Situația de la Rafah a determinat în cele din urmă administrația americană să ceară israelienilor propunerea unei ieșiri din actuala criză extrem de gravă. Vineri, într-un discurs consacrat situației din Orientul Mijlociu pronunțat de la Casa Albă, președintele Joe Biden a chemat mișcarea Hamas să accepte o ofertă israeliană de pace „globală” în Gaza. „Este timpul, a spus el, ca acest război să se termine”, prezentând o „foaie de parcurs” care a fost deja supusă mișcării Hamas prin mediatorii din Qatar. Mișcarea islamistă a reacționat deja, afirmând că ea consideră proiectul respectiv ca „pozitiv”.
Este vorba de un plan în trei faze, prima prevăzând o încetare a focului totală de 6 săptămâni, incluzând retragerea forțelor israeliene din zonele populate ale teritoriului palestinian, precum și eliberarea ostaticilor israelieni cei mai vulnerabili deținuți în Gaza – bolnavi, răniți, cu vârste înaintate – în schimbul a sute de deținuți palestinieni. În acest timp, ar urma să se desfășoare negocieri pentru ajungerea la a doua etapă, respectiv încetarea permanentă a ostilităților și eliberarea restului de ostatici, între care și soldați israelieni. În cazul continuării negocierilor, încetarea focului s-ar prelungi dincolo de cele 6 săptămâni. În fine, a treia fază ar fi lansarea unui vast program de reconstrucție în Fâșia Gaza. Anunțul de mai sus a fost transmis de președintele Biden nu doar mișcării Hamas, ci și Qatarului.
Reacția Israelului: „Războiul nu se va opri câtă vreme nu vor fi atinse toate obiectivele lui”
Israelul a reacționat: „Guvernul israelian este unit în dorința sa de a readuce ostaticii cât mai repede posibil. Primul ministru israelian a autorizat o echipă de negociatori care să prezinte un plan pentru atingerea acestui obiectiv”. Dar, insistă asupra faptului că „războiul nu se va opri cât timp toate obiectivele sale nu sunt atinse”, se spune într-un comunicat emis de biroul premierului Netanyahu, citând „returnarea tuturor ostaticilor israelieni și eliminarea capacităților militare și guvernamentale ale Hamas”. Pentru Israel, care nu face nicio referire la discursul președintelui Biden, „foaia de parcurs” propusă de Israel permite menținerea acestor principii.
Înaltul reprezentant pentru politica externă al Uniunii Europene, Josep Borrell, a salutat discursul de vineri al președintelui Biden. „Acordăm tot sprijinul nostru foii de parcurs expusă de președintele Statelor Unite vizând o încetare a focului durabilă și eliberarea ostaticilor israelieni, conducând la o încetare permanentă a ostilităților, la retragerea armatei israeliene și la începerea eforturilor de reconstrucție”, scrie Josep Borrell pe rețeaua de socializare X. „Războiul trebuie să înceteze acum”.
Reacția mișcării islamiste Hamas
Mișcarea Hamas, referindu-se la propunerile evocate de președintele Biden de vineri, și-a dat avizul într-un comunicat. El „consideră pozitiv ceea ce a spus în discursul său președintele american privind o încetare a focului permanentă, retragerea forțelor israeliene din Gaza, reconstrucția și schimbul de de prizonieri”.
Șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, citată și ea de RFI, consideră că propunerea lui Biden „oferă o rază de speranță și, eventual, o cale pentru deblocarea conflictului”.
Hmmm…
SUA a blocat prin veto rezolutia CS al ONU privind incetarea focului in Gaza,
Iar acum se erijeaza in rol de mediator al conflictului dintre Israel si Palestina.