Taburetul este un scăunel tapițat, scund, folosit fie ca suport pentru picioare, fie ca loc pentru așezat sau, dacă este suficient de mare, ca spațiu de depozitare ori măsuță de cafea. Deseori, taburetele pot fi achiziționate la set cu scaunele ori fotoliile, dar uneori se poate întâmpla să găsești un astfel de obiect de mobilier pe care să simți că trebuie neapărat să-l ai și să te trezești pus în fața unei dileme: se potrivește sau nu în decorul livingului tău?
Cum îți dai seama dacă un taburet va arăta bine lângă canapeaua și fotoliile tale? Iată cinci sfaturi care te vor ajuta să răspunzi la această întrebare.
Coordonează stilurile
În principiu, aproape orice taburet poate forma o pereche frumoasă cu aproape orice fotoliu, dar trebuie să știi că o diferență prea mare între stiluri nu are un efect armonios. Asta înseamnă că ar fi bine să eviți alăturarea dintre un taburet cu aspect oriental, cu imprimeu viu colorat și franjuri, și o canapea în stil scandinav, cu linii simple și complet lipsită de ornamente.
Atunci când cumperi taburete (sau tabureti, așa cum li se mai spune în mod eronat) trebuie să încerci să păstrezi o coeziune între designul acestora și mobilierul pe care îl ai deja în locuință. Elementele de design precum încorporarea lemnului sau simplitatea liniilor ar trebui să se regăsească într-o oarecare măsură în fiecare obiect.
Păstrează proporțiile
Un taburet mic, cilindric, nu va arăta prea bine în fața unui colțar voluminos, la fel cum nici un taburet mare nu se va potrivi cu un loveseat de dimensiuni reduse. Păstrează echilibrul decorului alegând taburete cu proporții asemănătoare cu cele ale fotoliilor sau canapelei.
Combină formele
Ai la dispoziție o varietate de taburete, de la cele cilindrice sau pătrate la cele dreptunghiulare, care pot fi utilizate cu succes ca lăzi de depozitare sau măsuțe de cafea, dar găsești și variații sub forma unor perne de podea care se pot suprapune.
Important este să nu coordonezi prea exact forma acestora cu forma mobilierului principal. Poți alătura un taburet mic, rotund, unui fotoliu cu design pătrat, atâta vreme cât au înălțimi și stiluri similare.
Coordonează texturile și culorile
E puțin probabil să găsești un taburet cu aceeași textură și cu aceeași culoare cu cea a fotoliului pe care îl ai deja de câțiva ani, dar armonia poate fi obținută și dacă le coordonezi la nivelul unui singur element.
De exemplu, un fotoliu din piele neagră se va potrivi foarte bine cu un taburet tapițat cu stofă cu imprimeu zebră. La fel, dacă cele două obiecte de mobilier au texturi diferite, încearcă să le unifici la nivelul culorii. Un fotoliu verde închis va arăta foarte bine alături de un taburet cu un imprimeu în care se regăsește și o nuanță similară de verde.
Ține cont de sugestiile de mai sus când cumperi un taburet, ca să găsești unul pe gustul tău, confortabil și ușor de integrat în decor.