Stimulatorul cardiac, numit și pacemaker, este un dispozitiv medical implantabil, utilizat pentru a trata tulburări ale ritmului cardiac și a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor care se confruntă cu astfel de probleme, atât prin ameliorarea simptomelor, cât și prin reducerea riscului apariției unor complicații. Procedura propriu-zisă de implantare a stimulatorului cardiac este considerată a fi una minim invazivă, însă asta nu înseamnă că este complet lipsită de riscuri sau că nu pot apărea complicații.[1] Care sunt câteva dintre acestea vei descoperi în rândurile de mai jos.
Se pot forma de cheaguri de sânge
Un posibil risc pe care trebuie să-l cunoști se referă la posibilitatea formării unui cheag de sânge într-una dintre venele brațului aflat pe aceeași parte a corpului ca și stimulatorul cardiac, cheag care poate duce la umflarea membrului afectiv. De cele mai multe ori, nu este o problemă gravă și se va rezolva în câteva zile.
Dacă medicul consideră că este necesar, se pot administra medicamente care vor împiedica cheagul de sânge să crească în dimensiuni.[2]
Pot apărea infecții
Ca în cazul oricărei alte proceduri chirurgicale, există și riscul dezvoltării unei infecții. În cazul de față, este vorba de o infecție la locul de implantare, care, de regulă, apare în primele 12 luni de la efectuarea procedurii și care, dacă nu este tratată, se poate extinde și afecta plămânii (pneumonie), endocardul sau membrana care căptușește cavitățile inimii (endocardită) ori sângele (sepsis).
Simptomele sale includ febra ridicată, durerea, umflarea și înroșirea locului de implantare, iar tratamentul presupune, de obicei, o nouă intervenție pentru îndepărtarea și înlocuirea stimulatorului cardiac și administrarea de antibiotice. Dacă urmează să treci printr-o astfel de procedură, nu uita să-ți întrebi medicul ce trebuie să faci în cazul în care apar simptome precum cele menționate mai sus.[2]
Plămânul poate fi perforat accidental
Un alt risc asociat cu o astfel de procedură este cel de perforare accidentală a plămânului în timpul introducerii sondelor de stimulare ale pacemakerului. Rezultatul este pneumotoraxul sau pătrunderea aerului în cavitatea pleurală. De cele mai multe ori, cantitatea de aer este foarte mică și această problemă se va rezolva de la sine, fără tratament. Poate fi necesară însă intervenția pentru excesului de aer, cu ajutorul unui ac și a unui dren special plasat în zona pieptului. În acest caz, perioada de spitalizare se va prelungi.[2]
Pot apărea probleme cu dispozitivul
Uneori, apar probleme cu dispozitivul în sine, care nu încetează să mai funcționeze corect. Acest lucru se poate întâmpla din mai multe motive, de la epuizarea bateriei generatorului până la tulburări de sensing și poate influența cât poți trăi cu stimulator cardiac înainte ca acesta să trebuiască a fi înlocuit.
Posibile semne de alarmă sunt senzația că inima îți bate mai repede sau mai încet decât în mod normal, apariția stărilor de amețeală, sughițul și stările de leșin. Uneori, este suficient ca dispozitivul să fie reprogramat. Alteori, după cum menționam mai sus, acesta va trebui înlocuit. Dacă suspectezi că stimulatorul tău cardiac nu funcționează așa cum ar trebui, este important să-ți anunți cât mai repede posibil medicul.[2]
Implantarea stimulatorului cardiac presupune anumite riscuri și complicații, care pot varia de la infecții la locul implantării până la eșecul dispozitivului. Este însă important să înțelegi că aceste riscuri sunt rare și majoritatea procedurilor de acest tip nu sunt însoțite de complicații semnificative și duc la ameliorarea simptomelor asociate cu tulburările de ritm cardiac.[1] Nu ezita însă, dacă urmează să treci printr-o astfel de procedură, să discuți cu medicul tău și să-i ceri mai multe detalii despre riscurile asociate cu implantarea stimulatorului cardiac și metodele de prevenire sau reducere a acestora.
Bibliografie:
- „Pacemaker”, Mayo Clinic, 2023, www.mayoclinic.org/tests-procedures/pacemaker/about/pac-20384689. Accessed 27 July 2023.
- „Risks – Pacemaker Implantation”, NHS, 2023, www.nhs.uk/conditions/pacemaker-implantation/risks/. Accessed 27 July 2023.