În Peru, situația politică este departe de a se calma. Manifestațiile începute după destituirea și arestarea la 7 decembrie a președintelui Pedro Castillo, acuzat de lovitură de stat deoarece a încercat să dizolve parlamentul, nu încetează, căpătând în ultimele zile o amploare tot mai mare, înregistrându-se deja 7 morți. Miercuri, răspunsul Ministerului Apărării a fost decretarea stării de urgență pe tot teritoriul țării, pentru o perioadă de 30 de zile. „Este nevoie de un răspuns energic” la violențe, a declarat ministrul Alberto Otarola, precizând că măsura implică „suspendarea libertății de circulație și interzicerea organizării de adunări”. Manifestanții reclamă eliberarea fostului președinte Pedro Castillo și demisia noului președinte dna Dina Boluarte. Provenită din același partid radical de stânga din care face parte și fostul președinte, dna Boluarte, fosta vice-președintă, i-a succedat fostului învățător Castillo, în vârstă de 53 ani, destituit pentru „incapacitate morală” de către parlament pe motiv că a încercat să-l dizolve, neavând sprijinul de care avea nevoie. La începutul acestei săptămâni, luni, noul guvern creat de Dina Boluarte a declarat rapid starea de urgență pentru 60 de zile în șapte provincii ale regiunii Abancay, în sudul țării, și a revocat toți prefecții numiți de guvernul lui Pedro Castillo.Marți, ministrul Apărării a extins valabilitatea acestei măsuri la alte două regiuni din sudul țării.
Președinta actuală a țării dorește devansarea alegerilor
Președinta peruviană, presată de valul de manifestații din ce în ce mai violente, a promis încă o dată, miercuri, organizarea de alegeri anticipate, eventual în decembrie 2023 și nu în 2026. Și manifestațiile tot nu se opresc, ci iau în ultimele zile o amploare și devin de o violență fără precedent, în cursul cărora au fost rănite 200 de persoane, relata miercuri corespondentul Agenției France Presse. Caracterizând situația actuală din Peru, surse locale demne de încredere spun că are loc „o convulsie socială foarte serioasă”, existând temeri că ar putea să se transforme într-o revoltă, existând participanți la manifestații care lansează apeluri la insurecție armată.
Fostul președinte peruvian este ținut în continuare în arest
Fostul președinte Pedro Castillo se afla miercuri încă în închisoare. Justiția a amânat până joi audierile privind cererea de detenție preventivă pentru o perioadă de 18 luni depusă de Parchet împotriva sa. Or, Curtea Supremă ordonase la 7 decembrie deținerea lui în stare de arest provizorie pentru 7 zile și, teoretic, el trebuia eliberat miercuri. Judecătorul César San Martin, justificând reținerea în continuare a fostului președinte, a susținut că eșecul tentativei sale de a dizolva parlamentul nu scuză o altă crimă, respectiv intenția de a „instaura un guvern de excepție și a altera astfel ordinea constituțională”.
„Nu voi renunța niciodată și nu voi abandona cauza care m-a adus aici (la închisoare -n.n.). Îndemn forțele armate și poliția națională să depună armele și să înceteze uciderea acestui popor însetat de justiție”, s-a apărat Pedro Castillo în cursul audierilor sale. „Sunt deținut pe nedrept și arbitrar, eu nu sunt nici pungaș, nici violator, niciun corupt sau un vagabond”, a protestat Pedro Castillo.