Statele Unite au oprit livrarea echipamentelor legate de avionul de luptă F-35 în Turcia, marcând primul pas concret al SUA de a bloca livrarea jetului către aliatul NATO, în lumina planificării de către Ankara de a achiziționa un sistem rusesc de apărare antirachetă.
Oficialii americani le-au transmis omologilor lor turci că nu vor primi alte transporturi de echipamente legate de F-35 necesare pregătirii pentru sosirea avionului, au declarat luni două surse familiarizate cu situația. Pentagonul a confirmat că livrarea de echipamente a fost oprită, informează Reuters.
„În așteptarea unei decizii neechivoce a Turciei de a renunța la livrarea S-400, transporturile și activitățile asociate cu stand-up-ul capacității operaționale a Turciei au fost suspendate”, a declarat colonelul Mike Andrews, purtător de cuvânt al Departamentului Apărării.
Președintele Tayyip Erdogan a refuzat să renunțe la achiziționarea planificată de către Ankara a sistemului rusesc de apărare antirachetă S-400, despre care Statele Unite au declarat că ar compromite siguranța avioanelor F-35.
Dezacordul în privința F-35 este ultimul dintr-o serie de dispute diplomatice între Statele Unite și Turcia, inclusiv cererile turcești ca Statele Unite să-l extrădeze pe clericul islamist Fethullah Gulen, diferențele privind politicile din Orientul Mijlociu și războiul din Siria, precum și sancțiunile asupra Iranului.
Decizia SUA privind F-35 a fost de așteptat să complice vizita ministrului turc de externe Mevlut Cavusoglu la Washington din săptămâna aceasta pentru un summit al NATO. Duminică, Erdogan a suferit una dintre cele mai mari pierderi electorale din ultimele decenii în alegerile locale.
Pentru că Turcia nu este doar un cumpărător de F-35, ci un partener industrial, blocarea livrării acestor sisteme reprezintă o escaladare majoră de către Statele Unite, deoarece amenință să impună costuri serioase ambelor părți, a spus Andrew Hunter, apropiat al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale, adăugând că „Anumite sisteme de arme rusești sunt văzute ca amenințări inerente la adresa Statelor Unite, indiferent de cine le acționează și în ce scop”.