Skopje adoptă planul francez vizând normalizarea relațiilor cu Sofia și începerea negocierilor de aderare la UE

Deputații Macedoniei de Nord au adoptat sâmbătă un acord realizat sub egida Franței, vizând soluționarea unui diferend cu Bulgaria și deschiderea drumului către negocierea aderării la Uniunea Europeană. Potrivit corespondentului agenției Reuters, 68 din cei 120 deputați au votat în favoarea acordului. Legislatorii opoziției nu au participat la vot și au părăsit sala dezbaterilor. Președintele Emmanuel Macron a salutat această decizie. ”Votând în favoarea propunerii făcute de către Franța, parlamentul macedonean a făcut încă o dată dovadă alegerii ferme a Europei”, scrie președintele francez într-un mesaj postat pe Twitter. Reamintim că acordul respectiv propune ca în Constituția Macedoniei de Nord să fie recunoscută existența unei minorități bulgare, revizuirea programelor școlare și deschiderea arhivelor poliției din perioada comunistă. Alte chestiuni urmează a fi discutate direct între Skopje și Sofia. Acordul nu cere ca Bulgaria să recunoască limba macedoneană.

În schimbul acceptării compromisului de mai sus, Bulgaria va permite vecinului său să înceapă negocierile de aderare la UE. Principalul bloc al partidelor naționaliste de opoziție, VMRE-DPMNE (Partidul Democrat pentru Unitatea națională din Macedonia), a organizat în cursul lunii iulie aproape zilnic manifestații de protest contra acordului amintit care, în opinia lor, pune în pericol limba și identitatea macedoneană.

După adoptarea acordului, deputații la putere au arborat deja drapelele UE și al Macedoniei de Nord. Macedonia de Nord, fostă republica iugoslavă, este candidată la aderarea la UE de 17 ani, dar începerea negocierilor a fost blocată mai întâi de Grecia, legat de schimbarea denumirii acestei țări, iar recent, de către Bulgaria. Luna trecută, parlamentul bulgar a renunțat la veto-ul său față de negocierile de aderarea ale Macedoniei de Nord cu Uniunea Europeană. Această decizie a declanșat și la Sofia alte manifestații de protest, care au contribuit, alături de alte cauze, la adoptarea unei moțiuni de neîncredere în guvernul bulgar și căderea lui.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW