Coincidențe: Vizita precede o nouă întâlnire a liderului de la Pyongyang cu președintele american – deja dată ca sigură într-un viitor apropiat de către Donald Trump; Convorbirile lui Kim cu președintele Xi au loc concomitent cu prima rundă de negocieri comerciale chino-americane ce se desfășoară actulmente la Beijing; acest voiaj coincide și cu aniversarea zilei de naștere a lui Kim Jong-un.
Aceasta a patra vizită a lui Kim Jong-un în China, tot cu tren blindat, cu un fast și mai mare decât în trecut, acompaniat de frumoasa sa soție, iese – potrivit corespondenților de presă veniți la Beijing pentru relatarea acestui eveniment – din modestia exagerată arborată la vizitele precedente. Ea va dura două zile, până inclusiv joi, 10 ianuarie, a precizat deja postul de radio central nord-coreean. În toate comentariile presei străine, remarca centrală ce ocupă cel mai amplu spațiu este că vizita actuală are loc, așa cum s-a întâmplat și înaintea summitului Kim-Trump din Singapore, în preajma unei posibile noi întâlniri a liderului de la Pyongyang cu președintele american, probabil la finele acestei luni, așa cum a lăsat a se înțelege Casa Albă. Este, remarca în reportajul său corespondentul la Beijing al Radio France Internationale, o dovadă că Beijingul îl ține sub control pe vecinul și aliatul său nord-coreean. Vizita actuală, înainte de a-l întâlni pe Donald Trump – așa cum a fost în cazul întâlnirii de la Singapore din primăvara trecută – ar putea fi folosită de Kim Jong-un pentru a cunoaște opiniile liderilor chinezi, dar, spun unele surse, ar putea fi ocazia pentru liderul nord-coreean de a face un anunț important privind denuclearizarea peninsulei coreene. Și Beijingul are obiectivele sale: este cert faptul că dorește să reamintească Statelor Unite că «din jocul sau politic face parte și cartea nord-coreeană».
«O tentativă de exercitare a unor presiuni asupra lui Donald Trump»
Vizita-surpriză a liderului nord- coreean în China, scrie publicația franceză «Obs», ar putea inaugura un val de întâlniri la nivel înalt conscrate peninsulei coreene, dar și «o tentativă de exercitare a noi presiuni asupra președintelui Trump în momentul în care negocierile dintre SUA și Pyongyang patinează… Discuțiile referitoare la arsenalul nuclear nord-coreean sunt în impas. Statele Unite susțin că sancțiunile împotriva Coreei de Nord trebuie să rămână în vigoare câtă vreme Coreea de Nord nu renunţă la armele nucleare, în timp ce Pyongyangul dorește o renunțare la ele imediată…».