În ziua de astăzi, un zâmbet frumos nu este important doar din punct de vedere estetic și stimulent al încrederii în sine, ci este o parte esențială a sănătății generale. Dacă te confrunți cu probleme cauzate de lipsa unui dinte sau a mai multor dinți sau ești nevoit să porți proteze incomode, o primă sugestie ar fi să fii deschis schimbării de a explora variante moderne care sunt accesibile și care îți vor reda confortul, naturalețea zâmbetului și sănătatea danturii tale. Una dintre soluțiile excelente care a revoluționat domeniul stomatologiei este reprezentată de implanturile dentare. În acest ghid cuprinzător vei afla tot ceea ce trebuie să știi despre implantul dentar, iar informațiile complete îți vor oferi încrederea de a apela cât mai curând la un medic stomatolog și de a avea șansa să aduci o schimbare majoră în viața ta, atât din punct de vedere estetic, cât și al sănătății orale.
Ce sunt implanturile dentare?
Poate că ai auzit până acum de acest termen, însă, ca să îți imaginezi exact cum funcționează, implanturile dentare sunt rădăcini artificiale ale dinților realizate din materiale biocompatibile, cum ar fi titanul. Ele sunt plasate chirurgical în osul maxilarului pentru a oferi o bază solidă pentru coroanele care vor fi montate ulterior (sper ca m-am exprimat correct aici, din cate stiu eu despre procedura). Implanturile dentare sunt concepute să arate, să se simtă și să funcționeze la fel ca dinții naturali, ceea ce le face o opțiune atractivă pentru persoanele care caută o soluție pe termen lung pentru dinții lipsă. O altă informație important care va fi cu siguranță discutată cu medicul stomatolog este tipul implantului în funcție de inserția raportată la maxilar: de implanturi dentare:
· endosteale – se referă la plasarea direct în osul maxilarului și sunt ideale pentru persoanele cu densitate osoasă sănătoasă.
· Subperiostale – presupune poziționate deasupra osului maxilarului, sub țesutul gingival. Acest tip de implant este potrivit pentru cei cu densitate osoasă redusă sau alte complicații.
Procedura implantului dentar
Înainte de avea rezultatul final, trebuie să știi că există câțiva pași necesari pentru ca medicul să realizeze operația.
· Consultația initială – în primul rând, trebuie să mergi la un chirurg specializat în implantologie care să îți facă evaluarea, să stabilească sănătatea danturii tale și dacă poți beneficia de acest tratament, ce tip de implant ți se potrivește foarte bine. Iar aici detaliile pot continua, de la pacient la pacient, în funcție de problemele fiecărei persoane.
· Planul de tratament – după primul consult, se va stabili împreună cu medicul un plan personalizat în care va vedea de câți dinți ai nevoie, care este starea densității tale osoase la nivelul maxilarului, precum și sănătatea ta orală în ansamblu.
· Pregătirea pentru intervenție – în această etapă este posibil să ai restricții alimentare și să fie nevoie să iei, în prealabil, medicamentele prescrise de medicul care va realiza intervenția.
· Operația de implantare – presupune inserarea precisă a implantului în osul maxilarului. Chirurgul va face o incizie în țesutul gingival, va crea un spațiu pentru implant și apoi îl va fixa în acel loc. Acest pas este crucial pentru asigurarea stabilității viitorului tău dinte protetic.
· Vindecarea și oseointegrarea – este perioadă care urmează procedurii chirurgicale, în care se vindecă operația și se stabilește legatura structurală și functională directă între osul viu și suprafața unui implant dentar artificial. Această integrare face ca implantul să fie atât de durabil și stabil.
· Plasarea bontului – odată ce oseointegrarea s-a realizat, urmează atașarea bontului de implant. Acesta este, practice, un conector între implant și dintele protetic final.
· Luarea amprentei – acest pas e necesar pentru a putea crea o coroană care să se integreze perfect și să fie cât mai aproape de dintele natural în ceea ce privește marime,a forma și culoarea.
· Fixarea coroanei – reprezintă utlimul pas, când coroana este atașată de bont. Medicul va face orice ajustare necesară pentru ca tu să te simți confortabil.
Este important ca, odată ce procedura este finalizată, să ai grijă în continuare de sănătatea danturii tale, să urmezi sfaturile pe care medicul le-a recomandat și să păstrezi o rutină a controlului stomatologic pentru prevenția altor probleme dentare.
All-on-4 / all-on-6 sau Dinți ficși în 24 de ore
Dacă te numeri printre cei care au mai mulți dinți lipsă, trebuie să știi că există și pentru tine o soluție prin care timpul de așteptare se reduce foarte mult și te poți bucura de rezultate mult mai rapide. Nu doar că te vei bucura să mănânci fără disconfort, dar vei avea și satisfacția unui zâmbet estetic. Dinții fixi într-o zi, cunoscuți și sub denumirea de „All-on-4″/ „All-on-6″sau „Dinți în aceeași zi”, reprezintă o tehnică revoluționară de implant dentar care permite pacienților să-și recapete zâmbetul și funcționalitatea dentară într-o singură zi. Această procedură implică fixarea unei arcade complete de dinți prin patru sau șase implanturi dentare plasate strategic, eliminând necesitatea mai multor implanturi și perioade lungi de recuperare.
„All-on-4 / all-on-6 sau Dinți ficși în 24 de ore” este, din punct de vedere al procedurii de implantare, asemanătoare cu cea descrisă mai sus despre implantul dentar. Însă pentru a apela la această tehnică va trebui să stabiliți cu medicul chirurg care va realiza operația. Nu uitați însă să o alegeți cu încredere dacă vi se potrivește, căci are avantaje uimitoare:
1. Rezultate imediate – un aspect atractiv ale acestei proceduri este transformarea imediată pe care o oferă. Pacienții intră în cabinetul stomatologic cu probleme dentare și pleacă cu o serie completă de dinți funcționali în aceeași zi.
2. Timp minim de recuperare – spre deosebire de procedurile tradiționale de implant dentar, care necesită luni de vindecare, dinții fixi într-o zi reduc semnificativ perioada de recuperare. Vei reveni rapid la activitățile tale obișnuite.
3. Încredere în sine – a avea un zâmbet frumos poate crește stima de sine și încrederea în sine. Dinții ficșii într-o zi îți redă șansa să socializez și să zâmbești fără ezitare.
4. Sănătate Orală îmbunătățită – acești dinți fixi nu doar restabilesc estetica, ci îmbunătățesc și sănătatea orală.
5. Stabilitate mai bună: -folosirea a patru sau șase implanturi asigură o bază puternică și stabilă.
6. Menținerea sănătății osoase: Implanturile dentare contribuie la menținerea densității osoase a maxilarului.
Proteza dentară fixă pe implanturi
Dacă până acum am prezentat tehnica de implantare care presupune până la 6 implanturi într-o singură zi, pe care se va fixa o proteza fixă pe implanturi pentru întreaga arcadă dentară. În acest caz medicul va recurge la proteza fixă pe implant dentar. Cum am amintit anterior, lipsa dinților duce la pierderea densității osoase, iar implanturile au un rol crucial de a stabiliza acest lucru. Rolul mandibulei este inexistent când nu mai sunt dinți pentru mestecare. De aceea s-a creat această tehnică revoluționară care îți va reda starea de confort când mănânci și încrederea în tine printr-un zâmbet frumos.
Acest tip de proteză se plasează prin înșurubare pe implant, iar 4 implanturi la mandibula (All-on-4 – proteza fixa cu 4 implanturi) si 6 implanturi la maxilar (All-on-6 – proteza fixa cu 6 implanturi) vor fi suficiente pentru a oferi sustinere acestui tip de proteza fixă. Este important să știi că realizarea planului de tratament si stabilirea numarului concret de implanturi dentare necesare sustinerii acestei proteze totale fixe va fi influențat de factorii biomecanici specifici fiecarei persoane. Se realizează initial o investigație cu Computerului Tomograf în urma căreia se va stabili calitatea si densitatea osului, apoi medicul va examina și starea arcadei opuse (daca exista dinti sau nu), forțele masticatorii generate si limitarile anatomice.
Ce trebuie să reții din acest articol:
Implantul dentar, All-on-4″/ „All-on-6” sau proteza fixă pe implant, indiferent pe care variantă o vei alege în funcție de afecțiunea ta, trebuie să știi că fiecare reprezintă o soluție revoluționară dacă îți dorești să-ți recapeți zâmbetul și funcționalitatea orală. Datorită aspectului lor natural și durabilității, implanturile dentare oferă o soluție de lungă durată pentru lipsa dinților. Dacă simți că nu vrei să îți mai ascunzi zâmbetul din cauza dinților lipsă sau a protezelor incomode, este important să iei în considerare consultarea cu un medic dentist pentru a explora posibilitățile pe oferite de implantul dentar.