9 mai la Moscova. Vladimir Putin avertizează că Rusia își va apăra „cu fermitate” interesele naționale

Ca în fiecare an de la prăbușirea URSS, la Moscova este comemorat în ziua de 9 mai sfârșitul celui de-al Doilea Război mondial. Și anul acesta a avut loc o uriașă paradă militară în Piața Roșie, dar fără invitați străini. Au defilat 12.000 de militari, bărbați și femei, şi 190 de vehicule şi sisteme de armament. Blindate ultramoderne, rachete S400 şi balistice intercontinentale, avioane de vânătoare şi bombardierul TU 160 au fost expuse la această a 76-a comemorare a victoriei contra naziştilor. Publicul din tribune era format în mare parte din oficiali şi veterani de război.
Vladimir Putin a rostit un discurs fără surprize, dar i-a avertizat și cu acest prilej pe cei ce vor să audă – în actualul context internațional extrem de tensionat – că Rusia își va apăra „cu fermitate interesele naționale, pentru a asigura securitatea poporului nostru”. El a condamnat readucerea în actualitate a „ideilor de sorginte nazistă”, a denunțat „revenirea la discursuri rasiste, antisemite, rusofobe și la arborarea ideii de superioritate națională”.
Vladimir Putin, au remarcat jurnaliști străini acreditați la Moscova, a plasat ziua de 9 mai, de-a lungul celor peste 20 de ani de când se află la putere, în centrul politicii sale de forță, exaltând ori de câte ori are prilejul sacrificiile poporului rus în războiul contra naziștilor și acuzând adversarii occidentali de „revizionism” istoric anti-rus, urmărind minimalizarea rolului URSS în înfrângerea lui Adolf Hitler.”Poporul sovietic”, a spus Vladimir Putin în discursul sau, „și-a respectat jurământul său sacru, a apărat patria și a eliberat țările Europei de pesta brună”.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW