Într-un an în care cuvintele de ordine au fost scumpiri și inflație, era de așteptat ca și prețurile asigurărilor RCA să crească. De aceea, cei mai mulți dintre noi suntem tentați să căutăm cele mai mici prețuri din piață și este normal să fie așa.
Prețurile asigurărilor RCA de pe piața din România variază extrem de mult, de multe ori între cel mai mic preț disponibil și cel mai mare fiind diferențe de sute de lei. În acest context, este de înțeles de ce șoferii caută în general polițele care sunt mai ieftine. Și totuși, cât de ieftină poate să fie o asigurare RCA și de ce sunt diferențe atât de mari de la un asigurător la altul?
Mai mult, specialiștii în asigurări atrag atenția asupra faptului că de cele mai multe ori cele mai mici prețuri se pot traduce prin țepe sau dificultăți atunci când beneficiarul are un eveniment neplăcut și vrea să încaseze dauna.
Toată lumea știe că, dacă vrei să circuli cu mașina pe drumurile publice din România, ești obligat prin lege să-ți cumperi o asigurare RCA. În momentul în care vrei să achiziționezi o poliță te lovești de diferențele de prețuri. Și te întrebi pe bună dreptate de ce variază atât de mult prețurile la RCA?
În primul rând, ca la orice produs care se vinde pe o piață liberă, prețul diferă de la un producător la altul, în funcție de calitate, caracteristici, de marcă sau de compania care îl vinde. În cazul asigurărilor, contează și asigurătorul care poate impune propriile prețuri, dar trebuie avuți în vedere și alți factori care contribuie la prețul final al poliței. Astfel, în funcție de unele caracteristici care țin de șofer și de mașina pe care o conduce, o poliță RCA poate fi mai ieftină sau mai scumpă.
Prețurile unei polițe RCA sunt calculate în funcție de tarifele de referință emise și actualizate de Autoritatea de Supraveghere financiară, tarife care țin cont de următorii factori:
- Date despre proprietarul mașinii: vârsta, localitatea de reședință și vechimea permisului auto. De notat că șoferii începători sau cei cu vârsta până în 30 de ani cumpără polițe mai scumpe, pentru că autoritățile consideră că riscul de producere a unui accident este mai mare.
- Date despre mașină: marcă, model, vechime și capacitate cilindrică.
- Sistemul bonus-malus: este factorul care influențează cel mai mult prețul final al RCA și funcționează în baza unui sistem de recompensare sau penalizare a șoferilor, în funcție de istoricul fiecăruia. Cu alte cuvinte, șoferii care nu au incidente în trafic beneficiază de reduceri de preț care pot ajunge și până la 50%, în timp ce cei care produc accidente în trafic vor fi penalizați.
Aceștia sunt factorii cei mai importanți utilizați la stabilirea prețului poliței RCA. Prețurile pot varia însă foarte mult în funcție de daunele pe care fiecare asigurător optează să le ofere în caz de accident. Astfel, cei care aleg asigurări mult prea ieftine se pot trezi, în cazul unui accident, că nu au acoperite o serie de riscuri și trebuie să scoată bani din buzunar pentru acoperirea daunei.
De aceea, cea mai bună soluție pentru a face alegerea corectă este un broker de asigurări. Fiind un cunoscător al pieței, va oferi clienților lui varianta de poliță cea mai potrivită nevoilor și bugetului acestuia. De asemenea, le va prezenta acestora mai multe oferte din piață din care să aleagă. Și le atrage atenția asupra riscurilor unor asigurări prea ieftine.