Vladimir Ionescu (www.b1tv.ro)
Apare din nou fenomenul emigrării către Vest
Constructorii au reprezentat motorul principal în România pentru ca economia să nu se prăbușească în perioada pandemiei, dar economia românească ar fi intrat în recesiune fără construcții, de exemplu, și în ultimele trei trimestre, a declarat Cristian Erbașu, președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC), miercuri, la un eveniment de profil.
Cristian Erbașu (FPSC): Și pentru constructori este extrem de greu în continuare
La evenimentul de miercuri au participat „reprezentanții patronatelor, reprezentanți care au fost implicați extrem de mult, în ultimii cinci-șase ani, în dezvoltarea breslei, care au înțeles că împreună pot obține condiții prielnice de dezvoltare astfel încât capabilitatea României de a construi în perioada următoare să fie mult mai mare decât cea care era înainte”, spune Cristian Erbașu.
„Știm că avem bugete foarte mari pentru investiții. Multe din ele sunt asigurate de Uniunea Europeană, dar nu numai, sunt și bugete în bugetul de stat, din resurse proprii, pentru că, într-adevăr, necesitatea investițiilor în România este extrem de mare. Necesitatea a crescut cu atât mai mult cu cât pandemia a adus o frânare a economiei, frânare care a necesitat o restartare, dar necesită un avânt, de acum înainte, care nu se poate obține decât prin investiții, prin consum”, a adăugat el.
„Consumul a fost extrem de mare în perioada pandemiei, au fost doi ani în care producția a fost extrem de mult diminuată nu doar în România, ci în întreaga lume. Acești doi ani, într-adevăr, acum se văd în economiile europene și mondiale. Trebuie să recuperăm doi ani în care practic am stat și am produs foarte puțin”, a continuat Cristian Erbașu.
„Constructorii, însă, dacă ne uităm la cifre, în România cel puțin, dar nu numai în România, dar mai ales în România, au reprezentat motorul esențial, principal, pentru ca economia să nu se prăbușească în perioada pandemiei. Chiar și post-pandemic, în ultimele trei trimestre, de exemplu, fără construcții, economia românească ar fi intrat în recesiune. Oricum și pentru constructori a fost extrem de greu și este extrem de greu în continuare”, a explicat președintele FPSC.
„Apare din nou fenomenul emigrării spre Vest. Vestul cere din ce în ce mai mulți oameni, mai ales pe cei calificați, oferă foarte multe facilități și condiții noi, prielnice pentru a-i atrage, iar noi ne străduim să îi ținem, pentru că, știți foarte bine (…), muncitorii, forța de muncă care ne vine din Asia nu este întotdeauna foarte bine calificată. Trebuie să o calificăm, durează. Dacă ne raportăm, costuri cazare, mâncare, transport, salariu și productivitate, nu este o forță de muncă ieftină. Mai mult decât atât, chiar și acești muncitori care vin din Asia au tendința să plece din România”, a mai spus Cristian Erbașu.