Franţa expulzează 231 străini. Este repus în discuţie dreptul la azil

Este vorba, precizează France Info, de o listă de persoane de origine străină, aflate în Franța fără forme legale, suspectate de radicalizare și capabile de acte teroriste

La două zile după decapitarea profesorului Samuel Paty, asasinat pentru “vina” de a fi arătat elevilor săi caricaturi ale lui Mahomed în cadrul unei lecții despre libertatea de expresie, guvernul francez a trecut la adoptarea unor noi măsuri vizând contracararea pericolului terorist în Franța. În timp ce președintele Macron evoca duminică necesitatea unor ajustări la legea contra separatismului, ministrul de Interne, Gérald Darmanin, a anunțat o măsură concretă – expulzarea a 231 persoane de origine străină, aflate pe teritoriul Franței fără forme legale. Posturile de radio FranceInfo și Europe1 subliniau că persoanele respective sunt deja înscrise pe lista persoanelor pe care forțele de ordine le au în vedere pentru prevenirea radicalizării cu caracter terorist. 180 dintre persoanele respective sunt în acest moment încarcerate, iar restul de 51 urmează a fi interpelate.
Surse informate citate de posturile de radio mai sus menționate au relatat că în cursul recentei sale vizite în Maroc, Gérald Darmanin a cerut guvernului local să-și recupereze un grup de 9 resortisanţi marocani radicalizati și fără forme legale pe teritoriul Franței. În cursul acestei săptămâni, anunţă FranceInfo, Darmanin se va deplasa în Tunisia și Algeria, prilej cu care va cere guvernelor țărilor respective să-și recupereze resortisanții aflați în prezent ilegal pe teritoriul Franței. La Consiliul Apărării, convocat duminica trecută la Elysée, informează Europe1, a fost abordată inclusiv chestiunea repunerii în discuție a legislației actuale privind dreptul la azil. Ministrul de Interne dorește ca protecția acordată resortisanților anumitor țări să nu mai fie sistematică, măsură cerută de altfel de mai mulți ani de Dreapta politică.

Alte măsuri urgente preconizate de Consiliul Apărării

Emmanuel Macron a dorit să se acționeze concret și rapid după asasinarea profesorului Paty “pentru a nu da răgaz celor ce se organizează pentru a se opune ordinii republicane” în Franța. Consiliul a prevăzut întărirea securității instituțiilor școlare și a zonelor înconjurătoare. Ministrul de Interne, Gérald Darmanin, și cel al Justiției, Éric Dupond-Moretti, au prezentat un “plan de acțiuni concrete și rapide” împotriva “structurilor, asociațiilor sau persoanelor apropiate cercurilor radicalizate, extremiste care propagă ura sau încurajează atentatele”. Sunt avute în vedere controale în rândul unor asociații – înainte de adoptarea legii contra islamului radical – pentru a putea determina motivele unor eventuale măsuri de dizovare a lor.
“Nu ne aflăm în situație de supraglomerare sau emoție, ci într-o acțiune de fond, a subliniat președintele Macron dar, când survine un astfel de eveniment (asasinarea profesorului Paty – nn), se impune să revenim la experiența noastră pentru a identifica ce poate fi îmbunătățit”, punând accentul pe activitatea în sistemul de educație național.
Elysée a promis de asemenea un “contra-discurs”, ca răspuns la propaganda radicalizată privind recente declarații contra separatismului ale președintelui Macron, prezentându-le în unele locuri și chiar țări drept “o cruciadă antimusulmană”.

Foto: By Kremlin.ru, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=59511223

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW