Președintele Joe Biden a venit marți, conform tradiției, în fața Congresului Statelor Unite, pentru a rosti discursul anual cu privire la starea țării și planurile de viitor pentru îndeplinirea cărora a făcut apel la unitate și conlucrare între toate forțele politice. Mai ales că, din câte se știe în prezent, el ar putea candida pentru un al doilea mandat la viitoarele alegeri prezidențiale din 2024. De remarcat faptul că discursul lui Joe Biden intervine într-un moment ”sensibil”: prima apariție în Congresul american după ce republicanii au preluat controlul asupra Camerei Reprezentanților, în luna ianuarie.
Joe Biden a făcut o prezentare plină de laude a progreselor înregistrate de economia americană după pandemia de Covid-19 și a subliniat că, în ciuda divizării politice existente, Congresul poate depăși dezacordurile ce apar într-o problemă sau alta a deciziilor de politică a țării. ”Nu doresc să lovesc în reputația voastră, dar doresc să conlucrez cu voi”, i s-a adresat Joe Biden lui Kevin McCarthy, liderul majorității republicane în Camera Reprezentanților, care, spre surprinderea multora, s-a aflat imediat în spatele lui Biden, alături de vicepreședinta SUA, Kamala Harris.
Joe Biden a ținut să sublinieze că economia americană s-a întărit cu 12 milioane de noi locuri de muncă, viața americanilor ”nu mai este sub controlul Covid-19” și că democrația a rămas intactă în Statele Unite, deși ea s-a aflat recent în cea mai gravă criză de la războiul de Secesiune.”Deși lovită, democrația noastră rămâne invincibilă și intactă”, a subliniat președintele Biden. În ce-l privește pe președinte personal, comentatorii politici, nu doar americani, remarcă o creștere în acest moment cu 1% a popularității sale, ajungând la 41% în rândul opiniei publice americane, arată un sondaj Ipsos încheiat duminica trecută. Ceea ce reprezintă un procent mai scăzut în comparație cu cota pe care o avea la sosirea la Casa Albă, în ianuarie 2021. Același sondaj arată că 65% dintre americanii intervievați cred că America nu se află pe un drum bun, față de 58% cu un an în urmă. Sondajul Ipsos a mai arătat însă ceva extrem de important: americanii nu mai vor un al doilea meci între Joe Biden și Donald Trump în 2024.
Consilieri ai președintelui au prezentat totuși discursul cu privire la Starea Națiunii drept ”un viraj” către cea de a doua campanie electorală pe care ar putea să o lanseze oficial în următoarele săptămâni.
”Prietenilor mei republicani,a afirmat Biden, țin să le spun că dacă noi am reușit să lucrăm împreună în trecut, nu există niciun motiv ca să nu putem reuși acest lucru în noul Congres”. Ceea ce, spun însă membri ai Legislativului, oameni politici influenți, nu pare a fi un lucru ușor, întrucât Casa Albă dorește să ridice în următoarele luni plafonul datoriei americane, care în acest moment se ridică la… 31.400 miliarde de dolari, cu scopul de a evita colapsul. Corespondenți ai presei internaționale au relatat că mai mulți republicani l-au interpelat și chiar l-au huiduit pe președinte când a pronunțat discursul, în special la abordarea problemelor legate de politică economică a țării.
Prefigurând temele pe care le-ar putea aborda în campania prezidențială, Joe Biden a reproșat întreprinderilor că au tras profituri de pe urma pandemiei și a prezentat mai multe măsuri economice, în special un prag de impunere a impozitelor miliardarilor, deși sunt puține șanse de succes pentru o astfel de măsură în Congres. Deosebit de critic s-a arătat președintele Biden la adresa companiilor petroliere. ”Eu cred că acest lucru este scandalos”, a spus el, înainte de a sublinia că, totuși, Statele Unite vor mai avea nevoie să recurgă la petrol încă cel puțin un deceniu suplimentar, afirmație care, spun comentatori de presă, a stârnit râsul în hemiciclu.
Nouă promisiune de sprijin pentru Ucraina
În domeniul politicii externe, Joe Biden a fost aplaudat când a salutat-o pe ambasadoarea Ucrainei între invitații prezenți în sala Congresului american. În cuvinte ferme, el a promis poporului ucrainean că Statele Unite vor sprijini până la capăt lupta sa contra agresorilor ruși. Promisiune care, se știe, nu este sprijinită de o parte – neglijabilă – a aleșilor republicani.