sâmbătă, 15 august, 2020
22 C
București

Senatul Italian i-a ridicat lui Matteo Salvini imunitatea parlamentară, acesta urmând să fie deferit justiției

Matteo Salvini, senator, fost ministru de Interne, lider al Ligii (formațiune politică de extremă dreapta) a fost trimis în judecată pentru interzicerea – de pe poziția de ministru de Interne – a debarcării în Sicilia a unor migranți salvați în iulie 2019 de o navă umanitară. El va fi de asemenea judecat pentru sechestrare de persoane în scandalul navei Open Arms.

Toate partidele care susțin actualul guvern Conte, inclusiv formațiunea liberală a lui Matteo Renzi, Italia Viva, au votat pentru ridicarea imunității parlamentare a senatorului din partea Ligii (prima formațiune în Italia actuală în privința intențiilor de vot).

Reamintim că, în luna august 2019, pe când era ministru de Interne, Matteo Salvini a blocat pentru mai multe zile în largul coastelor insulei Lampedusa nava Open Arms, aflată sub pavilion spaniol, cu circa 150 de migranți la bord, între care femei și copii. Pentru o astfel de măsură, lui Salvini i s-a deschis un proces sub acuzația de sechestrare de persoane.

Pasibil de o pedeapsă de până la 15 ani închisoare

A fost interesant votul exprimat în Senat: 149 în favoarea ridicării imunității, dar 141 împotrivă.

Reacționând, Salvini a promis să demonstreze în justiție ” că a apărat frontierele țării, securitatea ei, onoarea și demnitatea țării noastre”. A subliniat că nava Open Arms se afla sub pavilion spaniol, culesese migranți din apele libiene și malteze, dar a refuzat să meargă în Malta sau Spania. “Era problema mea? NU”, le-a spus Salvini senatorilor italieni.

Miza este însă una mult mai importantă: este în joc rolul de lider al lui Salvini în sânul opoziției italiene. El va fi judecat pentru sechestrare de migranți și abuz de putere în funcția pe care a avut-o, de ministru de Interne. Teoretic, el poate primi o pedeapsă de până la 15 ani închisoare și lipsirea de dreptul la eligibilitate pentru o perioadă de 6-8 ani.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Polonia, în recesiune, pentru prima oară de la căderea comunismului

Cu cele 38 milioane de locuitori, Polonia este considerată de analiștii economici europeni de departe cea mai...

Acord de pace între Israel și Emiratele Arabe Unite. Palestinienii se consideră “trădați”

Acordul privind normalizarea relațiilor dintre Israel și Emiratele Arabe Unite, încheiat joi seară, sub egida Statelor Unite,...

ROBOR este în scădere. Ce se întâmplă cu ratele Prima Casă

Pe data de 5 august, Banca Națională a României (BNR) a redus dobânda de politică monetară de...