Al.Florin Țene
Opiniile genialului compozitor George Enescu despre folclorul românesc și muzica populară din România sunt surprinzătoare atât în perioada vieții acestuia, dar și în momentul de față.Citind interviul botoșeneanului Tiberiu Crudu cu George Enescu din anul 1914 la Cracalia, satul natal al muzicianului, publicat de Dan-Silviu Boerescu în cartea sa “George Enescu-Un Oedip în luptă cu sine însuși “, apărută la Editura Neverland, 2023, mi-am adus aminte de Horia-Roman Patapievici care scria într-o carte a sa că “In toată istoria, mereu peste noi a urinat cine a vrut. Cînd i-au lăsat romanii pe daci în forma hibridă strămoşească, ne-au luat în urină slavii: se cheamă că ne-am plămădit din această clisă, daco-romano-slavă, mă rog. Apoi ne-au luat la urinat la gard turcii: era să ne înecăm, aşa temeinic au făcut-o. Demnitatea noastră consta în a ridica mereu gura zvîntată iar ei reîncepeau: ne zvîntam gura la Călugăreni, ne-o umpleau iar la Războieni, şi aşa mai departe, la nesfîrşit. Apoi ne-au luat la urină ruşii, care timp de un secol şi-au încrucişat jetul cu turcii, pe care, în cele din urmă, avînd o băşică a udului mai mare (de, beţiile…) i-au dovedit.”Dacă în anul 2014 când am citit cartea lui Patapievici m-am revoltat, acum după citirea interviului cu marele George Enescu, îmi vine să-i dau dreptate scriitorului contemporan, cu o mică rectificare, să fi zis mai cu perdea, sau cu un subânțeles.
Opiniile marelui compozitor George Enescu au fost controversate în perioada apariției interviului, precum sunt și astăzi.Chiar a scandalizat opinia publică, mai ales pe cei care se bat cu pumnul în piept strigând în gura mare”noi suntem români! “ De parcă noi ceilalți care sângerăm pentru țara noastră nu am fi.
Interviul de care fac vorbire a fost luat înainte de începerea războiului balcanic, când Tiberiu Crudu, venise de la Vălerni de Munte în 1914, unde participase la Universitatea lui Nicolae Iorga, îl vizitează pe George Enescu la Cracalia cu foarte precise întrebări. Marele compozitor răspunde cu amabilitate, scurt și precis la toate întrebările..Datorită condițiilor politice ale vremii interviul a fost publicat abia după 15 ani.. În perioada comunistă, de tristă amintire, interviul a fost interzis să vadă lumina tiparului.
Printre multe alte întrebări despre muzică, despre execuțiu și compoziție, timpul pe care îl consacră studiului, Tiberiu Crudu îl abordează pe compozitor privind muzica tradițională românească. George Enescu răspunde franc, aceasta nu are nimic original și că mare parte este inspirată din melodii orientale, inclusiv doina simbolul românismului generațiile noastre.
La întrebarea lui Tiberiu Crudu:” Ce idei aveți despre muzica noastră românească și întrucât credeți că poate fi socotită original?“
La această întrebare, George Enescu răspunde direct și sincer: “Muzică compozită făcută de elemente orientale, ungurești, și rusești fuziune care dă ceva original…mai este și un element: elementul pur popular anonim. Spre exemplu, este un cântec bretan prelucrat de prietenul meu Jean Hure, compozitor francez, care seamănă cu vreun cântec trist de la noi.Sunt unele analogii între muzica noastră și scandinavă. “
La întrebarea despre Doina noastră românească, pusă de Tiberiu Crudi, George Enescu răspunde: “Doina noastră are caracter definitiv oriental și răspunde cu totul prin tristețea ei, melancoliei noastre native, de aceea am și adoptat-o în așa fel încât pare copila noastră. “
O întrebare pusă de redactorul de la revista “Luceafărul “,referitor la muzica națională George Enescu răspune: “ Nu se poate susține că muzica noastră populară are un caracter bine definit național.Însă doina noastră nu este decât un amestec de motive arabe, rusești și ungurești.“
Sinceritatea opiniilor lui George Enescu m-a făcut, de data aceasta, să-i înțeleg personalitatea, să-l iubesc ca Om, pe lângă faptul că muzica sa o ador.