17.6 C
București
vineri, 23 octombrie

Prezidențialele americane: Bătălia pentru Curtea Supremă

Candidatul democrat Joe Biden cere Senatului să nu voteze pentru ocuparea postului rămas vacant la Curtea Supremă a Statelor Unite după moartea, vineri, a reputatei juriste Ruth Bader Ginsburg, înaintea scrutinului prezidențial din 3 noiembrie.

Într-un discurs rostit la Philadelphia, Joe Biden a pledat pe lângă membrii republicani majoritari ai Senatului să nu voteze înainte de alegerile din 3 noiembrie pentru confirmarea în componenţa Curții Supreme a unei persoane susținute de președintele Trump și de liderul majorității republicane din Senat, Mitch McConnell, în “circumstanțele pe care aceștia le-au creat”.

Vinerea trecută, Mitch McConnell, republican din partea statului Kentucky, a anunțat presa că Senatul ar putea vota săptămâna viitoare un candidat (posibil o femeie) ales de președintele Donald Trump.

“Nu votați pentru numirea unei persoane în acest post, în condițiile pe care președintele Trump și senatorul McConnell le-au creat… Nu mergeți pe acest teren. Respectați-vă îndatoririle constituționale, conștiința dumneavoastră. Lăsați poporul să vorbească, stingeți flăcările care au cuprins țara noastră”, a lansat Joe Biden în discursul său de la Philadelphia. El a explicat participanților la întâlnirea sa electorală că drumul corect este alegerea mai întâi a președintelui și apoi numirea de către acesta a înlocuitorului dnei Ginsburg. Ceea ce înseamnă că noul membru al Curții Supreme va fi desemnat de către învingătorul în viitoarele alegeri prezidențiale. Dacă Donald Trump câștigă alegerile, atunci Senatul va evalua și va numi candidatul propus echitabil de către el, a precizat Biden.

Dar, chiar dacă acum s-ar proceda la desemnarea prin vot a înlocuitorului dnei Ginsburg, remarcă analiști politici americani, situația pare totuși “fragilă”, în condițiile în care republicanii dețin majoritatea în Senat cu doar trei membri față de proporția democraților.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW