creșterii cu 200 lei, 6,9% au posibilitatea creșterii cu 300 lei și doar 2% au posibilitatea creșterii cu 750 lei
Totuși, în cazul unei impuneri de către Guvern a creșterii salariului minim, 93,2% din antreprenori au menționat că aceasta ar putea fi aplicată de la 1 ianuarie 2024 și doar 6,8% de la 1 septembrie 2023.
În ceea ce privește măsurile pe care le vor adopta în cazul impunerii de către Guvern a creșterii salariului minim, antreprenorii au menționat (răspunsuri multiple):
Creșterea prețurilor produselor/seviciilor – 66,60%
Diminuarea personalului – 53.60%
Diminuarea activității firmei – 24.90%
Închiderea firmei – 10.20%
Reducerea programului de lucru al angajaților – 9.90%
Altele (pierderea competitivității firmei, reducerea profitului, regândirea activității firmei etc) – 2.50%
Astfel, antreprenorii ar avea nevoie de următoarele măsuri de sprijin pentru a crește salariul minim (răspunsuri multiple):
Deduceri suplimentare (Reducerea/regândirea nivelului de taxare a muncii şi realizarea unui nou sistem de acordare a deducerilor personale de care beneficiază salariaţii) – 64, 50%
Zero taxe pe forța de muncă pentru suplimentarea realizată – 55.30%
Impozitare progresivă a venitului din salarii – 21.80%
Altele (reducerea masivă a taxelor și impozitelor, taxare mai mică pentru salariile mai mici, plafoane maxime de impozitare, menținerea TVA la același nivel etc) – 2.70%
În final, întrebați care consideră că va fi procentul de diminuare a numărului de angajați ca urmare a creșterii salariului minim, antreprenorii au răspuns în proporție de 35,8% că vor diminua între 10%-50%, 34,8% vor diminua până în 10%, 19,1% nu vor diminua personalul deloc și 10,2% vor diminua peste 50% din personal.
Microintreprinderile fac de obicei evaziune fiscala (ex: magazinul satesc nu elibereaza intotdeauna bon fiscal) –
pana la urma se descurca ei…
Dar daca tin angajatii actuali pe salariul minim pe economie (la restaurante chelnerul are salariul minim + bacsis)
nici nu merita sa mai aiba activitate.
Din acest sondaj eu inteleg ca la momentul actual majoritatea IMM-urilor isi tin angajatii pe salariul minim (actual),
daca se plang ca nu pot creste salariile cu cateva sute de lei.
Decat asa „antreprenori” mai bine lipsa!