Cele mai căutate zone cu spații de birouri din Capitală | Analiză 2020

Anul 2020 a fost unul dificil pentru marea majoritate a companiilor, din cauza problemelor generate de pandemia de COVID-19. Fiind vorba de o situație nemaiîntâlnită până acum, apărută brusc și cu o evoluție rapidă, activitatea în toate sectoarele a fost bulversată, iar efectele se simt și acum. Multe companii au fost nevoite să-și trimită angajații în șomaj tehnic, altele s-au închis, iar, în cazurile mai fericite, munca din birouri s-a mutat acasă.

Șocul s-a resimțit și pe piața imobiliară, proprietarii marilor spații de birouri fiind puși în situația de a accepta renegocierea contractelor cu clienții importanți, în condițiile în care activitatea acestora s-a restrâns sau chiar a fost sistată o perioadă.

În ciuda acestei crize, există, în continuare, concurență între clădirile de birouri importante din Capitală, unul dintre principalele atuuri constituindu-l amplasarea lor.

Central Business District conduce în topul preferințelor

Cele mai căutate spații de birouri sunt cele situate în zona centrală a Capitalei, fapt pentru care aici vom găsi și cele mai mari chirii. Acestea pot ajunge la 19 euro pe metru pătrat, în clădirile din clasa A. Este vorba de spațiile aflate în Central Business District, care include zonele Aviatorilor, Victoriei și Charles de Gaulle. Zona oferă o serie de avantaje cum ar fi acces facil la două stații de metrou și la transportul în comun, vecinătatea cu clădirea Guvernului și cu multe instituții importante aflate în același perimetru. De asemenea, în zonă se află și sediile mai multor ambasade, acesta fiind un alt argument forte pentru care spațiile de birouri din Central Business District sunt cele mai căutate.

Aviației și zona Centru-Vest completează Top 3

Pe locul al doilea în clasamentul celor mai căutate zone de birouri în 2020 sunt spațiile din zona Aviației, unde prețul maxim al chiriei poate ajunge la 18€ pe metru pătrat. De asemenea, și zona bulevardului Expoziției se află aproximativ la același nivel, doar că, aici, prețurile de închiriere sunt puțin mai mici decât în Aviației, o chirie maximă putând ajunge la 17 euro pe metru pătrat.

Locul al treilea în top revine spațiilor de birouri din zona Centru-Vest, care include clădirile din Grozăvești, Politehnică, Orhideea și Panduri. Aici, chiriile pentru un metru pătrat variază între 14 și 16 euro.

Chirii mai mici în Pipera și Băneasa

Clasamentul celor mai căutate zone cu spații de birouri continuă cu imobilele aflate în zone mai îndepărtate, unde nu există acces la metrou. Este vorba de zonele din partea de nord a Capitalei, respectiv Pipera și Băneasa. În Pipera, spațiile de birouri sunt construite cu precădere după calea ferată, în timp ce în Băneasa sunt amplasate după Fântâna Miorița. Deși oferă toate dotările necesare și au un grad ridicat de confort, spațiile de aici au dezavantajul că sunt departe de centru, fiind private de o serie de facilități. Din această cauză și chiriile sunt mai mici, fapt ce atrage multe companii spre aceste zone. Astfel, închirierea unui spațiu de birouri în Pipera poate costa între 6 și 12,5 euro pe metru pătrat, aproximativ aceleași prețuri regăsindu-se și în Băneasa.

În cursul anului trecut, 43% dintre companiile care au închiriat spații de birouri în București au preferat clădirile din zona Centru-Nord, în timp ce 29% au închiriat în zona centrală a orașului.

În ceea ce privește clienții, 40% dintre ei sunt reprezentați de companii din sectorul tehnologiei și telecomunicațiilor, urmate de companiile de construcții, cele din domeniul Fast Moving Consumer Goods (FMGC) și companiile din domeniul serviciilor profesionale.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW