Dacă ai de gând să renovezi locuința, îți dorim multă răbdare. Pentru că sunt multe detalii de care te vei lovi pe parcursul șantierului. Iar printre primele probleme pe care trebuie să le rezolvi se numără cele electrice. Înainte de îndreptat pereții, ales culorile, stabilit design-ul interior, trebuie să fii sigur că în spatele tencuielii nu se ascund fire rupte, cabluri măcinate sau circuite prost făcute. Iar pentru asta ai nevoie de un electrician profesionist. Dar și de câteva cunoștințe de bază, ca să vorbiți aceeași limbă. Da, ai nevoie și de bani, dar la capitolul ăsta te ajută și magazinele de bricolaj. De exemplu, poți plăti toate materialele în rate la Dedeman.
Totul începe cu prizele. Pentru că, în funcție de numărul și tipul consumatorilor, vei alege apoi și circuitele separate și mărimea tabloului electric. Trebuie să ții minte că trăim în era tehnologiei, o eră pe care constructorii de acum 20-30 de ani nu au prevăzut-o. Prin urmare, apartamentele din blocurile comuniste duc lipsă la capitolul ăsta. Gândește-te bine ce electrocasnice și aparate vei avea prin casă. Și plănuiește prizele în plus, nu se știe niciodată.
Ce prize alegi? Aici, se diversifică treaba. O dată, în funcție de standardul folosit, vei întâlni prize germane și prize italiene. Mai sunt și standarde din alte țări, dar nu prea se folosesc în România. Prizele după standardul german sunt complet echipate. Le scoți pe cele vechi, le bagi pe cele noi în aceleași doze și ai terminat treaba. Dacă, în schimb, ai nevoie de combinații mai speciale, apelezi la standardul italian. Va trebui, probabil, să schimbi doza. Dar avantajul e că poți folosi prize modulare. Adică poți grupa 3, 4, 5 prize în aceeași ramă. Sau poți combina prizele de curent electric cu cele pentru Internet și TV. Ceea ce n-ar strica, dacă tot faci deranj în casă. În felul acesta, scapi de fire trase pe sub uși, de la intrare până în sufragerie.
Apoi, ai de ales între prize cu fixare prin gheare sau prin șuruburi. Dacă ai tras vreodată un ștecher cu putere și te-ai trezit că iese cu tot cu priză, aceea era o priză cu gheare. De obicei, acolo se ajunge, după ani de folosire. Ca să fii sigur că rămân în perete, alege prizele cu șuruburi.
Mai rămâne să alegi gradul de protecție. Și aici, atenția se îndreaptă în special către baie. În camerele cu umiditate crescută, se folosesc doar prize cu indicatoarele IP44 sau IP55. Iar în băi, este recomandat să folosești acele prize speciale pe care le întâlnești de obicei în hoteluri: prize pentru aparate de barbierit sau prize cu transformatoare de separate.
După ce ai stabilit cât de mult vei umple casa cu prize, e timpul să vorbești cu electricianul tău. Și să vă ocupați împreună de inima instalației: tabloul electric. Dacă încă mai ai siguranțe cu liță, ar fi bine să ajungi în secolul 21. Siguranțele moderne sunt mult mai… sigure. Și funcționează împreună cu tablouri modulare. În primă fază, trebuie să alegi între tablourile aparante (care se montează peste zidărie) și cele încastrate (care se integrează în zidăria decupată). Apoi, împreună cu electricianul, stabiliți câte circuite vei avea în casă, în funcție de consumatori. Consumatorii mari, cum ar fi mașina de spălat sau cuptorul electric, au nevoie de circuite separate. Iar în general, e bine să iei un tablou ceva mai mare, cu module de rezervă pentru eventuale modificări pe viitor.
De la tablou până la electrocasnicele tale, traseul electric trebuie să fie fără cusur. Investește în materiale de calitate, fire din cupru și izolații bune. Îți vei mulțumi peste ani. Ca să stai cu inima împăcată și cu bugetul fără traume, apelează cu încredere la un card cu rate fără dobândă*. CardAvantaj, de exemplu, are oferte la Dedeman și te ajută să treci cu bine peste hopurile importante. În special când e vorba de instalația electrică.
*
*Dobanda zero se aplică dacă se achită lunar suma totală de plată, astfel cum este evidențiată în extrasul de cont emis de către Bancă. Pentru o limită de credit de 5.367 lei, dobânda fixă este de 28%/an, rata lunară de plată este de 512,57 lei, iar dobânda anuală efectivă (DAE) este de 38,94%, fiind calculată pentru suma menţionată mai sus retrasă în întregime în prima zi de la un ATM Credit Europe Bank (România) S.A. şi rambursată în 12 rate lunare egale. Valoarea totală plătibilă este de 6.307,27 lei incluzând dobânda, comisionul anual de administrare cont curent de card în valoare de 49 lei şi costul de utilizare a mijlocului de plată în valoare de 107,69 lei.