Germania a lansat licitatia pentru construirea unei retele ultra-rapide de 5G in contextul in care consecintele conflictului transatlantic se rasfrang asupra preocuparilor legate de securitate in jurul producatorului chinez de echipamente de telecomunicatii – Huawei, acuzat de un sprijin activ adus Beijingului in derularea unor activitati cibernetice ostile.
Dupa ce a promis Statelor Unite o sesiune de consultari, inainte de a face alegerea finala declarand ca: „Acordam o mare importanta securitatii, motiv pentru care (…) vom discuta cu partenerii nostrii, atat din Europa, cat si din Statele Unite.”pe tema riscului revizuirii relatiilor de colaborare in materie de servicii secrete, in cazul in care Berlinul nu renunta la companii chineze precum Huawei in domeniul tehnologiei mobile 5G, Marți, Angela Merkel a exclus blocarea Huawei din rețeaua germană 5G, însă a stabilit că vor fi elaborate legi stringente privind telecomunicațiile.
Ca raspuns la acuzatiile Statelor Unite conform carora Beijingul utilizeaza reteaua 5G a Huawei ca pe un cal troian, Huawei a negat in mod clar acuzatiile cum că echipamentul său ar putea fi folosit pentru spionaj, în timp ce ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, a descris aceste acuzatii ca pe niste atacuri „anormale, imorale” asupra companiei chineze.
„Până acum, o mulțime de țări au folosit tehnologia Huawei„, a declarat cancelarul Germaniei la o conferință de la Berlin.
„De aceea, guvernul federal nu a adoptat abordarea de a exclude pur și simplu orice antreprenor sau stakeholder, dar am stabilit standarde pentru cei care licitează pentru tehnologia 5G.”
„Vom redacta, de asemenea, aceste standarde legal în legile noastre de telecomunicații … Vom da tuturor o șansă, dar in loc sa fim naivi, vom vedea că există legi foarte diferite în China”, a mai declarat Angela Merkel.
In urma lansarii licitatiei, Germania a obtinut 332,5 milioane de euro in prima zi de vanzari, a anuntat Jochen Hoiman, seful Autoritatii Federale de Reglementare a Retelelor (BnetzA), transmite Reuters.
BnetzA a scos la licitatie 41 de blocuri de frecvente in benzile 2 GHz si 3,6 GHz, iar estimarile privitoare la sumele ce se vor strange la finalul licitatiei se ridica la 3-5 milioane de euro, bani care vor fi reinvestiti pentru modernizarea retelelor „broadband” din Germania. Ultima licitatie de acest fel organizata in Germania, in anul 2015 pentru frecvente de 4G a strans suma de 5,1 miliarde de euro, in timp ce cea din anul 2000 pentru retele tip 3G au ajuns la un numar de peste 30 de miliarde de euro, informeaza Agerpres.
Experienta licitatiilor anterioare ne face sa credem ca procedura ar putea dura mai multe saptamani, avand in vedere ca licitatia organizata in 2010 s-a desfasurat pe parcursul a sase saptamani.
In timp ce mai multe state europene precum: Irlanda, Finlanda, Italia, Elvetia si Austria au desfasurat deja astfel de licitatii pentru atribuirea de licente 5G, alte state precum Franta inca nu au demarat astfel de licitatii, fapt ce le plaseaza in urma unor tari fruntase in aceasta materie precum: SUA, Japonia si Coreea.
Romania, urmeaza sa lanseze licitatia pentru adoptarea tehnologiilor 5G la sfarsitul anului 2019, declara ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Alexandra Petrescu.