Președintele rus Vladimir Putin a anunțat vineri, în marja unei ceremonii organizate la Kremlin pentru înmânarea de decorații, că se va prezenta la prezidențialele din martie anul viitor pentru obținerea unui nou mandat. Va fi, se știe, al cincilea mandat consecutiv de când Vladimir Putin deține frâiele Federației Ruse.
La vârsta sa de 71 de ani, Vladimir Putin are dreptul, grație unei reforme constituționale din anul 2000, să se prezinte în 2024 și apoi în 2030, făcând astfel posibilă rămânerea sa la putere în Rusia până în 2034, când va avea 84 de ani.”În alte vremuri, a spus președintele Putin, în fața celor veniți la ceremonia distribuirii de medalii, am avut alte gânduri, dar astăzi înțeleg că nu este posibilă altă alegere. Mă voi prezenta în martie să candidez la postul de președinte al Rusiei”, a răspuns el la o întrebare ce i-a fost pusă.
În privința șanselor de a-și atinge obiectivul, este edificatoare reacția Valentinei Matvienko, președinta camerei superioare a parlamentului rus: „Președintele nostru nu a fugit și nu va fugi niciodată de responsabilități… Astăzi ne-a demonstrat acest lucru din nou”. Așa cum anunța în octombrie trecut purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, Vladimir Putin „nu are niciun concurent credibil”, știut fiind că niciun adversar nu ar avea posibilitatea să se prezinte la scrutinul prezidențial, autoritățile reprimând de mai mulți ani opoziția, mai ales după începerea războiului din Ucraina. Aproape toți opozanții politici de anvergură, cum este cazul lui Alexei Navalnîi, au fost aruncați în închisoare sau au plecat în exil. De asemenea, orice critică la adresa invadării Ucrainei este sever reprimată.
Scrutinul prezidențial se va derula vreme de trei zile (15, 16 și 17 martie). Este o metodă instaurată în perioada pandemiei de Covid-19, dar denunțată de opoziție ca un mijloc de facilitare a fraudelor electorale. Vor avea loc, deci, după aniversarea invadării Ucrainei, în ajunul aniversării anexării de către Rusia, în 2014, a primului teritoriu ucrainean, Crimeea. Un context ce le-ar putea da de gândit unor alegători, Rusia fiind lovită de sancțiunile occidentale multiple și chiar pe frontul din Ucraina, pe care-l crezuse soluționabil în doar câteva zile, lucrurile au evoluat cu totul altfel, rezistența ucrainenilor provocând armatei ruse imense pierderi materiale și în oameni.
Marele patriot Cuza a candidat simultan in Moldova si Tara Romaneasca!!! PATRIOTUL PUTIN TREBUIE SA CANDIDEZE SIMULTAN PT PRESEDINTIE IN RUSIA SI UCRAINA. SLAVAAAAAA PATRIOTILOR INTR O LUME DE TARFE TEFELISTE. SLAVA
In Rusia „De asemenea, orice critică la adresa invadării Ucrainei este sever reprimată.”
La noi in Romania orice lauda adusa Rusiei este la fel de dur reprimata.
Avem cazul unor tineri din judetul Vaslui care au afisat litera Z si au ajuns sa fie anchetati de procurori.
La Iasi un student a afisat fara sa vrea litera Z dintr-un propop pus la uscat si s-a declansat ancheta:
https://www.g4media.ro/simbolul-interventiei-ruse-in-ucraina-afisat-pe-geamul-unui-camin-studentesc-din-iasi-politia-a-descoperit-ca-era-un-prosop-cu-un-cal-si-o-usa-de-grajd.html
Cu ce se deosebeste democratia din Romania de regimul zis autocratic din Rusia?
Libertatea de expresie intr-o democratie se refera la putinta de a exprima opinii contrare celor ce conduc tara.