Programul-pilot este rezultatul colaborării dintre Enel și Brenmiller, pus în aplicare pentru prima dată în lume la centrala electrică din Santa Barbara, Toscana, Italia
Tehnologia permite stocarea energiei sub formă de căldură și face ca centrala electrică să fie mai flexibilă, datorită soluției inovatoare Brenmiller, cu marje de creștere în ceea ce privește decarbonizarea la nivel industrial
Grupul Enel și Brenmiller Energy Ltd. („Brenmiller”, „Brenmiller Energy”; TASE: BNRG, Nasdaq: BNRG) au inaugurat un sistem inovator și sustenabil de stocare a energiei la centrala din Santa Barbara, Toscana, în municipalitatea Cavriglia (provincia Arezzo), în prezența președintelui regiunii Toscana, Eugenio Giani, a primarului orașului Cavriglia – Leonardo Degl’Innocenti o Sanni, a ambasadorului desemnat al Israelului în Italia, Alon Bar, precum și în prezența directorului Enel Green Power and Thermal Generation, Salvatore Bernabei, a directorului Innovability® din cadrul Enel, Ernesto Ciorra, și a președintelui și CEO-ului Brenmiller Energy, Avi Brenmiller.
Scopul acestui proiect de Stocare a Energiei Termice („TES”) este de a construi un sistem inovator de stocare termică la centrala din Santa Barbara, care este complet sustenabil și capabil să accelereze tranziția energetică. Integrarea sistemului TES în cadrul centralei electrice deja existente permite Enel și Brenmiller să testeze tehnologia în teren, în condiții de operare dificile și la scară largă. Sistemul oferă timpi reduși de pornire a centralei electrice și viteză mai mare în variațiile de sarcină, caracteristici de performanță necesare pentru a permite utilizarea eficientă a energiei regenerabile. Sistemul poate fi folosit pentru a stoca excesul de energie produs din surse regenerabile sub formă de căldură pentru a oferi servicii de decarbonizare clienților industriali și pentru a integra soluții de stocare cu instalațiile regenerabile pe termen lung.
Brenmiller Energy a dezvoltat tehnologia în Israel și a furnizat sistemul de stocare; Enel a integrat sistemul în cadrul centralei sale din Santa Barbara și a ajutat la validarea performanței acestuia într-un mediu real.
Tehnologia TES utilizează un proces de încărcare și descărcare în două etape pentru a furniza energie termică. În timpul fazei de încărcare, aburul produs de instalația din Santa Barbara trece prin conducte pentru a încălzi rocile adiacente zdrobite; în timpul fazei de descărcare, căldura acumulată este eliberată pentru a încălzi apa sub presiune și a genera abur pentru energie electrică. Sistemul TES, primul de acest fel, poate stoca până la 24 MWh de căldură curată la o temperatură de aproximativ 550°C, timp de cinci ore, oferind rezistență semnificativă centralei electrice.
„Flexibilitatea și compatibilitatea sunt două componente fundamentale ale unui sistem electric eficient și fiabil, care poate fi alimentat din ce în ce mai eficient prin stocare”, a declarat Salvatore Bernabei, CEO Enel Green Power and Thermal Generation. „Această testare ne permite să validăm o categorie de tehnologii inovatoare și sustenabile în segmentul stocării pe termen lung, ceea ce va permite o integrare tot mai mare a surselor regenerabile în rețea”.
“ Această soluție face posibil ca sursele regenerabile să fie mai fiabile, mai flexibile și reziliente și poate fi folosită pentru a decarboniza sectoarele care au nevoie de căldură la temperaturi ridicate”, a declarat Ernesto Ciorra, director Innovability® al Enel. „Mai mult decât atât, nu implică utilizarea materialelor rare și poate fi realizată folosind pietre disponibile în orice parte a planetei, astfel încât este scalabilă într-un mod durabil peste tot. Le mulțumim colegilor din hub-ul din Tel Aviv pentru că au găsit această soluție și colegilor noștri italieni pentru că au implementat-o, mulțumim și pentru sprijinul financiar care decurge din colaborarea dintre guvernele italian și israelian.”
“ Sistemul nostru TES de la centrala electrică Enel Santa Barbara din Toscana este primul de acest fel care oferă stocare de energie termică la scară pentru utilități și oferă utilizatorilor comerciali și industriali o cale viabilă către decarbonizare”, a declarat Avi Brenmiller, președinte și CEO al Brenmiller Energie. „TES face, de asemenea, posibilă adăugarea de surse regenerabile suplimentare la rețea, cu o mai mare fiabilitate. Credem că succesul acestui moment reflectă tipurile de colaborări inovatoare necesare pentru a asigura tranziția economiei globale de la un grad mare de dependență, deși în scădere, de combustibilii fosili, la o rețea energetică 100% curată, flexibilă și accesibilă.”
Eugenio Giani, președintele Regiunii Toscana, a declarat: „Această inaugurare confirmă faptul că Toscana joacă un rol central pe piața energiei atât pentru producție, cât și pentru inovare. A saluta sustenabilitatea astăzi înseamnă a face bine mediului, a atrage investiții și a crea valoare, motiv pentru care suntem deosebit de fericiți de alegerea Enel de a testa noile tehnologii care pot fi aplicate la scară mondială aici, în Santa Barbara, care a fost întotdeauna un tărâm al muncii și al ingeniozității. Toscana este deja una dintre cele mai consecvente regiuni italiene, cu peste 50% din energie produsă din surse regenerabile și o structură importantă de cercetare și inovare, iar astăzi facem un nou pas în viitor cu speranța că va fi o contribuție suplimentară la depășirea crizei energetice”.
„Astăzi sărbătorim o experiență de cooperare italo-israeliană de succes, datorită căreia Italia va beneficia de o soluție inovatoare pentru stocarea energiei, creată în Israel”, a declarat Ambasadorul desemnat al Israelului în Italia, Alon Bar. „O tehnologie care se remarcă în cadrul acestui proces internațional de a căuta soluții de energie curată pentru a face față actualei crize energetice globale. Parteneriatul Brenmiller Energy-Enel ia forma unei prelungiri a angajamentului luat de Ambasada Israelului în promovarea protocolului de colaborare pe care l-au semnat Autoritatea Israeliană pentru Inovare și Enel în 2015. Acest lucru ne face deosebit de fericiți și entuziasmați să continuăm să ajutăm aceste companii să prospere.”
Colaborarea dintre Enel și Brenmiller a luat naștere ca parte a unui protocol de colaborare italo-israelian menit să accelereze cooperarea între companiile israeliene și marile industrii italiene. Proiectul a fost finanțat parțial de Autoritatea Israeliană pentru Inovare, care a sprijinit Brenmiller cu o finanțare de 1 milion de euro.