Ștefan Rădeanu
Protestele din Serbia, unde nu s-au semnalat incidente majore de violență, l-au adus în „spatele gratiilor” pe Savkovic, copreședintele Comitetului Economic Mixt UE-Serbia. Acesta a fost acuzat că a purtat o păpușă a Președintelui sârb, Alexander Vucic, atârnată pe un banner la protestul „Serbia împotriva violenței” desfășurat pe 3 iunie 2023. Savkovic a respins acuzațiile, fiind susținut și de o mare parte a activiștilor prezenți la proteste.
Replica europeană nu s-a lăsat așteptată. Oliver Ropke, președintele Comitetului Economic și Social European, a dat publicității un comunicat oficial prin care își arată îngrijorarea pentru modul în care autoritățile sârbe înțeleg să rezolve problema protestelor. Redăm în continuare acest comunicat, fiind contrasemnat și de Dimitris Dimitriadis, președintele Secțiunii de Relații Internaționale a CESE: „Suntem profund îngrijorați de evoluțiile recente din Serbia, unde dl Savković, copreședintele Comitetului Consultativ Mixt (JCC) UE-Serbia, a fost reținut de autoritățile sârbe în urma protestelor pașnice de la Belgrad.
Constituția Republicii Serbia garantează dreptul la libertatea de întrunire și libertatea de exprimare tuturor cetățenilor Serbiei. Deși Comitetul nu acceptă nicio formă de discurs instigator la ură sau discurs care incită la violență, valorile fundamentale ale libertății de exprimare și de întrunire nu pot și nu ar trebui să fie niciodată compromise, chiar și atunci când nu se aliniază cu pozițiile guvernului.
De-a lungul anilor, CESE a construit legături bogate și productive cu societatea civilă sârbă, pe care o considerăm atuul valoros al Serbiei pe calea sa către UE. Prin urmare, condamnăm foarte ferm arestarea domnului Boško Savković. Îl cunoaștem ca pe un om de convingere și integritate, ale cărui obiective principale sunt bunăstarea și prosperitatea țării sale și a cetățenilor săi.
Îndemnăm autoritățile sârbe să investigheze în mod corespunzător cazul în vederea eliberării imediate a domnului Savković.”
Potrivit site-ului grajanske.civicatalyst.org, arestarea lui Boško Savković reprezintă un abuz împotriva liberei opinii de exprimare. Preluăm un citat de pe această sursă: „Cu ocazia arestării jurnalistului, activistului, directorului și avocatului Boško Savković, căruia i s-a dispus reținerea pe o perioadă de până la 30 de zile pentru infracțiunea de solicitare a unei schimbări violente a ordinii constituționale, noi, organizațiile subsemnate, în numele Platformei Trei Libertăți și al Grupului Intersectorial pentru Libertatea de Expresie și Mass-media NCEU, al cărui scop este protejarea statului de drept și a drepturilor omului, alarmăm publicul intern și internațional cu privire la această intimidare organizată a cetățenilor și încălcarea gravă a libertății de exprimare de către cele mai înalte autorități ale statului sârb.
Boško Savković este acuzat că a purtat o păpușă a președintelui sârb atârnată pe un banner la protestul „Serbia împotriva violenței” desfășurat pe 3 iunie 2023. Savkovic neagă că ar fi avut vreo legătură cu păpușa cu care a fost fotografiat bannerul său și susține că nu era atârnat de stindardul lui. Un număr mare de cetățeni au fost fotografiați cu bannerul care mergea, după cum spune el, „din mână în mână la protest”, și nu există nicio dovadă că păpușa în cauză i-ar fi aparținut de fapt lui Boško Savković. Expresia simbolică a nemulțumirii cetățenilor, care în mod evident nu a avut ca scop să îndemne la violență, a fost înțeleasă ca un apel la răsturnarea violentă a ordinii constituționale a Serbiei. Într-o perioadă în care un număr mare de cetățeni își exprimă nemulțumirea față de deciziile politice pe stradă, folosindu-și dreptul la întrunire pașnică și libertatea de exprimare, Agenția pentru Informații de Securitate implementează o politică de intimidare pentru a înăbuși cel mai mare protest din Serbia din acest secol. Arestarea menționată mai sus a fost condamnată de Comitetul Economic și Social European, al cărui organism, Comitetul Consultativ Mixt UE-Serbia, este co-prezidat de domnul Savković în numele Serbiei.
Facem apel la alte organizații internaționale și interne, organisme, instituții independente, persoane fizice, mass-media și activiști să condamne acest atac asupra drepturilor fundamentale ale omului în Serbia și să prevină erodarea în continuare a dreptului la protest pașnic și a libertății de exprimare. Facem apel în special la autoritățile judiciare din Serbia să protejeze drepturile cetățenilor și independența acestora, să se ghideze după Constituție, standardele internaționale în domeniul drepturilor omului și prin lege atunci când iau decizii și să nu cedeze presiunilor din partea executivului”.
Rămâne de văzut reacția autorităților din Serbia privitoare la acest eveniment și la protestul Președintelui Comitetului Economic și Social European, Oliver Ropke.