Unele agenții federale au activitatea suspendată, din lipsă de fonduri, deja de trei săptămâni. Americanii se confruntă cu cel mai îndelungat blocaj al activităţii administrației federale din istoria țării. Ultimul record, de 21 de zile, a avut loc în 1995, în administrația lui Bill Clinton.
Experți economici afirmă că, deocamdată, creșterea economică nu este grav afectată de actualul blocaj. Discuțiile între Congres și președintele Turmp continuă, au devenit de-a dreptul «interminabile și crispate». 800.000 de funcționari federali americani nu mai primesc salarii.
Grav este faptul că nu se întrevede nicio soluție, atât președintele Trump cât și congresmenii democrați rămân neclintiți pe pozițiile lor. Vinerea trecută, președintele a exclus soluția de a recurge la «situația de urgență», ceea ce i-ar fi permis să scurtcircuiteze Congresul pentru a finanța zidul mult dorit de domnia sa la frontiera cu Mexicul. În consecință, scrie «The Wall Street Journal», Casa Albă se pregătește să prelungească blocajul bugetar eventual până la pronunțarea de către Trump, la 29 ianuarie, a discursului privind Starea Națiunii, nefiind exclusă o prelungire până la sfârșitul lunii februarie.
Impactul blocajului
Efectul în plan economic este, pentru moment, mai degrabă limitat. Natixis evaluează pierderile provocate lunar de inactivitatea administrației federale la 0,2% din PIB. Potrivit Oxford Economics, impactul asupra PIB-ului poate ajunge la 0,1% pe săptămână, în cazul în care blocajul devine total. În prezent, 75% din activitățile federale sunt totuși finanțate din rezervele federale sau din fonduri speciale. Impactul direct este, deci, inferior. Mai important, însă, este impactul indirect. Funcționarii lăsați fără salarii sunt mult mai sensibili, își drămuiesc cheltuielile. Și, apoi, foarte gravă este pierderea încrederii, în general. Sentimentul de incertitudine privind finanțarea bugetară influențează negativ investițiile private, cu toate implicațiile negative ale acestui fenomen.
Amenințarea datoriilor
Conform calculelor S&P, datoriile de până acum de la declanşarea blocajului bugetar se ridică, deocamdată, la 3,6 miliarde de dolari. Încă două săptămâni de inactivitate și ele ajung la 5,7 miliarde de dolari, reprezentând de fapt suma cerută de Donald Trump pentru ridicarea zidului său. Cel mai afectat, spun analiști economici ai președintelui, este turismul. Cum sărbătorile de la sfârșit de an sunt considerate drept perioada turistică cea mai profitabilă, pierderile provocate de blocajul bugetar, spun ei, sunt «dureroase». Greu lovit este și sectorul agricol. Sute de exploatații agricole așteaptă subvențiile și posibilitatea de a contracta credite. Se profilează, spun agențiile de rating, pericole mult mai serioase. Datoria americană este la ora actuală de 22.000 miliarde de dolari, impunând adoptarea unor măsuri urgente. Are loc, spun experți de la Oxford Economics, «o criză auto-creată, ce poate arunca țara în recesiune».