Se spune că apariția unei femei stilate este definită în primul rând prin prezența accesoriilor. Podoabele pe care le alegem pot face diferența dintre o ținută corectă și una excepțională. Astfel, dacă obișnuiești să acorzi atenție hainelor pe care le porți, dar ignori cu totul accesorizarea, vei vedea că rezultatul final e cel mai adesea banal.
Însă lucrurilor se pot schimba dacă deprinzi regulile de accesorizare. Acestea sunt mai simple decât par la prima vedere și, odată ce te obișnuiești cu ele, vei constata că îți vei forma ochiul și nu vei mai întâmpina dificultăți din acest punct de vedere. Vezi la ce ne referim și care sunt cele 5 legi esențiale de accesorizare în rândurile de mai jos!
Concentrează-te pe o anumită parte a corpului pe care vrei să o evidențiezi
Mulți stiliști afirmă că încheietura e cea mai grațioasă parte a corpului unei femei și că aceasta merită și trebuie să fie evidențiată. Un ceas de calitate, eventual masculin, o bijuterie cu cristale sau cu curea în nuanțe pastelate trebuie incluse în colecția ta. Acestora li se adaugă brățările, fie fixe sau mobile, cu pandantive sau fără, care să se potrivească cu ceasul ales. Mizează pe opoziții și pe un joc de texturi, dar evită să jonglezi cu prea multe culori puternice.
Însă, dacă tu preferi să îți pui alte regiuni ale corpului în evidență, e perfect acceptabil. Ești cu precădere mândră de regiunea gâtului? Atunci optează pentru coliere fine suprapuse, unul dintre trendurile actuale. Poți miza și pe o bijuterie statement, dar numai dacă e vorba despre o ocazie specială.
Îți plac ochii tăi și trăsăturile feței? Atunci alege o pereche de cercei statement, lungi și zgomotoși. Moda a evoluat mult, astfel că, dacă păstrezi restul accesorizării la minimum, poți purta acești cercei și la birou.
La ocazii speciale, nu trebuie să te ferești nici de evidențierea unor regiuni mai puțin „răsfățate” în mod normal cu atingerea bijuteriilor. De exemplu, o brățară pe picior va face ravagii la o petrecere la plajă. Asociază cu sandale de damă din piele cu barete mai joase pe picior, pentru a putea evidenția așa cum trebuie frumoasa ta brățară.
Pune-ți în valoare nuanța pielii!
Să îți asortezi nuanța pielii cu accesoriile pe care le porți e o mișcare de geniu, pe care doar adevăratele fashioniate o reușesc. Dar, din nou, regula e simplă! Argintiul se potrivește bine fetelor și femeilor cu pielea cu subton rece, dar și doamnelor cu părul alb sau grizonat, punând frumos în evidență strălucirea acestuia. De partea cealaltă, auriul avantajează aproape pe oricine, dar nuanțează superb luciul pielii cu subton cald.
Firește, o mișcare la fel de bună este să optezi pentru bijuterii colorate. Cristalele și pietrele prețioase conferă și mai multă luminozitate pielii, atrăgând reflexiile soarelui. Pietrele roz, turcoaz, roșii sau albastre sunt ideale din acest punct de vedere.
Definește-ți stilul vestimentar!
Aici, regulile stilului merg în două direcții, opuse, dar la fel de valabile, deoarece așa stau lucrurile cu moda. Fie mizezi pe accesorii care să se potrivească perfect cu stilul tău vestimentar, fie marșezi pe piese care nuanțează acest stil prin opoziție.
De exemplu, dacă îți place să te îmbraci elegant, perlele, colierele și brățările fine sunt perfecte. Dar la fel de bine se poate potrivi și un inel statement, glam, purtat pe post de accent în opoziție.
De partea cealaltă, stilul casual-sport cere o accesorizare mai cuminte. O pereche de cercei delicați sau un lănțișor cu pandantiv de suflet, la baza gâtului, nu te vor incomoda în activitățile sportive desfășurate. Însă la fel de recomandat poate fi și un ceas masiv.
Stilul minimalist revendică la rândul său o accesorizare cât mai discretă. Punând preț mai ales pe acele podoabe care își pot demonstra utilitatea, minimalismul favorizează ceasurile sau lănțișoarele extrem de fine. Optează pentru o brățară statement, fixă, ca să adaugi un strop de sare și piper.
Alege accesorii funcționale!
Mai știi ce spunea Coco Chanel, ca înainte să ieși pe ușă să scoți un accesoriu din ținuta ta? Fă-o, dar asigură-te că ceea ce rămâne în urmă sunt podoabe de care chiar ai nevoie.
Ceasul e primul care ne vine în minte din acest punct de vedere. Acesta îți va spune cât e ora sau îți va face legătura cu telefonul tău, după noile tehnologii. Însă funcțional poate fi și inelul tău de logodnă (te face fericită și arată lumii statutul tău), dar și o brățară delicată moștenită de la bunica. Atât timp cât accesoriile nu sunt prea zgomotoase sau prea deranjante, distrăgând atenția de la persoana ta, pot deveni utile.
Un semn de întrebare îl ridică însă seturile de bijuterii. La prima vedere, ce poate fi mai funcțional decât să investești în colier, brățară și cercei perfect asortați? Dacă nu ești o doamnă cu look impecabil, peste 60 de ani, poate ar fi bine să spui „pas”. Seturile sunt considerate azi o alegere demodată, ce subliniază mai degrabă lipsa de creativitate.
Optează pentru accesorii care rezonează cu ocazia în care le vei purta
Una dintre cele mai importante legi ale accesorizării? Ornamentele ținutei tale trebuie să se potrivească perfect cu ocazia la care le vei purta! Poți să ai cel mai fabulos colier din lume, dacă îl porți la o întrecere sportivă sau la muncă, acolo unde tu ar trebui să atragi atenția, nu podoabele tale, e în zadar.
E evident că legea funcționează și invers. Brățara roșie de la Mărțișor, despre care ești convinsă că te protejează de rele, nu va avea ce să caute la o petrecere sau la o ieșire la teatru. Evidențiază-ți statutul cu bijuteriile potrivite și alege-le de fiecare dată pe cele care rezonează perfect cu ocazia și vei dovedi că ești o femeie elegantă, mereu în pas cu moda!
Ține cont de aceste cinci legi și vei dovedi că stăpânești la perfecție accesorizarea. Fii femeia care nu trebuie să lase niciodată o podoabă acasă, așa cum spunea Coco Chanel, deoarece a știut de fiecare dată să își dozeze perfect aparițiile!