Sesiunile anuale ale celor două foruri politice supreme din China au determinat lumea să se gândească „ce este democrația”, a declarat redactorul șef al revistei DangDai din Argentina, Gustavo Emilio Ng. „Cele două sesiuni reprezintă o fereastră pentru ca lumea să observe și să înțeleagă procesul democrației populare din China”.
Anul acesta sunt marcați cei 70 de ani de la fondarea Adunării Naționale a Reprezentanților Poporului din China (ANRPC) și a 75-a aniversare de la fondarea Conferinței Consultative Politice Populare a Chinei (CCPPC). Aproape 3.000 de reprezentanți și peste 2.100 de membri ai Comitetului Național al CCPPC s-au reunit la Beijing, din diferite colțurile țării și din diferite categorii sociale, pentru a face sugestii pentru guvernarea țării.
În ultimii ani, democrația populară a Chinei a atras atenția comunității internaționale. Conform acestui concept, poporul chinez practică alegeri democratice, consultări politice, gestionează și supraveghează în conformitate cu legea și participă la afacerile politice, economice, culturale și sociale, prin diferite canale și forme. Luând drept exemplu alegerile democratice, adunările reprezentanților poporului de la toate nivelurile administrative aleg reprezentanții poporului care sunt responsabili față de popor și sunt supuși supravegherii acestora. Anul acesta, aproape 3.000 de reprezentanți din diverse cercuri sociale, industriale și etnice, reprezentând peste 1,4 miliarde de chinezi, au exercitat puterea de deliberare, propunere, vot și alegere.
În cadrul celor două sesiuni politice supreme, propunerile au reflectat toate aspectele economice și sociale din țară, cum ar fi îngrijirea vârstnicilor, educația medicală, dezvoltarea ecologică și inovația tehnologică. Potrivit statisticilor, în 2023, diferite departamente ale Consiliului de Stat au aplicat 12.000 de propuneri prezentate în timpul celor două sesiuni și au elaborat peste 2.000 de reglementări și măsuri conexe.
Rezultatele sondajelor efectuate în China de Kennedy College din cadrul Universității Harvard, timp de peste zece ani, arată că satisfacția poporului chinez față de guvern a rămas la peste 90%.
Lumea este diversă, iar dezvoltarea democratică nu se limitează la modelul occidental. Multe țări explorează căi politice democratice adaptate condițiilor naționale. Prin cele două sesiuni, lumea poate înțelege funcționarea democrației din China.
Articol realizat de Radio China Internațional și CCTV