Cum îți ajuți copilul să-și facă prieteni: 3 idei

Personalitatea unui copil se formează în urma unui proces complex de socializare, în care întâlnim trei tipuri de factori: personali, de mediu și culturali. Pentru a beneficia de o dezvoltare normală, socializarea este fundamentală în creșterea oricărui copil. Dimpotrivă, absența experienței de grup poate conduce la dezvoltarea de comportamente asociale sau antisociale. De aceea este important pentru copii să fie integrați, încă de la vârste fragede, în activități de grup care să le dezvolte atât calitățile fizice și intelectuale, precum și trăsăturile comportamentale sănătoase. Toate acestea sunt esențiale pentru integrarea cu succes a viitorilor adulți în societate, într-o nouă familie, la locul de muncă. 

Atunci când vine vorba despre alegeri, acestea pot varia în funcție de preferințele celui mic, de disponibilitatea pe care i-o veți educa gradual, de abilitățile sau predispoziția către anumite activități. Mai jos, vei găsi trei asemenea opțiuni, extrem de utile demersului de socializare pentru copii. 

Timpul liber în mișcare

Prima alegere de-a cunoaște oameni noi și cea mai simplă este, desigur, petrecerea timpului alături de ceilalți copii din cartier. În parcul din zonă, la plimbare cu trotineta sau cu bicicleta, prin drumeții organizate în afara orașului, se descoperă compatibilități și se leagă prietenii neașteptate.

Chiar dacă n-ați reușit încă să cunoașteți toți vecinii, ori sunteți, poate, nou-veniți în cartier, o zi însorită este ocazia perfectă pentru a propune o plimbare în aer liber pe lângă cea mai apropiată zonă împădurită. Veți constata că prieteniile se leagă și pentru că ajutați un copil să se ridice de unde a căzut cu bicicleta sau pentru că împărțiți biscuiții voștri și celorlalți din grup. Astfel, copilul va înțelege că e important să socializeze și orice pretext este bun pentru a face loc unor noi prieteni.

Sportul de echipă

Implicarea în astfel de activități reprezintă o alegere excelentă, căci presupune atât cunoașterea unor persoane noi, cât și mișcare, atât de benefică sănătății umane. Fotbal, baschet, handbal, oină, rugby – oricare poate deveni noua preferință a copilului tău.

Atunci când practică un sport de echipă, copiii se dezvoltă fizic – prin capacități motrice sporite, rezistență la efort, viteză de reacție – și mental – prin dorința de-a învinge respectând regulile, coechipierii și adversarii, dar și învățând din înfrângeri. În plus, ei ajung să aprecieze atât valoarea efortului individual, cât și a muncii în echipă.

Sportul implică și participarea la evenimente competiționale. Dorința naturală a oricărui copil este de-a demonstra ceea ce a învățat, de a se lua la întrecere. Este important pentru orice copil să câștige, dar și mai important este să învețe că, jucând și câștigând corect, obține nu doar o victorie meritată, ci și respectul celorlalți.

Avantajele unor asemenea activități sunt multiple: copiii învață să lucreze împreună, să-și ofere susținere reciprocă pentru a trece peste momentele dificile, să dăruiască din emoțiile și timpul lor, ajungând chiar să lege prietenii pe viață. 

Înotul

O alegere foarte bună pentru sănătatea unui copil și nevoia sa de a socializa este înscrierea la un club de înot pentru copii. Această activitate dezvoltă armonios corpul, ameliorează vizibil postura, asigură controlul greutății. În plus, îmbunătățește funcțiile cognitive, creierul fiind forțat să creeze tipare neuronale complexe pentru ca organismul să facă față provocărilor pe care le aduce înotul. Copilul își depășește frica de apă, câștigă abilități de supraviețuitor.

Chiar dacă nu este un sport de echipă, înotul susține și dezvoltarea capacităților de interacțiune socială, deoarece situează copilul într-o interacțiune constantă cu alți copii, cu părinții acestora și cu instructorii. În acest mod, sporește încrederea în propriile forțe și adaptabilitatea la situații noi.

Prin socializare, copilul – viitor adult – își dezvoltă identitatea, învățând și asimilând, prin interacțiunea cu semenii, valorile și modelele comportamentale, potrivit culturii din care face parte. Rezultanta fundamentală a interacțiunii cu ceilalți este tocmai plămădirea personalității – cumulul de atitudini, sentimente, trăsături, profile comportamentale – care va defini individul între ceilalți membri ai societății.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW